Rămâi conectat

Politică Administrație

Florin Roman: Consiliul Județean nu poate fi considerat responsabil cu privire la situația actuală în ceea ce privește depozitarea deșeurilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Județean Alba nu a avut nici un rol în sistarea depozitării deșeurilor în halda de gunoi de la Alba Iulia, în care nu se mai depozitează începând cu data de 16 iulie 2015 și nici în închiderea haldelor de la Aiud și Ocna Mureș, realizată în anul 2013. Decizia cu privire la închiderea acestor depozite a fost luată încă din anul 2005, prin Hotărârea de Guvern nr. 349, privind regimul deșeurilor, și a fost o obligație asumată prin tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană.

Florin Roman02Potrivit legislației în vigoare, referitoare la serviciul de salubrizare al localităţilor, competențele privind managementul deșeurilor revin exclusiv administrațiilor locale, respectiv primăriilor și consiliilor locale din municipii, orașe și comune. Prin urmare, Consiliul Județean nu poate fi considerat responsabil cu privire la situația actuală în ceea ce privește depozitarea deșeurilor, întrucât nu a avut nici un rol în închiderea gropilor de gunoi din județ și nu are nici competențe legale în această problemă.

Potrivit legii, respectiv art. 7 din Legea nr. 101/25.04.2006, privind serviciul de salubrizare al localităţilor, Consiliul Județean Alba capătă competențe cu privire la înfiinţarea, organizarea, gestionarea şi coordonarea sistemului de management integrat al deşeurilor numai după finalizarea acestui sistem, care, în prezent, se află în construcție, fiind obiectul proiectului cu finanțare europeană ”Sistem de management integrat al deșeurilor” în valoare de 47 de milioane de euro. Până atunci însă, conform legii, atribuțiile revin exclusiv orașelor și comunelor.

Mai mult, subliniem faptul că proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor” nu a fost condiționat în niciun fel, în ceea ce privește termenul de finalizare, de sistarea depozitării în depozitul neconform de la Pârâul Iovului.

Citește și: Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos, investiție de 60.000.000 euro, estimat a fi gata în 2015 – comunicat în care se anunța finalizarea lucrărilor pentru luna a zecea 2015

Întârzieri determinate de modificări legislative

În ceea ce privește implementarea proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”, prin care se va rezolva problema deșeurilor din județul Alba pentru cel puțin 20 de ani, există o serie de întârzieri în implementare, determinate de cauze obiective, independente de voința Consiliului Județean Alba. Astfel, este vorba, pe de o parte, de modificări de legislație, ce au impus refacerea unor documentații. Cea mai importantă întârziere a apărut în urma emiterii Ordinului ministrului mediului şi pădurilor nr. 2.266 din 6 iunie 2012 privind aprobarea modelelor de documentaţii standardizate aferente procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie de lucrări publice. Consecinţa acestei modificări legislative a condus la necesitatea includerii în graficul de achiziţie a unui nou contract de servicii, având ca obiect ”Asistenţă tehnică pentru revizuirea documentaţiilor de atribuire a contractelor din cadrul proiectului”, fapt concretizat prin încheierea Actului adiţional nr. 1 la contractul de finanţare. Astfel, demararea procedurilor de atribuire a contractelor a fost întârziată după cum urmează: procedura de modificare a contractului de finanţare (6 luni, noiembrie 2012 – aprilie 2013), procedura de elaborare a documentaţiei de atribuire pentru contractul de asistență tehnică pentru revizuire documentații de atribuire (2 luni, mai – iunie 2013), procedura de achiziţie aferentă contractului de asistență tehnică (3 luni, iulie – septembrie 2013) şi procedura de implementare aferentă contractului de asistență tehnică (6 luni, octombrie 2013 – martie 2014).

Citește și: Județul Alba în fața unei crize a gunoaielor de proporții

Un al motiv foarte important în întârzierea proiectului, de asemenea independent de voința Consiliului Județean Alba, a fost schimbarea amplasamentului Centrului de management integrat al deșeurilor. Inițial a existat o hotărâre cu privire la construirea acestui Centru la Mihalț, dar, în urma unor evenimente, independente de Consiliul Județean Alba, ce au dus la refuzul administrației locale din Mihalț de a mai găzdui acest centru, a fost nevoie de reluarea întregii proceduri pentru realizarea investiției într-o nouă locație, la Galda de Jos.

Datorită circumstanţelor expuse mai sus, proiectul nu a putut fi finalizat la data stabilită de către POS Mediu (31 octombrie 2015), unele componente urmând să fie transferate în perioada următoarea de finanțare (POIM).

Lucrările de investiții, în graficul asumat de antreprenori

Din punct de vedere a derulării investițiilor la Sistemul de management integrat al deșeurilor, acestea sunt în graficul asumat prin contractele încheiate de Consiliul Județean cu constructorii. Astfel, în decembrie 2015 va fi finalizată stația de transfer deșeuri de la Tărtăria, iar în aprilie 2016 se va încheia construcția stației de transfer de la Blaj.

Florin Roman,

Vicepreședinte al Consiliului Județean Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Poiana Vadului: Dragomir Avram – Un Om pentru Oameni, la Primăria Poiana Vadului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Poiana Vadului: Dragomir Avram – Un Om pentru Oameni, la Primăria Poiana Vadului USR Poiana Vadului are deosebita plăcere de a vă prezenta candidatul pentru funcția de primar, domnul Dragomir Avram. Cu o experiență de peste 20 de ani în serviciul comunității, atât ca poștaș, cât și ca viceprimar, Dragomir […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea