Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ Bărbați reținuți de polițiștii din Alba – sunt suspectați de furtul unor artefacte arheologice

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

arestati artefacte005Doi bărbați de 35 și 47 de ani, din Alba Iulia, respectiv Zlatna, au fost reținuți de polițiștii din Alba pentru însușirea fără drept a unor obiecte de patrimoniu.

Este vorba de artefacte din situri arheologice din localitățile Bulbuc (comuna Ceru Băcăinţi), Piatra Craivii, Căpâlna şi Cetea, pe care cei doi le-au descoperit folosind detectoare de metale și pe care nu le-au declarat, conform legii.

În data de 20 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba au efectuat 5 percheziţii pentru documentarea activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de comitereainfracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic,  operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept şi furt calificat.

În fapt, poliţiştii de investigaţii criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că E.D.L., de 35 de ani, din Alba Iulia, efectuează detecţii în situri arheologice de interes naţional situate în teritoriul administrativ al localităţii Bulbuc, comuna Ceru Băcăinţi, Piatra Craivii, Căpâlna şi Cetea, toate din judeţul Alba, clasate în lista monumentelor istorice.

​Din cercetări a rezultat că în perioada ianuarie – octombrie 2014, folosind detectoare de metale,bărbatul a descoperit şi sustras mai multe bunuri aparţinând patrimoniului cultural (săbii, pumnale, vârfuri de lance, vârfuri de săgeţi, zăbale, fibule). Se pare că, la unele detecţii, E.D.L. a fost ajutat de către T. G., de 47 de ani, din Zlatna.

Sunt artefacte care în marea lor majoritate sunt de epocă dacică, însă unele dintre ele provin și din alte situri. Sunt piese susceptibile a fi din patrimoniul cultural național care vor parcurge o operațiune de expertizare din partea unei comisii de specialiști, care se va pronunța asupra valorii lor de circulație”, a explicat subcomisar de poliţie, doctor în istorie, Marius Ciută, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale

​​Pentru documentarea activităţii infracționale a celor doi bărbaţi, în data de 20.11.2014, poliţiştii au fost efectuate 5 percheziţii domiciliare ocazie cu care au fost identificate o sabie, mai multe vârfuri de lance, obiecte de podoabă, obiecte de harnaşament de perioadă dacică şi medievală. De asemenea, la domiciliul lui T.G. a fost identificat un pistol cu aer comprimat, deţinut fără drept, mai multe petarde precum şi unelte folosite în activitatea infracțională (detectoare de metale, cazmale, sape).

​​Faţă de cei doi suspecţi a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 21 noiembrie să fie prezentaţiParchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat, accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă,nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi operaţi cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.

​În activitatea investigativă, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Alba au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Operaţiuni Speciale Alba.

[nggallery id=2631]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională Citește și: Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Bordean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea