Rămâi conectat

Curier Județean

Festivalul ”Datină străbună pe Secașe”, duminică, la Ciugud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Duminica, 8 mai 2016, se va derula o nouă ediție a festivalului interjudețean ”Datină străbună pe Secașe”. Festivalul se derulează pe rand in cele două județe ce au pe cuprinsul lor localități ce fac parte din zona etnografică a Podișului Secașelor. Anul acesta este rândul comunei Ciugud din județul Alba să organizeze această veche și prestigioasă manifestare. 

DatiniProgramul festivalului va începe la ora 10 cu o sesiune de comunicări științifice susținute de prof univ. dr. Ilie Moise născut în comuna Cut, cadru didactic universitar la Universitatea ,,Lucian Blaga,, din Sibiu, etnograf, cercetător și membru al comisie de salvgardare a patrimoniului imaterial, comisie patronată de Ministerul Culturii și de UNESCO, prof.univ.dr. Ioan Haplea născut în comuna Ciugud, cadru didactic universitar la Academia de muzică ,,Gheorghe Dima,, din Cluj Napoca și prof. Ioan Popa născut la Roșia de Secaș și inițiatorul festivalului în urmă cu mai bine de 40 de ani.

Sesiunea de comunicări va fi însoțită de prezentarea unui film documentar despre Țara Secașelor realizat în cadrul unui proiect al comunei Ciugud.

A doua parte a zilei este dedicată prezentării datinilor și obiceiurilor din localitățile:

MIERCUREA SIBIULUI

LOAMNEȘ

BERGHIN

CERGĂU

MIHALȚ

ȘPRING

PĂUCA

APOLDUL DE JOS

DAIA ROMÂNĂ

ROȘIA DE SECAȘ

CIUGUD

Festivalul se va încheia cu recitalul Ansamblului de folclor Augustin Bena și soliștii ansamblului Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Hașa, Dorina Narița și Nicolae Tuhuț alături de care vor evolua în recital și Leontina Fărcaș și Andreea Voica.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba și Primăria comunei Ciugud iar parteneri sunt Consiliul județean Sibiu și Centrul de conservare și promovare al folclorului ,,Cindrelul – Junii Sibiului,, Sibiu.

Pentru iubitorii muzicii clasice, tot duminică 8 mai 2016 de la orele 17 va avea loc concertul orchestrei de cameră Augustin Bena. Concertul va avea loc la Centrul cultural ,,Liviu Rebreanu,, din Aiud și se va desfășura în cadrul Colocviilor de literatură și arte ce se derulează în aceste zile la Aiud.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia, activități de ecologizare în zona râului Ampoi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia, activități de ecologizare în zona râului Ampoi Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au continuat seria activităților de ecologizare, de această dată în zona râului Ampoi: ”Activitățile cuprinse în cadrul programului „Săptămâna verde” au continuat cu o activitate de ecologizare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea