Rămâi conectat

Actualitate

Executarea silită pentru creditele imobiliare și creditele de consum ar putea fi suspendată pe timpul contestațiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit proiectului de modificare și completare a Codului Civil, pus în dezbatere publică la Senat, executările silite în cazul persoanelor care au creanțe în urma unui credit imobiliar sau de nevoi personale ar putea fi suspendate până la data la care creanța rămâne definitivă, printr-o decizie a instanței, în cazurile în care există contestații sau procese privind clauze abuzive.

În expunerea de motive a proiectului se arată că în legislația actuală se dă posibilitatea de a iniția o acțiune în instanță unei persoane care a contractat un credit, pentru a contesta clauze abuzive, numai că până la reconsiderarea efectivă a sumelor datorate, executarea silită începută își produce efectele, astfel că persoana riscă să rămână fără bunul imobil până la decizia definitivă. Mai mult, tot în instanță se poate obține suspendarea executării silite, dar costurile nu mai pot fi suportate de debitorul care se află oricum într-o situație financiară dificilă.

“În practica judiciară este bine cunoscut faptul că acești creditori pretind prin executarea silită debitul contractat de debitor cu dobânzi, penalități și majorări, fără să țină cont de sumele plătite până atunci de către debitor. Acest lucru este posibil pentru că legislația actuală nu impune praguri valorice semnificative corelate cu valoarea reală a bunurilor imobile pentru care procedura de executare silită începe în prezent, de la suma de 10.000 lei”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

După dezbaterile publice din Senat, indiferent de rezultatul votului, proiectul trebuie adoptat în Camera Deputaților, pentru ca legea să ajungă să fie modificată.

Sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea