Rămâi conectat

Politică Administrație

Explicațiile bogaților verificați și taxați de ANAF cu privire la sursa averilor nejustificate: botezuri, onomastici, împrumuturi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În 2015, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a derulat cu succes, în premieră pentru România, un program de verificări fiscale, prin metode indirecte, la persoanele fizice cu averi mari. După finalizarea primei faze,care a cuprins 10 verificări, ANAF a anunțat că a declanşat, în luna noiembrie, 30 de noi de astfel de controale.

 

Legat de rezultatele obţinute în urma celor 10 verificări finalizate, directorul general al Direcţiei Verificări Fiscale din cadrul ANAF, Eugen Şerban, a declarat că au fost calculate impozite și penalități pentru sumele pe cate perosanele fizice verificate nu le-au putut justifica cu documente, în valoare de peste 6 milioane de lei.

 

„Am constatat venituri cu surse neidentificate de 23,7 milioane de lei, pentru care s-a calculat impozit pe venit suplimentar de plată de 3,8 milioane de lei, la care s-au adăugat penalităţi şi dobânzi de 2,4 milioane de lei. De asemenea, au mai fost constatate venituri cu surse identificate în valoare de 63,17 milioane de lei (…)

A fost un rezultat bun, ca urmare a unei munci de construcţie a unei activităţi noi, care a permis să extindem programul. În luna noiembrie a acestui an am declanşat 30 de noi verificări la persoanele fizice din segmentul PFAM prin metode indirecte”, a spus directorul ANAF.

 

Explicațiile bogaților verificați, cu privire la sursele averilor ce nu pot fi justificate de veniturile declarate

 

„Explicaţiile s-au bazat pe acumulări anterioare – şi anume au fost cazuri în care ne-au spus că banii provin din dividende şi salarii ridicate în numerar, în perioada anterioară sau bani primiţi cu diverse ocazii festive: botez, onomastici, unele chiar în urmă cu 10-15 ani.

Au fost acumulate, în numerar, sume ţinute acasă şi cheltuite în perioada verificată. S-au prezentat, în unele cazuri, chiar contracte de împrumut de la alte persoane fizice care, din punctul nostru de vedere, prezintă suspiciuni cu privire la autenticitate. Aceste afirmaţii le-am verificat.

Am mers în urmă pentru dividende şi salarii, atât la companii, cât şi la conturile bancare şi am constat că nu au fost ridicate dividende şi salarii în numerar. Cele plătite prin conturile bacare s-au transformat ulterior în depozite bancare, sumele nu au fost ridicate în numerar.

Pentru banii de la botez, dincolo de faptul că perioada îndelungată în timp ridică foarte multe semne de întrebare cu privire la veridicitatea informaţiilor, când am cerut informaţii suplimentare, au fost retrase toate aceste susţineri.

Contractele de împrumut, la fel, le-am verificat şi am constatat că acel împrumutător era în imposibilitatea de a acorda împrumut, fie nu avea resursele, fie resursele disponibile au fost alocate către alte direcţii.”, a mai spus directorul general al ANAF.

 

Potrivit Codului de procedură fiscală, contribuabilii au obligaţia de a proba faptele şi actele care au stat la baza declaraţiilor privind veniturile

(B.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Daia Română: Silviu-Mihai Moldovan, un tânăr pentru viitor!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Daia Română: Silviu-Mihai Moldovan, un tânăr pentru viitor! USR Daia Română are plăcerea să anunțe desemnarea lui Silviu-Mihai Moldovan, candidat pentru funcția de primar al comunei Daia Română. Cu o viziune proaspătă și un plan ambițios de dezvoltare, Silviu este hotărât să contribuie la dezvoltarea și prosperitatea locală. În vârstă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea