Rămâi conectat

Curier Județean

Expoziția ”Cărți sfinte, sfinții cărților, cărțile sfinților”, vineri, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia  

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, de la ora 12.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, va fi deschisă publicului expoziția Cărți sfinte, sfinții cărților, cărțile sfinților. Ocazionat de expozitie-muzeu01Anul comemorativ al Sfântului Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, evenimentul începe seria manifestărilor culturale Museikon, fiind o avanpremieră la inaugurarea noului muzeu de artă religioasă.

Organizată în colaborare cu Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Sfântului Sinod, București, Institutul Teologic Romano-Catolic, Alba Iulia, Biblioteca Județeană Mureș, Biblioteca Județeană „Astra”, Sibiu, și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, expoziția valorifică în premieră colecția Museikon, rezultată din unificarea patrimoniului de carte și icoane deținut anterior de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Muzeul Național al Unirii.

Titlul atrage atenția asupra caracterului sacru al tuturor cărților destinate uzului Bisericii, precum și asupra recunoștinței pe care și-au câștigat-o unii dintre truditorii la realizarea lor, recunoscuți de Biserică drept sfinți, dar mai ales invită la admirarea unor cărți pe care acești sfinți le-au răsfoit cu propriile mâini.

Căci printre exponate se numără volume care i-au aparținut Sfântului Antim Ivireanul însuși și Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu. Cel din urmă este comemorat în expoziție – în calitate de donator al cărților tipărite pe cheltuiala proprie ori la îndemnul său – și prin prezența medaliei de aur bătute la 1713, emisiune a monetăriei din Alba Iulia, din care, în colecții de pe teritoriul României, se cunosc astăzi doar 2 exemplare. De asemenea, dintre raritățile bibliofile extreme pot fi văzute Bucoavna tipărită la Alba Iulia în 1699, altfel spus primul abecedar românesc, păstrat în 3 exemplare, și catehismul intitulat Pâinea pruncilor, ultima tipăritură albaiuliană, din 1702, păstrat în 5 exemplare. Un aspect inedit semnalat de această expoziție este longevitatea modelelor preluate de pictori din paginile cărților de cult, o gravură publicată în 1705 ce o ilustrează pe Maica Domnului dovedindu-se un izvod încă drag deopotrivă iconarilor și credincioșilor și la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Componentă a programului de activități a proiectului Museikon – un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia, proiect finanțat din Granturile SEE și implementat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Muzeul Universității din Bergen (Norvegia), expoziția va fi deschisă publicului în perioada 30 septembrie – 30 octombrie 2016.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea