Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Eugen Furdui: La Roşia Montană se lucrează conform legii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Referitor la articolul „Asociaţia Barajul Apuseni acuză primarul din Roşia Montană, de încălcarea legii”, publicat în ziarul Unirea din 10 februarie 2012, vă aducem la cunoştinţă unele clarificări referitoare la acuzaţiile nefondate la care se face referire în materialul publicat.
În primul rând, cred că cititorii ar trebui să ştie că fostul primar din Roşia Montană, Virgil Nariţa ocupă funcţia de preşedinte al Asociaţiei „Barajul Apuseni”. După ce m-a atacat de nenumărate ori în presă, se ascunde acum în spatele acestei asociaţii, motivul fiind simplu-lipsa credibilităţii şi apropierea alegerilor.
Acuzaţiile pe care mi le aduce îi sunt caracteristice lui, şi mă refer la modul de lucru în administraţia locală în perioada când a fost primar. Răspunsul pe care îl dau este pentru toţi cei din această asociaţie, care lăsându-se manipulaţi de Virgil Nariţa mă acuză, dar în special pentru oamenii de aici din zonă care ştiu că aceste acuzaţii sunt nefondate.
Consider că oamenilor trebuie să le dau socoteală, nu unora care şi-au făcut o meserie din a calomnia pe cei care muncesc în folosul comunităţii pe care o reprezintă.
După ce am ajuns la primărie, prioritatea mea a fost să lucrez în folosul oamenilor şi să creez locuri de muncă, nu să caut în documente neregulile săvârşite de fostul primar Virgil Nariţa şi echipa lui. După acest articol mă simt însă dator să vă spun câteva din metodele folosite de el în atribuirea unor lucrări şi a unor fonduri de la bugetul local.
Referitor la drumurile asfaltate, făcând o comparaţie, în mandatul lui s-au asfaltat 500 de metri drum comunal, strat de asfalt de 5 cm turnat peste cel existent, unde nu a plătit lucrarea, drept urmare suntem în proces cu firma respectivă pentru prevederile Legii 34, privind achiziţiile publice, în timp ce în mandatul meu s-au asfaltat acele tronsoane menţionate pe o lungime de aproape 3 km. Atribuirea lucrărilor de asfaltare s-a făcut conform legii prin SEAP, nu cu dedicaţie că pe vremea lui Nariţa.
În ceea ce priveşte achiziţia utilajelor, vă pot spune că în mandatul lui Nariţa a fost cumpărat un Ifron de la fier vechi, vopsit în Roşia Montană şi revândut la Primărie de unul dintre colaboratorii lui. La fel s-a procedat şi cu achiziţia Rabei, care tot prin firmele apropiaţilor lui a fost vândută Primăriei, ambele utilaje la preţuri exorbitante. Ceea ce s-a achiziţionat de când sunt eu la Primărie, au fost licitaţii pe SEAP, utilajele sunt noi şi cumpărate la preţul pieţei, direct de la producător.
Referitor la păduri, în mandatul lui Nariţa a fost necesar ca oamenii din comună să scoată ordonanţa preşedenţială pentru a opri tăierea lemnelor din Cărpiniş, deoarece materialul lemnos era scos pe tabele aprobate către populaţie dar ridicate de societăţi comerciale cu care Nariţa avea afaceri. De aceea le mulţumesc oamenilor din Cărpiniş că au luat atitudine faţă de jaful făcut de Nariţa. Eu am ridicat acea ordonanţă şi acum doar oamenii din comună beneficiază de lemne şi nu firme, cum era pe vremea fostului primar.
La preluarea mandatului, eu aveam casă ridicată, iar lucrările de finisaje pe care le-am executat ulterior le-am făcut din banii mei, lucru care îl pot oricând dovedi.
Referitor la terenul pe care l-aş fi înstrăinat abuziv, acesta este dat conform legii, cu hotărâre de Consiliu Local şi am procedat la fel pentru toţi oamenii din comunitate care au făcut asemenea solicitări. Toţi au beneficiat de aceleaşi drepturi.
În ceea ce priveşte lucrările de la cinematograf şi şcoli, acestea au fost atribuite prin SEAP, şi aş face o precizare, la cinematograf au fost 9 firme participante la licitaţie care s-au bătut în oferte care de care mai bune. Preţul estimat pentru lucrări a fost de 2 miliarde şi jumătate de lei vechi, însă datorită competiţiei, lucrarea a costat doar 900 de milioane de lei vechi.
Restructurările din primărie s-au făcut corect, singurul regret a fost că a trebuit să dau oameni afară şi am încercat apoi să îi ajut să treacă mai uşor prin această situaţie deloc plăcută pentru niciunul dintre noi.
Nu am făcut niciodată un secret, ba mai mult am mediatizat de fiecare dată la evenimentele organizate în comună că au fost în parteneriat cu compania Roşia Montană Gold Corporation care este investitorul strategic. Tichetele de Ziua Minerului au fost acordate tuturor cetăţenilor comunei fără preferinţe, nu cum se împărţeau pe vremea lui Nariţa, doar celor care erau în graţiile primarului de atunci.
Şi înainte de a fi primar am muncit împreună cu familia şi am condus o afacere prosperă din care am trăit onorabil şi am dat de lucru şi altor localnici. Cred că nemulţumirea fostului primar vine din faptul că acum şi alţi oameni din comună şi-au dezvoltat afaceri şi nu mai e ca pe vremea lui, când credea că doar el are dreptul să trăiască.
Vreau să se înţeleagă clar că lucrez în folosul oamenilor de aici şi aşa voi face cât timp localnicii îmi vor acorda girul lor. Nu m-am îmbogăţit pe spatele oamenilor şi nu o voi face niciodată, mai ales că provin dintr-o familie cu mulţi copii şi ştiu ce înseamnă greul.
Toate acuzaţiile aduse de Nariţa nu dovedesc decât că ar face la fel cum a făcut, dacă ar mai ajunge în administraţia locală. Însă sunt convins că oamenii s-au lămurit şi îl cunosc prea bine cât îi pasă lui de problemele lor şi ei vor fi cei care îl vor judeca şi taxa.
Eu nu doresc decât un singur lucru – ca Dumnezeu să ne dea la fel după cum facem, fiecăruia.
Iar la final, rog şi eu organele abilitate să verifice atât activitatea noastră de acum cât şi cea de pe vremea lui Nariţa Virgil.

Eugen FURDUI, primarul comunei Roşia Montană


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea