Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dosar RETURNAT la PARCHET în cazul celor patru medici de la Spitalul Județean Alba, vizați într-o anchetă penală pentru ucidere din culpă privind decesul unui copil de 12 ani

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste trei ani de cercetări și un dosar trimis în judecată, care a fost returnat la Parchet • Patru medici și Spitalul Județean Alba, vizați într-o anchetă penală pentru ucidere din culpă privind decesul unui copil de 12 ani

Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia se ”chinuie” de aproape patru ani cu o anchetă penală pentru infracțiuni de ucidere din culpă și neglijență în serviciu în legătură cu decesul unui băiat în vârstă de 12 ani la Spitalul Județean Alba. Dosarul a fost trimis în judecată în 2016, dar judecătorii de cameră preliminară au decis că actul de sesizare nu este corect întocmit și au dispus returnarea rechizitoriului către Parchet pentru reluarea și completarea cercetărilor.

Tragedia care face obiectul acestui dosar a avut loc în aprilie 2013. Raul Onea, un băiat în vârstă de 12 ani, a murit în spitalul din Alba Iulia ca urmare a unei grave culpe medicale. Băiatul suferea de o malformaţie genetică destul de gravă, sindromul Marfan. Este vorba despre o boală determinată de mutaţii ale genei FBN1 ce afectează ţesutul conjunctiv, fapt ce duce la afectarea ochilor, sistemului cardio-vascular şi a scheletului osos, determinând o creștere necontrolată în înălțime. Raul Onea avea la 12 ani o înălţime de circa 1,96 metri. În data de 2 aprilie 2013, băiatului i s-a făcut rău la şcoală, acuzând dureri în piept după ce a urcat scările pentru a ajunge la sala de clasă. Copilul a fost dus la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul din Alba Iulia, a fost consultat de medicul pediatru din cadrul UPU şi internat în secţia de pediatrie. După-amiaza, durerile în piept ale băiatului au revenit, aşa că mama acestuia a solicitat intervenţia unui cardiolog, fără, însă, ca acest lucru să se producă. Seara, băiatul a decedat în spital în urma unui stop cardio-respirator.

După înmormântarea băiatului, părinţii acestuia au depus o plângere penală, în care au acuzat săvârşirea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă.
Ancheta internă derulată la Spitalul Judeţean a scos, potrivit managerului Nicoleta Coşarcă, o atitudine “aproape incorectă” a medicului de gardă din secţia de Pediatrie. “Din punctul meu de vedere, ca manager al acestui spital, consider că s-a acţionat aproape incorect, în momentul în care medicul de gardă din pediatrie s-a văzut depăşit de situaţie şi nu a apelat la şeful secţiei. Eu personal asta o văd ca cea mai bună soluţie: trimiterea la Cluj a copilului în cel mai scurt timp. Era tot ce puteam face, din punctul nostru de vedere”, a spus Nicoleta Coşarcă la momentul respectiv.

După aproape trei ani, în februarie 2016, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus trimiterea în judecată a patru medici considerați răspunzători pentru decesul copilului. Este vorba despre doi medici de specializare pediatrie, unul de la UPU și celălalt din cadrul secției, un doctor de medicină internă și un altul din cadrul UPU. Tot calitate de ”inculpat” a avut și Spitalul Județean Alba. Actul de sesizare întocmit de procurori a fost respins, însă, în instanță, în faza de cameră preliminară. Atât Judecătoria Alba Iulia, în iunie 2016, cât și Curtea de Apel, în septembrie același an, au dispus retrimiterea rechizitoriului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Magistrații de aici continuă și în prezent cercetările. ”Organele de urmărire penală care efectuează cercetări în dosarul penal cu nr. 1570/P/2013 nu au finalizat administrarea probelor și a mjloacelor de probă cu privire la acestă speță complexă, urmărirea penală fiind în curs de desfășurare, motiv pentru care nu s-a dispus o soluție până în acest moment”, se afirmă într-un răspuns transmis de Parchet pentru ziarul Unirea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea