Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Aiudul ”de râsul lumii”. Cum a fost cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Umor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aiudul reprezintă, prin această a XIII-a ( 12+1, pentru unii) ediție a Festivalului Internațional de Umor, unul dintre centrele importante de cultură, în care caricatura și fotografia umoristică, teatrul și umorul reprezintă un spațiu cultural de  înaltă calitate artistică.

Desfășurat, de la inițierea lui în anul 2005,  sub patronajul maestrului Stefan Popa Popa’s, festivalul aiudean a oferit publicului prezent în cele două zile:  un salon internațional de grafică satirică, expoziția personală de caricatură Silvan Ionescu, expoziția de grafică satirică Aurel Jiquidi dar și participarea directă a membrilor Academiei Popa s: Leonte Năstase și  Marian Avramescu, care au executat lucrări pentru publicul participant.

Festivalul a fost deschis de expoziția de caricatură stradală realizată de Stefan Balog și Andrei Bako, sub titlul B&B sau B&B, un experiment care a antrenat publicul aiudean în a considera valoarea lucrărilor prezentate și  ineditul mod de expunere.

Seara de teatru a oferit publicului prezent în sala de spectacole a Colegiului Bethlen Gábor Aiud piesa „Amprenta ionesciană”, o inedită  și incitantă montare scenică după Eugen Ionescu, în regia lui Viorel Cioflică, având următoarea distribuție : Vinicius Moldovan, Elena Smeu-Mare, Corina Bejenaru, Almond Chismorie, Andrada Balea.

Expoziția personală de caricatură  semnată de Könczey Elemér a reprezentat unul dintre momentele de excepție ale festivalului. Talentatul grafician a oferit publicului o expoziție de înaltă calitate, cu  tușe profunde la adresa lumii de astăzi, toate gândite și deseate cu talent, umor și inteligență.  Könczey Elemér reprezintă una dintre vocile autentice ale spațiului grafic umoristic contemporan.

Dorel Găină, profesor la universitatea de artă clujană, împreună cu invitatii săi: Alice Di Nanna, Amanda Maier, Andreea Popa,Cosmina Cipriana Alb, Eduard Fulop, Feleki Károly, G+G, Horea Ştefan, Horea Ştefan Trânc, Ioan Hălălae, Kalman Sztrharszky, Maria-Cristiana Bocancios, Marius Olariu, Marius Peptan, Ovidiu Manoilescu, Ovidiu Munteanu, Livia Nardone, Radu Ciupa, Robert Lixandru, Roxana Emilia Luca, Somogyi Robert, Ştefan Balog, Ştefan Buga, Tudor-Florin Almaşanu, Vasi Sârb, Vlad Hurgoiu, Zoltán Balog au conceput o expoziție de fotografie sub genericul “Declinare de zâmbet”, în care talentul și dăruirea au îmbrăcat o dimensiune de excepție. A fost expoziția de fotografie cu cea mai mare încarcătură artistică, cu cea mai importantă deschidere către inovație și experiment, un adevarat  eveniment cultural în sine, a transmis Ioan Hădărig.

Expozițiile au fost prezentate de Stefan Popa Popa’s, Dorel Găină și Ioan Hădărig.

Organizatorii evenimentului : Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Fundaţia “Inter-Art” Aiud, Primăria – Consiliul Local Aiud, în colaborare cu : Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti din România , Fundaţia Popa’s, Asociaţia Echange et Partage Franţa, Asociaţia Grupul Skepsis Alba Iulia, Colegiul Bethlen Gábor Aiud. (C.M.)

FOTO: Zoltan Balog, Marius Docea, Zoltan Lorincz, Radu Colcer, Florina Russu

[nggallery id=3835]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea