Rămâi conectat

Ştirea zilei

Din aprilie 2017 crește stimulentul de inserție pentru părinţii care se întorc mai repede din concediul de creştere a copilului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Stimulentul de inserție pentru părinţi • Din aprilie 2017, părinţii care se întorc mai repede din concediul de creştere a copilului primesc mai mulţi bani

Stimulentul de inserție, ce se acordă părinților care-și scurtează concediul pentru creșterea copilului, va mai crește o dată începând de sâmbătă, 1 aprilie, după ce a mai înregistrat o creștere de la 1 februarie a.c. Potrivit directorului Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Alba, Flaviu Cozuc, ”persoanele aflate în concediul pentru creșterea copilului, care aleg să revină la serviciu mai repede decât trebuie, pot cere acordarea stimulentului de inserție. Acest drept al părinților este reglementat de OUG 111/2010, iar valoarea lui va crește, de la 1 aprilie, pentru a doua oară în acest an și va ajunge la 650 de lei.

Concret,cuantumul lunar al stimulentului este de 50% din cuantumul minim al indem­ni­zației aferente concediului pentru creșterea copilului. Din moment ce indemnizația minimă este, de la 1 februarie 2017, de 1.232,5 lei (în creștere de la 1.062,5 lei), rezultă că stimulentul este, în prezent, de 616,25 lei (în creștere de la 531,25 lei)”. Executivul a decis, prin intermediul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 6/2017, să aplice o nouă majorare a stimulentului.

Concret, majorarea va fi valabilă începând de sâmbătă, 1 aprilie, de când stimulentul de inserție va ajunge de la 616,25 de lei la 650 de lei. Potrivit legii, plata stimulentului de inserție încetează când copilul împlinește trei ani (respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap). Totuși, în cazul persoanelor care obțin venituri cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se prelungește până când copilul împlinește trei ani (respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap).

Indemnizația de creștere a copilului și stimulentul de inserție nu se pot cumula, potrivit OUG nr. 111/2010. Asta înseamnă că plata indemnizației încetează odată cu reluarea activităţii înainte ca stimulentul de inserție să fie achitat.

Stimulentul – cerut de oricare dintre părinți

”Stimulentul de inserție poate fi cerut de oricare dintre cei doi părinți ai copilului, iar acesta se poate solicita pentru fiecare naștere. Dreptul este acordat, conform legii, în baza unei cereri și a următoarelor acte: actul de identitate al solicitantului și certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul ori livretul de familie (originalele și copiile); actele doveditoare, care să ateste că, în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului, solicitantul a realizat, timp de cel puțin 12 luni, venituri impozabile; dovada eliberată de angajator sau de organele competente, privind veniturile realizate; orice alte documente care să ateste îndeplinirea condițiilor de eligibilitate (faptul că solicitantul stă în România împreună cu copilul/copiii pentru care cere banii).

Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de OUG 111/2010, reprezentând indemnizația sau stimulentul de inserție, precum și documentele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, orașului sau municipiului pe raza căreia solicitantul își are domiciliul sau reședința”, a explicat Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea