Rămâi conectat

Ştirea zilei

Disponibilizări anunțate la Fabricile de Arme din Cugir. Se vor acorda salarii compensatorii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, peste 800 de angajați din industria de apărare își vor pierde locurile de muncă în următorii doi ani.

Este vorba despre un plan de concedieri colective pregătite de Ministerul Economiei, în perioada 2015-2017, la nivelul companiilor Romaero, IOR, respectiv Romarm şi filialele sale Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Tohan SA, Carfil, Metrom, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Mija SA.

Angajații ce vor fi “loviți” de disponibilizări ar urma să primească să primească salarii compensatorii şi şomaj. Sumele prevăzute a fi alocate pentru aceste măsuri sunt de 671.000 lei pentru anul 2015, de 5,15 milioane lei în 2016, 8,64 milioane lei în 2017, 5,85 milioane lei în 2018 şi 1,69 milioane lei în 2019 – potrivit notei de fundamentare a proiectului.

„Numărul de angajaţi prevăzut să fie disponibilizat prin concedieri colective este de 808 persoane în intervalul temporar 2015-2017: 2015/197 angajaţi; 2016/362 angajaţi; 2017/249 angajaţi, la care venitul de completare se alocă pe o perioadă de maximum 24 luni de la concediere, în condiţiile legii”, se arată în Nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind aplicarea unor măsuri de protecţie socială pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective la unii operatori economici din industria de apărare.

(…) Ţinând seama de necesitatea continuării măsurilor de redresare a societăţilor din industria de apărare cu capital majoritar de stat pentru diminuarea pierderilor şi eficientizarea activităţii, concomitent cu acest demers se impun măsuri urgente pentru protecţia socială a persoanelor care urmează să fie concediate în baza planurilor de disponibilizare şi acordarea venitului de completare”, se mai arată în proiect.

Măsura vine în contradicție cu anunțul făcut recent de Georgiana Giunca, Consilier Director General Romarm, potrivit căruia începând cu luna septembrie 2015, la UM Cugir vor fi angajate 80 de persoane.

CITEȘTE ȘI: Uzina Mecanică Cugir va angaja 80 de persoane. Efectul războaielor asupra industriei de armament din România

Tot atunci, oficialul Romarm susținea că pentru al doilea semestru al anului 2015 sunt estimate venituri mai mari ca anul trecut pentru Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanică Mija şi Fabrica de Arme Cugir, dar mai mici pentru Uzina Mecanică Sadu şi Uzina Mecanică Tohan.

Peste 4.000 de oameni  lucreaza in cele mai importante cinci fabrici de armament ale Romaniei.

Bogdan Presecan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea