Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

FOTO: ADR Centru a organizat un workshop internațional pentru evaluarea Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Experții UE, alături de omologii lor din Suedia, Italia, Germania, Finlanda și Polonia, împreună cu experții ADR Centru, precum și alți invitați din țară, participă, timp de două zile, la workshop-ul internațional de evaluare a Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru.

Foto-3Manifestarea, organizată de ADR Centru, are loc la Hotel Ramada Sibiu, în 27-28 mai 2015. În prima parte a întâlnirii de lucru se dezbate, în plen, guvernanța Strategiilor de Specializare Inteligentă și politicile de dezvoltare bazate pe aceste documente programatice. În a doua parte a manifestării se evaluează trei Strategii de Specializare Inteligentă, elaborate în Regiunea Lombardia din Italia, Regiunea Varmland, Suedia și Regiunea Centru, România.

Foto-5Elaborarea Strategiei de Specializare Inteligentă a avut ca scop identificarea atuurilor Regiunii Centru și valorificarea avantajelor competitive regionale la nivel național și european. Concluziile discuțiilor tehnice asupra Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru vor sta la baza sistemului de implementare a acesteia.

Specializarea inteligentă este un concept relativ nou, promovat de Comisia Europeană, pentru a răspunde nevoii de fundamentare a investiţiilor în cercetare, dezvoltare şi inovare, realizate prin politica de coeziune a UE. După adoptarea Strategiei Europa 2020, Comisia Europeană a recomandat autorităţilor naţionale şi regionale să-și elaboreze strategii de cercetare şi inovare pentru specializarea inteligentă, astfel încât fondurile structurale ale UE să poată fi folosite cât mai eficient. Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, adoptată la nivel regional în martie 2015, a fost realizată printr-un puternic parteneriat realizat între reprezentanții universităților, ai sectorului de cercetare-dezvoltare, ai mediului de afaceri, ai autorităților locale și ai ONG-urilor.

Foto-8Acest document de planificare de nivel regional este corelat cu principalele documente strategice recent adoptate la nivel național. În cadrul evenimentului de plen, de la Hotel Ramada Sibiu, cele peste 60 de persoane prezente au fost informate pe scurt asupra domeniilor de interes pentru dezvoltarea inovatoare a regiunii noastre.

Workshop-ul internațional desfășurat în aceste zile la Sibiu este organizat în colaborare cu Platforma pentru Specializare Inteligentă  (S3 Platform), a Comisiei Europene. Regiunea Centru este printre primele din țară care și-a definitivat o astfel de strategie.  Întâlnirea de la Sibiu își propune cooptarea unor parteneri interesați pentru colaborare în implementarea Strategiei de Specializare Inteligentă, precum și identificarea de resurse financiare care să susțină dezvoltarea economică și socială a regiunii.

Foto-9Sectoarele economice cu potențial de a deveni domenii regionale de excelență în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu sunt sectorul agroalimentar, industria auto și mecatronica, silvicultura, industria lemnului și a mobilei, industria IT, industria textilă și de confecții, industria aeronautică, sectorul medical și farmaceutic, industria balneară, agroturismul și mediul construit sustenabil.

Foto-4La acest workshop au participat reprezentanții unor regiuni europene care, alături de reprezentanții Regiunii Centru și de invitații din partea Uniunii Europene, și-au împărtășit experiențele dobândite în ceea ce privește aplicarea propriilor strategii de specializare inteligentă. Întâlnirea a avut ca obiectiv principal evaluarea Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru. Reuniunea din aceste zile, prima de acest fel din țară, va facilita extinderea legăturilor între partenerii regionali și va permite o comparație între strategiile de specializare inteligentă din diferite regiuni europene”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Versiunea finală a Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru 2014-2020 poate fi consultată de către cei interesați accesând pagina de internet a ADR Centru, www.adrcentru.ro, secțiunea Dezvoltare Regională, subsecțiunea Strategia de Specializare Inteligentă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea