Rămâi conectat

Ştirea zilei

Eugen Teodorovici: ”Comisia Europeană e foarte mulţumită de activitatea noastră privind fondurile europene!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

eugen teodoroviciMinistrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prezent la Alba Iulia pentru inaugurarea Staţia de epurare a apei uzate – o investiție de peste 10 milioane de euro, a vorbit, într-o conferință de presă despre absorbţia fondurilor europene care în anul 2015 va ajunge la 80 la sută și despre modificările ce se fac privind achiziţiile publice, pentru a veni în ajutorul investitorilor.

În opinia ministrului Teodorovici, „cel mai aprig susţinător al pieţei e omul de stânga. Când vine cu o soluţie, aceasta e pentru întreaga societate, nu doar pentru un anumit grup”.

Potrivit oficialului din Guvern, România mai are încă de suferit din cauza administrării defectuoase din trecut, ce poartă semnătura fostei guvernări: „Am plecat la drum, în 2012, cu un handicap serios privind fondurile europene. Comisia Europeană ne trata cu neîncredere, ne judeca după trecut. Iată că o guvernare pragmatică poate ajunge la aceste rezultate. Am primit mesaje de la Comisie în care îmi spun „Brilliant”, sunt foarte mulţumiţi de activitatea noastră de-acum şi asta înseamnă mult pentru noi”, a spus Teodorovici.

El a adăugat că până la finalul acestui an se va face o reformă a sistemului, astfel că cei care vor să depună un proiect să nu mai fie obligați să meargă cu tone de documente. De asemenea, vor fi simplificate și evaluarea şi analiza solicitărilor. Potrivit ministrului, ţara noastră va avea un model unic în Europa în privinţa fondurilor europene, cu reguli stricte, dar extrem de simple.

În prezent, doar 16 state, şi România, au aprobate acorduri de parteneriat cu Comisia Europeană. Alocarea financiară directă pentru zona privată este de peste 4 miliarde de euro în total, ceea ce înseamnă finanţări prin Programul Operaţional Regional, capital uman, de dezvoltare rurală. Din această sumă, peste 3 miliarde de euro vor merge la IMM-uri”, a spus Eugen Teodorovici. Potrivit ministrului, România va avea un model unic în Europa în ceea ce priveşte fondurile europene. Vrem să avem reguli foarte stricte, foarte dure, dar simple. Statul nu trebuie să transfere riscul pe spatele companiilor private. Îmi doresc să punem cât mai puţină presiune pe acest sector. Privatul nu trebuie să fie privit ca un hoţ!”, a subliniat Eugen Teodorovici.

Între cele mai importante programe operaționale din acest an ministrul a amintit despre finanțările destinate sistemului medical și despre cel ce va fi lansat luna viitoare – prin care se finanţează zona privată, pentru tinerii de 18-26 de ani.

Am lansat un proiect pe POSDRU, util în efectuarea transplanturilor. Vom rezolva şi problema copiilor care mor pentru că nu por fi operaţi pe inimă. Se folosesc banii europeni din POSDRU pentru a aduce medici din afara ţării care operează copiii, dar îi şi învaţă pe medicii noştri”, a spus Teodorovici.

Acesta a explicat și noutățile pe care le oferă noul program de finanțare pentru tineri: ”Vor fi 3 etape şi se alocă 250 de milioane de euro. În prima etapă vor fi selectaţi tinerii, vor fi instruiţi în antreprenoriat, apoi ei vor propune un plan de afacere. O comisie va evalua proiectele, iar cele mai bune se vor finanţa cu 25.000 de euro. După 6-7 luni, în a doua etapă, cele mai bune idei vor fi finanţate cu 150.000-200.000 de euro. A treia etapă cuprinde selecţia celor mai bune idei, care pot să aducă valoare adăugată în economie. Statul va suporta costul ideii, va deveni acţionar cu 10-15 la sută şi va suporta dobânzile la împrumuturi”.

De asemenea, Eugen Teodorovici a vorbit și despre problemele existente la unele proiecte aflate în derulare, care, din cauza contestațiilor depuse la licitații sunt în pericol de a pierde finanțarea. Ministrul a dat un exemplu chiar din județul Alba – ”Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Alba”, unde contractul  pentru Depozitul de deșeuri de la Galda de Jos întârzie să fie atribuit, motiv pentru care poate fi pierdută o finantare de 48 de milioane de euro.

Aveți un proiect cu o valoare undeva la 48 de milioane de euro, care este într-un risc foarte mare, un deponeu la nivel de județ. Eu aș fi sperat ca acest proiect să fie destul de avansat astăzi, dar din păcate sunt încă în curs de licitație contractele de lucrări. Este cam greu de crezut că se vor încheia licitațiile, și este o pierdere. Mi-e greu să cred că până în decembrie se vor încheia licitațiile și că totul va fi făcut așa cum cere contractul de finanțare. Asta va duce la situația de a se pierde finanțarea”, a spus ministrul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia Sentință definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia pentru un tânăr care a fost judecat pentru trafic de droguri de mare risc, trafic internațional de droguri de mare risc, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea