Rămâi conectat

Ştirea zilei

DOSAR la Tribunalul Alba: Patru persoane trimise în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani cu prejudiciu de peste 7 milioane de lei la o firmă din Apuseni

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Patru persoane din Alba și Mehedinți au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru evaziune fiscală, complicitate la această infracțiune și spălarea banilor. Prejudiciul total calculat de anchetatori prin comiterea acestor infracțiuni este de 7,32 milioane de lei (circa 1,6 milioane de euro).

Activitățile considerate ilegale de către procurori s-au derulat la firma Autogyp Spedition SRL cu sediul în comuna Poșaga, în Munții Apuseni. Cei doi reprezentanți ai firmei, Fonoage Nicolae Eugen și Fonoage Elena, soț și soție, au fost trimiși în judecată alături de alți doi inculpați, Bimbai Ion și Mihai Romică, reprezentanți ai unor firme ”fantomă” din Strehaia, județul Mehedinți.

*Cheltuieli fictive înregistrate în contabilitate

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba în 3 iulie 2017, cercetările desfășurându-se pe parcursul a aproape trei ani. În noiembrie 2014 au avut loc patru percheziţii la sediile unor societăți comerciale, iar șapte persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba pentru audieri. În urma cercetărilor, Fonoage Nicolae Eugen a fost arestat preventiv, soția acestuia a fost plasată în arest la domiciliu, iar ceilalți doi inculpați au primit măsura controlului judiciar. Pentru alte trei persoane s-a dispus continuarea anchetei fără nicio măsură restrictivă. Ulterior, pe parcursul cercetărilor, inculpații arestați au fost eliberați. În final, au fost trimise în judecată, în acest dosar, patru dintre cele șapte persoane cercetate inițial.

Dosarul a fost instrumentat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Alba. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008 – 2010, Fonoage Nicolae Eugen împreună cu soţia sa, Fonoage Elena, de 44 de ani, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Alba, au înregistrat în evidențele contabile cheltuieli fictive emise de patru societăţi comerciale din Strehaia, judeţul Mehedinţi. Pentru crearea unei aparenţe de legalitate a tranzacţiilor, cei patru furnizori au înregistrat, la rândul lor, achiziţii de la 38 de persoane juridice, cu sediul social declarat în mai multe judeţe din ţară, care exprimau un comportament de tip “firmă fantomă”. Atât achiziţiile cât şi livrările au fost înregistrate în contabilitate şi declarate la instituţiile statului, urmărindu-se prin acest mod de operare neatragerea controalelor fiscale.

*Se solicită confiscarea sumei de 5,56 milioane de lei

”Ca stare de fapt s-a reţinut că inculpaţii Fonoage Nicolae Eugen şi Fonoage Elena, în calitate de administratori şi directori generali ai unei societăţi comerciale de transport mărfuri, şi-au înregistrat cheltuieli fictive de achiziţii şi, totodată, au scăzut pe cheltuieli, investiţii efectuate pe societate, fără evidenţierea corectă a veniturilor şi TVA-ului colectat, iar în acest mod s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat. Distinct s-a mai reţinut că în perioada în care au administrat societatea, cei doi inculpaţi, pentru a da o aparenţă legală operaţiunilor de achiziţii, au dispus efectuarea de plăţi din conturile societăţii către furnizorii de facturi, respectiv inculpaţii Mihai Romică şi Bimbai Ion, banii fiind reintroduşi în circuitul economic sub formă de creditare societate, urmate de operaţiuni de restituire împrumut”, au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

În urma finalizării cercetărilor și trimiterea dosarului, anchetatorii au stabilit un prejudiciu de 1,76 milioane de lei pentru infracțiunea de evaziune fiscală, respectiv 5,56 milioane de lei în cazul acuzației de spălare a banilor. Procurorii au solicitat instanței de judecată să dispună confiscarea de la inculpați a sumei de 5,56 milioane de lei. Până la pronunțarea unei sentințe defintive, cei patru inculpați beneficiază de prezumția de nevinovăție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Fetiță de 8 ani, lovită de o mașină, în Alba Iulia, în timp ce traversa regulamentar strada: Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fetiță de 8 ani, lovită de o mașină, în Alba Iulia, în timp ce traversa regulamentar strada: Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului O fetiță de 8 ani, din Feneș, a fost lovită de mașină în timp ce traversa strada regulamentar, în Alba Iulia. Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea