Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba: AVERTIZARE pentru fermieri – A fost confirmat primul focar de PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat dintr-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, aceasta extinzându-se ulterior și la o a doua gospodărie. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba anunţă cetăţenii şi în special fermierii să acorde atenţie sporită masurilor de biosecuritate şi să ia măsuri de siguranţă împotriva pestei porcine africane, care ameninţă să se răspândească în România, boala facand ravagii in efectivele de porci din fermele din Estul continentului.

Îngrijorarea este legată de faptul că în spaţiul intra-comunitar comerţul cu porci vii şi produse provenite de la aceştia este liber, iar circulaţia animalelor (în special a porcilor mistreţi) în mediul silvatic nu poate fi controlată.

„ Subliniem că nu există vaccin împotriva acestei boli. DSVSA atrage atenţia tuturor factorilor implicaţi în industria suinelor, crescătorilor de animale din sectorul comercial industrial, ferme de Tip-A, ferme gospodăreşti, medicilor veterinari de liberă practică, vînătorilor şi pădurarilor,publicului, administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor «privind pericolului pe care îl reprezintă aceasta boala, în vederea notificării cît mai timpurii a oricăror suspiciuni”, precizează reprezentantul instituției.

Boala este cauzata de un virus ce infectează porcii domestici şi mistreţii de toate vîrstele.

Din momentul infectării porcilor si pana la apariţia primelor semne manifeste de boală la animal dureaza intre 3 şi 15 zile. dar în cazurile severe semnele clinice a bolii pot apărea în 3-4 zile.

Virusul Pestei porcine Africane rezista în fecalele animalului bolnav 6-10 zile, in produsele din carne porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulţi ani.

Semne generale: mortalitatea ridicată, aproape de 100%, inteivenită într-un timp extrem de scurt şi se manifestă prin temperatură foarte ridicată 40-42 grade, roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vîrfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mîncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morţii, vomă, diaree (uneori cu sînge), secreţii oculare si avorturi.

In cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană DSVSA este obligată să ucidă toţi porcii bolnavi, iar proprietarii vor primi despăgubiri conform legii.

Cadavrele porcilor morţi sau ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate astfel îneît si se împiedice orice posibilitate de transmitere a bolii.

Circulaţia animalelor va fi pusă sub restricţii sanitare veterinare în perioada evoluţiei bolii, far animalele din curţile aflate în perimetrul de restricţii vor fi ţinute sub observaţie zilnica.

Exploataţiile care au avut animale infectate vor fi dezinfectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare doar cînd condiţiile sanitare veterinare sunt întrunite.

Pentru a va proteja de aceasta boala este recomandaat sa respectaţi următoarele sfaturi:

– nu intrați in adăposturile unde cresteti porcii, cu incaltamintea si hainele cu carc ati umblat pc strada; este recomandat ca, pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa puneţi o tavita cu paie imbibate cu o soluţie slaba de soda caustica;

– cresteti porcii doar in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porcii străini dc curtea dumneavoastră, cu porcii mistreti sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

– nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/latura/spalatura provenite dc la carnea de porc gatita in familie; daca exista vanatori in familie care aduc came de mi strei,sub nici o forma nu dati porcilor apa provenita dc la spalarea cărnii sau resturi de carne;

– nu scoateti scroafele/vierii din exploatatie in scopul montei cu animale din alta exploatatie;

– nu cumparati purcei din loturi necunoscute, fara a fi identificaţi (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica împuternicit;

– nu folosiţi in hrana animalelor iarba culeasa de pe câmp, pentru ca ea ar fi putut sa vina in contact Cu porci mistreti bolnavi;

Orice suspiciune că un mistreţ sau un porc domestic poate fi bolnav de pestă porcină africană va fi anunţata imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la DSVSA Alba la numărul de telefon 0258835915 sau e-mail [email protected]

Important! In aceasta perioada proprietarii care deţin porci in mici gospodarii, in exploataţii de tip A sau crescători organizaţi in asociaţii de creşterea animalelor, vor identifica animalele prin crotaliere avand obligaţia anuntarii medicului veterinar concesionar din raza teritoriala.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea