Rămâi conectat

Ştirea zilei

Evaziune fiscală și spălare de bani de aproape 300.000 de lei din afaceri cu fier vechi. Trei membri ai unei familii din Alba Iulia condamnați la închisoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Trei persoane din Alba Iulia, membri ai aceleiași, familii au fost condamnate la închisoare pentru evaziune fiscală și spălarea banilor. Activitățile infracționale s-au desfășurat prin intermediul a două firme cu domeniu de activitate în domeniu colectării și valorificării deșeurilor feroase și neferoase.

Dosarul penal datează din aprilie 2014, când polițiști din Alba Iulia au efectuat percheziții la domiciliile persoanelor vizate și la sediul firmelor. Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2015, iar, în data de 6 iulie 2017, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat sentința definitivă. Astfel, Marton Ioan junior a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 3 ani și 3 luni de închisoare cu executare. Ceilalți doi inculpați au primit pedepse cu suspendare: Marton Ioan senior și Marton Maria – câte 1 an și 4 luni cu suspendare condiționată pe durata unui termen de 3 ani și 4 luni.

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2007, inculpații condamnați au înfiinţat sau preluat societăţi comerciale care au ca principal obiect de activitate colectarea deşeurilor reciclabile. Din anul 2007 și până în 2014 aceştia nu au condus corect evidenţa contabilă sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale datorate statului. În dosar au fost cercetate, inițial, și alte persoane care îi sprijineau în afacerile cu fier vechi prin derularea de activităţi neautorizate de colectare şi valorificare a deşeurilor feroase şi neferoase, fără a întocmi documente contabile în acest sens. În final au fost trimiși în judecată doar cei trei membri ai familiei Marton.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate la suspecţi au fost ridicate, documente de evidenţă contabilă, bijuterii (aur şi argint), suma de 129.200 lei, unelte şi utilaje folosite în activitatea de colectare a deşeurilor, 3.513 kg deşeuri neferoase (cupru, aluminiu, alamă), în valoare de peste 50.000 de lei şi alte bunuri pentru care nu s-au putut prezenta documente de provenienţă.

Prin decizia definitivă a instanței, Marton Ioan junior mai trebuie să achite circa 195.000 de lei către ANAF Alba, reprezentând bani rezultați din infracțiunea de evaziune fiscală. Judecătorii au mai dispus confiscarea de inculpatul condamnat cu executare a sumei de 45.587 lei, iar de la ceilalți doi inculpați – 48.270 lei. Marton Ioan senior și Marton Ioan junior mai sunt judecați într-un alt dosar, tot pentru infracțiuni de evaziune fiscală, alături de alți doi membri ai familiei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea