Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: 1 Decembrie la Alba Iulia – Sala Unirii: Primire ca-n filme a soliilor din cele trei provincii româneşti

Ziarul Unirea

Publicat

în

Terasa Sălii Unirii din Alba Iulia și Piața Cetății Alba Carolina au gazduit astăzi 1 Decembrie 2015 un moment emoţionant devenit tradiţie aici în capitala de suflet a românilor – primirea soliilor din partea celor trei provincii româneşti: Ţara Românească, Moldova – Bucovina şi Transilvania. 

Îmbrăcaţi în costumele epocii, soliile din din provinciile româneşti au citit mesajele lor către ţară, rememorând momentul petrecut la 1918, în ziua Marii Uniri. Soliile au întărit în discursurile rostite în faţa publicului, importanţa istorică a evenimentului de acum 97 de ani.

Ziua Nationala_primirea soliilor la Sala Unirii (44)

Ceremonialul care a început la ora 11.00 este un eveniment de lungă tradiţie şi la care participă în fiecare an cele mai importante personalităţi româneşti.

În acest an, printre oficialitățile de vârf prezente la Alba Iulia se numără ministrul Dezvoltării şi Administraţiei – vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Telecomunicaţiilor – Marius Bostan, senatorul PNL de Alba – Teodor Atanasiu, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, senatorul de Alba Alexandru Pereș, Deputatul Dan Simedru, prefectul județului Gheorghe Feneșer, chestorul principal de poliție – Nicolae Ioan Căbulea parlamentari şi numeroși reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

Ziua Nationala_primirea soliilor la Sala Unirii (43)

Și-au făcut apariția și personaje precum Miron Cosma și Gheorghe Funar.

Gazdele acestui moment solemn au fost primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu, președintele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel și vicepreședintele CJ Alba – Florin Roman.

Ziua Nationala_primirea soliilor la Sala Unirii (20)

Puțin soare, puțin vânt, solii românești care au venit să aducă vestea și mulți oameni emoționați! Așa s-ar putea descrie în doar câteva cuvinte atmosfera din Piața Cetății. O atmosferă demnă de Ziua Națională, o atmosferă ideală pentru a comemora 97 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia.

Ziua Nationala_primirea soliilor la Sala Unirii (38)

Remarc faptul că de patru ani de zile, de când manifestațiile de 1 Decembrie dedicate Zilei Naționale a României sunt organizate de autoritățile locale, fără sprijin de la Guvern, sărbătoarea este mai aproape de oameni. Nu mai este atât de centrată pe vedetele politice și de stat care vin la Alba Iulia. Iar cetatea Alba Carolina contribuie la resuscitarea sentimentul de mândrie națională al localnicilor și al românilor de pretutindeni care se întorc “acasă” la Alba Iulia.

Ziua Nationala_primirea soliilor la Sala Unirii (10)

S-a depășit definitiv momentul tribunelor imense cu multe scări plantate în fața Catedralei Reîntregirii, unde zeci, sute de politicieni stăteau cocoțați și le vorbeau de sus românilor despre patriotism și unitate națională.

https://youtu.be/82bfzolo_gI

Manifestările dedicate împlinirii a 97 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia continuă în prezența a mii de români de pretutindeni.

Bogdan Presecan

[nggallery id=1353]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea