Rămâi conectat

Actualitate

Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia, în 6-8 mai. Invitații ediției din 2016

Dragoş Suciu

Publicat

în

Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia se desfășoară, în 2016, în 6-8 mai, invitații din acest an fiind publicați pe site-ul dedicat evenimentului –festivalulromanapulum.ro

Festivalul Roman Apulum05Actualul oraș Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia. Festivalul se desfășoară anual în preajma zilei de 1 mai și adună peste 200 de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare. Pe parcursul a două zile, vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.

Lista cu invitați:

Asociaţia Terra Dacica Aeterna

Asociaţia Terra Dacica Aeterna (TDA) a fost înfiinţată în 2007 la Cluj-Napoca, fiind prima trupă de reconstituire istorică antică din România. TDA abordează aspecte de viață civilă şi militară ale civilizaţiilor dacică, romană și sarmatică și a introdus în România conceptul ’’Lecția de istorie vie”, o alternativă de predare a istoriei, dedicată elevilor și nu numai. Până în prezent a avut peste 120 de participări la manifestări importante, inclusiv de arheologie experimentală. Pentru activitățile sale, taberele tematice, organizarea festivalului ”DacFest – Sub semnul lupului” și inițierea Festivalului Antic Tomis, precum și pentru filmele documentare la care a participat, TDA a obținut de-a lungul timpului numeroase premii.

Association For Historical Reenactment – Scythia Minor

Asociația pentru Reconstituiri Istorice – Re-enactment “Scythia Minor” își are sediul în Dobrici (Dobrich), Bulgaria. Prezentă la numeroase festivaluri internaționale, între care se numără și însemnate prezențe la festivaluri de profil din România, asociația urmărește un standard calitativ ridicat pentru reenactmentul antic. Președintele asociației este Radostin Kolchev.

La Festivalul Roman Apulum, ediția 2015, trupa de la Dobrici va fi prezentă într-o formulă de 48 de reenactori, incluzând: militarii romani ce vor defila sub steagul Capricornului cu coadă de pește al Legiunii a XIIII-a Gemina, făcând joncțiunea cu celelalte legiuni prezente pentru a asigura controlul Romei asupra Daciei; războinicii celți din trupa Taranis, ce vor lupta umăr la umăr cu dacii; în fine, gladiatorii din ludusul Marcianopolis vor sângera pentru distracția spectatorilor și pentru simple aplauze.

Sarmis

Sarmis este o trupă formată din arcași tradiționali sportivi, legitimați în cadrul Federației române de tir cu arcul, cu experiența participării la numeroase concursuri oficiale. În componența trupei intră actualul campion național la tir cu acul tradițional – replica istorică masculin și un multiplu campion național la categoria arc tradițional – replică istorică feminin. Adăugăm la palmaresul membrilor trupei numeroase medalii și cupe câștigate la diverse concursuri de tir cu arcul din cadrul campionatelor naționale sau cu organizare privată.

Asociația Culturală pentru Istorie Vie

Funcționează sub înrâurirea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și coordonează activitatea reenactorilor constituiți în “Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum”, “Lupii Apoulonului”, “Magna Nemesis” și “Ludus Apulensis”. Începând cu anul 2012, odată cu constituirea trupei de legionari romani, echipa de reconstituiri istorice antice de la Alba Iulia a luat parte la numeroase evenimente din țară și din străinătate (Italia, Bulgaria, Republica Moldova), ajungând la un număr de peste 50 de reprezentații în cursul anului 2014.

Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum

La fel cum Legiunea a XIII-a Gemina și-a ridicat castrul pe teritoriului actualului oraș Alba Iulia acum 1900 de ani, tot așa, formațiunea de reenactment cu același nume “s-a întors acasă” în anul 2012, odată cu noile proiecte de punere în valoare a vestigiilor castrului roman. Defilând adesea pe străzile unuia dintre cele mai vechi municipii din România și fără a ascunde mândria unei moșteniri de invidiat, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum are 10 legionari în componență, conduși de neînduplecatul centurion Cassius Proculeianus și urmând steagul cu leu – simbolul legiunii, purtat de experimentatul ofițer Marius Martinus Aquila.

Lupii Apoulonului

Sunt războinicii daci din străvechea cetate de la Apoulon (Piatra Craivii) care se opun, uneori cu succes, furiei cuceritoare a romanilor. Trupa s-a constituit în anul 2013, iar numele căpeteniei vajnicilor războinici este Maris, la fel ca râul care străjuiește, încă, aceste plaiuri binecuvântate și de zeii dacilor și de cei ai romanilor. În misiunea sa de a-i opri pe romani, ce ar putea părea imposibilă după sursele istorice, Maris este ajutat de experiența unor viguroși tarabostes precum Komakiza sau Komozoi, de rugăciunile marelui preot Borza, de falxurile însângerate ale comaților Dara sau Ținto, de săgețile bine țintite ale lui Saris sau Eptala și de devotamentul tuturor celorlați războinici.

Ludus Apulensis

Este casa gladiatorilor de la Alba Iulia, care au început să evolueze pentru publicul albaiulian de la primul eveniment de reenactment antic de la Alba Iulia și au fost prezenți la toate festivalurile importante la care “Asociația culturală pentru istorie vie” de la Alba Iulia a participat. Fără a fi numeroși (deocamdată), gladiatorii de la Apulum, Uwald, Dareios, Hadrianus sau Ondrax, oferă un spectacol complet, în care accentul cade și pe estetica mișcării, dinamică, motricitate, rezistență fizică, elemente care îi individualizează, am putea spune fără riscul de a exagera, în peisajul reenactmentului antic european.

Magna Nemesis

Este denumirea sub care evoluează cele 8 dansatoare ale Asociației din Alba Iulia. Și la fel cum muritorii nu pot scăpa de justiția implacabilă a lui Nemesis, patroana și sursa de inspirație a dansatoarelor, tot așa, spectatorii nu vor putea rămâne indiferenți la grația și gingășia fetelor ce încearcă să înduplece, prin dans, vrerea zeiței. Firavele dansatoare sunt, totodată, sclavele împăratului Hadrian, cel care a dat o importanță fără precedent cultului zeiței Nemesis.

Institutul Ars Dimicandi

Ars Dimicandi este un adevărat pionier al arheologiei experimentale europene, aplicate în domeniul luptelor grecești, box și pankration, luptelor de gladiatori și armatei romane. Fondat în 1994 în Italia (Milano), „Institutul Ars Dimicandi” a reconfigurat aceste domenii pe direcția artelor marțiale autentice, însă pe fundamente științifice. Între 1998 și 2001, institutul a publicat prima revistă specializată dedicată reconstituirii practice a disciplinelor de luptă occidentale. În 2002 a fost publicată cartea „Retiarus vs. Secutor”, anticipând o parte din temele urmărite în „De rebus gladiatoriis”. În perioada 2004-2008 au fost publicate 4  romane istorice, distribuite pe o scară largă în Italia și, în general, în Europa (Il grande gladiatore, La notte del gladiatore, I giorni del Colosseo si La congiura di Pompei), lucrări publicate sub pseudonimul Gordon Russell. Unul dintre aceste romane a fost publicat și în limba română: “Noaptea Gladiatorului” (Editura Polirom). Între 2004 și 2006, liderul grupului, Dario Battaglia, care este și principalul autor al cărților amintite, a fost consultant istoric pe tematica armatei romane pentru serialul HBO „Rome”, iar în 2015 pentru filmul „Risen” (cu Joseph Fiennes).

Associazione Epica – Legio VII Gemina

Trupa de reenactment “Associazione Epica – Legio VII Gemina” a fost înfiinţată în anul 2008, în Roma. În prezent, numără peste 35 de membri şi reconstituie secvenţe militare şi civile din trecutul glorios al Romei. A participat la numeroase festivaluri în Italia, Franţa (Grand Joyeux de Nimes) şi Rusia (Times & Epoch, Moscow).

La Festivalul Roman Apulum, Asociaţia va fi prezentă cu un număr de 25 de legionari romani şi civili. Pe lângă demonstraţiile militare, reenactorii italieni vor mai prezenta ateliere tematice de prelucrat lână şi piele, dar şi instrumente mai softicate din lumea antică, precum cele folosite pentru măsurarea timpului.

Dioklecijanova legija 

Dioklecijanova legija s-a înființat în anul 2010 și are ca scop promovarea patrimoniului cultural antic, cu accent pe armata romană și particularitățile sale. Sediul organizației este la Split, Croația. În această zonă s-a dezvoltat antica Salona, capitala Dalmației și, tot aici, a fost ridicat opulentul palat al lui Dioclețian (construit în 293-305), primul împărat retras în mod voluntar de la cârma imperiului.  Dioklecijanova legija a contribuit la dezvoltarea festivalului Zilele lui Dioclețian, organizat anual la Split. La Festivalul Roman Apulum, organizația va fi prezentă cu Legiunea a IV-a Flavia Felix.

Festivalul Roman Apulum este o marcă a Primăriei municipiului Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea