Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: A debutat Congresul Tinerilor Basarabeni din România, ediția a VI–a, la Alba Iulia. PROGRAMUL activităților

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

congresul basarabenilor din romania20Cea de-a VI-a ediție a Congresului Tinerilor Basarabeni din România a debutat, vineri, la Alba Iulia. Timp de trei zile, în cadrul evenimentului vor avea loc diferite discuții legate de problemele studenților basarabeni și modul în care pot fi soluționate, dar și diverse activități precum jocuri de improvizație, curs de Activism Civic sau flashmob. În acest an, invitat special la eveniment este Ghenadie Brega din Republica Moldova, jurnalist free-lancer și activist pentru drepturile omului.

La deschiderea oficială a congresului, ce a avut loc cu începere de la ora 10.00 la Sala Unirii, au participat președintele Federației Asociaților de Basarabeni din România (F.A.B.) – Alexandru Gorea, președintele Organizației Studenților și Liceenilor Basarabeni din Alba Iulia (O.S.L.B.) – Chiril Pânzaru, reprezentanți ai Consiliului Județean Alba, ai Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, ai Muzeului Național al Unirii și tineri basarabeni, studenți și liceeni în România.

”Congresul este gândit de studenții din Alba Iulia pentru studenții din toată România. În aceste trei zile vom avea posibilitatea să ne cunoaștem între noi, să discutăm câteva probleme generale cu care ne confruntăm, dar și să încercăm să găsim soluții pentru acestea”, a declarat președintele F.A.B Alexandru Gorea. Totodată, acesta a menționat că una dintre cele mai importante probleme pe care le întâlnește un student basarabean în România ar fi acomodarea sau integrarea în societatea în care activează, sau în centre universitare unde își desfășoară activitatea.

Potrivit acestuia, în România studiază aproximativ 7.500 de tineri basarabeni, dintre care 125 la Alba Iulia.

Printre cei care au susținut discursuri s-au numărat colonelul Ioan Galdea, poetul Ion Mărgineanu, Ioan Bâscă – consilier pe chestiuni de cultură al preşedintelui CJ Alba, Ioan Străjan reprezentant al Fundației Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României,  și profesorii Daniela Cetean și Ionel Gomboș de la Colegiul Național ”Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.

Congresul Tinerilor Basarabeni din România continuă vineri la Alba Iulia cu o activitate socială intitulată “Solidaritate” care se va derula în cadrul universității, în blocul C, etajul 1, Aula Mică, între orele 14:00-17:00.  Prin această activitate tinerii vor identifica problemele cu care se confruntă Republica Moldova și modul în care le pot soluționa. Soluțiile vor consta din acțiuni concrete pe care le-ar putea realiza, pentru a fi „solidari” cu cei de acasă. Această inițiativă este, de fapt, prelungirea proiectului din anul precedent, doar că în acest an ideile vor căpăta o formă pragmatică. Vor fi dezbătute rezultatele finale, compuse din soluții, după care fiecare organizație de basarabeni le va transpune în practică.

program congres tineri basarabeniÎn aceeași seară, între orele 20:00-22:00 va avea loc un joc de improvizație. Prin acest eveniment de recreere, organizatorii oferă tinerilor basarabeni  posibilitatea de a-și pune în valoare imaginația și creativitatea. Ideea principală a jocului este ca fiecare participant să continue și să dezvolte ideea pe care a exprimat-o cel dinaintea lui. Astfel, cu fiecare idee nouă, se va obține la final o povestioară.

Sâmbătă la ora 10:00, în Aula Mică a universității va avea loc susținerea unui curs de Activism Civic. Acest punct din programul Congresului este unul special, întrucât participanții se vor bucura de prezența unui invitat din Republica Moldova, și anume Ghenadie Brega. Domnul Brega este jurnalist free-lancer, blogger, observator al întrunirilor publice în cadrul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului din Chişinău, ex-preşedinte al Asociaţiei Hyde Park și activist pentru drepturile omului. Dânsul este cunoscut pe larg pentru lupta împotriva abuzurilor, încălcărilor și pentru diverse acțiuni prin care suține și militează pentru protecția drepturilor omului. În susținerea cursului, distinsul oaspete va vorbi despre lucrurile pe care trebuie să le cunoască fiecare persoană atunci când se ciocnește de violarea drepturilor, precum și măsurile pe care trebuie să le întreprindă pentru a stopa acest fenomen.

Între orele 14:00-16:00 se va desfășura comemorarea evenimentului din 27 martie 1918 sub forma unui flashmob. Pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare. Dedicată acestui eveniment, studenții basarabeni participanți la Congres vor contura demarcațiile României Mari prin propriile lor persoane. Cu alte cuvinte, participanții se vor aranja într-un anumit spațiu, astfel încât să formeze harta României Mari. Această activitate își găsește obiectivul în reflectarea evenimentului care a marcat istoria spațiului românesc, eveniment de importanță națională care a făcut ca istoria să fie aceeași pentru ambele maluri ale Prutului.

La orele 20:00-22:00 va avea loc Închiderea Congresului Tinerilor Basarabeni din România, eveniment care se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților. Aici se va face sinteza temelor discutate și va fi întocmită rezoluția acestui congres. La fel, menționând că acest congres este în a VI-a ediție, activitatea se va încheia cu diplome membrilor activi și cu un scurt program.

Evenimentul este organizat de O.S.L.B – Organizația Studenților și Liceenilor Basarabeni, Federația Asociaților de Basarabeni din România,  Consiliul Județean Alba, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Fundația Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României.

[nggallery id=1863]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea