Rămâi conectat

Curier Județean

DUMINICĂ: Haidăul – jocul fecioresc din Alba, unic în România, prezentat la Salina Turda. Spectacol folcloric- coregrafic și recitaluri

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

haidaulIubitorii de folclor sunt invitați duminică, 11 octombrie, la un eveniment cultural inedit, care va avea loc în Salina Turda. Este vorba despre spectacolul folcloric-coregrafic ”Haidăul – joc fecioresc unic în România”, prezentat de ansambluri și interpreți din Alba. Evenimentul se va desfășura cu începere de la ora 14.00.

Vor participa ansamblurile folclorice „Dor de sat” din Unirea, „Banu Mihalcea” – Mihalț, „Izvorașul” – și interpreții Marinela Baba, Geanina Buzan, Alexandra Dobrin, Oana Marian, Ioana Breda Morar, Nicolae Plută, Bianca Șușman, Adrian Țiboc.

Haidăul este un joc tradiţional românesc, la baza lui stând cele mai vechi elemente ale dansurilor bărbăteşti. A fost atestat documentar în sec. al XVI-lea, dar are origini mult mai vechi. Arealul în care se joacă acest dans este destul de restrâns: pe Valea Mureşului mijlociu, mai precis din zona Ocna Mureş până spre Teiuş.

Dansul are ca principale figuri ponturile în plimbare sau cu sprijin, salturile înalte, flexiunile adânci, ghemuirile şi răsucirile. Haidăul este numit şi dans fecioresc de bâtă, fiind singurul dans cu bătaie pe mâna stângă, motiv pentru care feciorii aveau nevoie de sprijin.

haidaul 1Dacă la început feciorii se sprijineau în bâtă, începând cu anii ‘30 s-a pus un mare accent pe dansul mixt, în care fetele aveau şi rolul de a sprijini feciorii în executarea bătăilor pe cizmă, cu mâna stângă, şi a săriturilor.

Frumuseţea dansului a fost întregită şi cu piruetele fetelor executate pe sub mâna băiatului. De altfel, se presupune că, la început, dansul a fost format din trei părţi: Ponturi în plimbare, Purtata de fete şi Ponturi pe loc (cu sprijin). Ulterior, Purtata s-a desprins ca dans de fete de sine stătător, păstrând elemente ale jocului bărbătesc, perfect integrate în unităţile ei de mişcare, iar Feciorescul de bâtă a evoluat, astfel încât astăzi el se joacă atât ca joc bărbătesc, folosind ca punct de sprijin bâta, cât şi ca joc mixt, folosind tot bâta ca punct de sprijin.

Spectacolul de la Salina Turda face parte dintr-un amplu proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, a transmis Marinela Baba, coordonator proiect.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală ”Zestrea Satelor”, în parteneriat cu Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, Salina Turda, Grupul de Acțiune Locală ”Pe Mureș și pe Târnave”, primăria orașului Teiuș, Primăria comunei Unirea, Primăria comunei Hopîrta, Primăria comunei Fărău, Primăria comunei Lopadea Nouă, Primăria comunei Mihalț, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba, Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, Asociația Culturală ”Muguri de Nucet”, Asociația culturală ”Junii Cetății” Rupea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Un exemplu de urmat: Un grup de elevi, surprinși de camerele de filmat, în timp ce au făcut de bunăvoie o acțiune de ecologizare

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO | Un exemplu de urmat: Un grup de elevi, surprinși de camerele de filmat, în timp ce au făcut de bunăvoie o acțiune de ecologizare Mai mulți elevi au fost surprinși de camerele de supraveghere în timp ce adunau gunoaiele de pe malul râului Ampoi. Gestul lor este unul făcut de bunăvoie, gândindu-se la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea