Rămâi conectat

Curier Județean

Festivalul „Cultură pentru Cultură” cuprinde un nou concept de educaţie artistică, turistică şi culturală. La Loman, duminică, o nouă etapă, în care se întrec comunităţile din zona Sebeş – Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi-a propus să promoveze începând din acest an un nou concept de educaţie artistică, turistică şi culturală prin toate activităţile şi proiectele pe care le-a stabilit în acest an. Festivalul de Tradiţii şi Obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, proiect cultural unic în Europa, cuprinde astfel o serie de activităţi ce au ca scop tocmai educaţia artistică, culturală dar şi turistică a publicului.

Etapele festivalului conţin şi o parte în care membrii juriului explică publicului, după fiecare reprezentaţie a comunităţilor participante la concurs, atât punctele bune, cât şi punctele care necesită o reanalizare. Astfel, comunităţile locale, dar şi publicul prezent, pot auzi direct de la juriul specializat concluzii şi recomandări cu privire la promovarea, conservarea şi valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti.

O altă componentă importantă promovată din 2017 este educaţia turistică şi cultivarea spiritului de protejare a naturii deoarece majoritatea evenimentelor culturale se desfăşoară în spaţii deschise, în natură. Astfel, la Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” a fost înfiinţată „Poliţia Naturii”, un grup simbolic care are scopul ca într-un mod inedit să educe turistic, să sensibilizeze şi să conştientizeze participanţii la evenimentele culturale că trebuie să protejeze natura.

Prima acţiune a acestei „patrule” simbolice a avut loc la prima etapă a Festivalului de Tradiţii şi Obiceiuri „Cultură pentru Cultură” de la Negrileasa, unde a încercat să le explice participanţilor că se află într-o arie protejată şi trebuie să protejeze această minune a naturii. Toată echipa organizatorică a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” a purtat ecusoane de această dată cu însemnul ,,Poliţia Narciselor” şi a purtat discuţii directe cu participanţii legate de ariile protejate şi de degradarea acestora, prin intervenţia omului.

„Ne dorim ca prin acţiunile noastre culturale să contribuim şi la educaţia artistică, culturală dar şi turistică a publicului. Vrem ca publicul nostru să dobândească cât mai multe informaţii despre tradiţiile şi obiceiurile autentice, despre valorile culturale dar şi să înveţe să protejeze natura. Având în vedere că acţiunile noastre au loc în zone naturale credem că este importantă şi educarea turistică, sensibilizarea şi conştientizarea publicului privind importanţa protejării naturii” a spus Alexandru Pal – managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” continuă, duminică, la Loman, unde publicul se va întâlni cu obiceiuri tradiţionale, dansuri, muzică vocală şi instrumentală tradiţională, meşteşuguri şi gastronomie tradiţională din zona geografică Sebeș-Cugir. Festivalul este un proiect cultural unic în Europa care îşi propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia şi tradiţiile autentice ale Albei astfel încât criteriile generale de evaluare în cadrul concursului sunt doar două respectiv autenticitate (cu o pondere de 90%) şi valoare artistică (cu o pondere de 10%).

Începând din 2017 festivalul aduce şi o serie de noutăţi cum ar fi încurajarea comunităţilor locale să participe cu câte două reprezentanţii pentru fiecare secţiune şi/sau subsecţiune, dacă una dintre reprezentanţii este realizată de către comunitatea uneia sau mai multor minorităţi naţionale. Astfel începând cu ediţia din acest an a festivalului – concurs la secţiunea „Spectacol folcloric” a fost introdusă subsecţiunea „Minorităţi naţionale”. Ajuns la cea de-a XII-a ediţie, festivalul se va desfăşura în perioada 21 mai – 9 iulie la Negrileasa, Loman, Ciugud şi Unirea, iar finala concursului va avea loc la Alba Iulia în 9 iulie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit luni seara, în localitatea Spătac. Intervin pompierii din Blaj pentru stingerea flăcărilor. Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Spătac. Din primele informații, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea