Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dezastrul piscicol și ecologic de la Daia Română s-ar putea lasă cu amenzi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dezastrul piscicol și ecologic de la Daia Română s-ar putea lasă cu amenzi • Potrivit rezultatelor analizelor, Apa CTTA este pasibilă de sancţiuni care pot să ajungă la 100.000 de lei!

La sfârșitul lunii mai, în județul nostru, la Daia Română, s-a produs un dezastru ecologic în mediul privat, soldat cu aproape 40 de tone de pește mort. Din cele 7 iazuri ale societății Delta Plus, de la Daia Română, doar în cel mai mare, ce acoperă aproape 10 hectare, s-a consemnat mortalitate piscicolă. A fost nevoie de aproape o săptămână pentru recoltarea peștilor morți aflați la suprafața iazului. Patronul societății Delta Plus, Gheorghe Bedreagă, susține că e vorba de 36 de tone de pește mort.

Citește și: Dezastru piscicol la Daia Română: Aproape 40 de tone de pești morți și pagube de 300.000 de lei

”Problema noastră principală este stația de epurare din comuna Daia Română, care nu a funcționat niciodată la parametrii la care ar fi trebuit. Au fost aplicate sancțiuni celor de la Apa CTTA, a fost stabilit un plan de măsuri ce trebuie urmat, dar…”. Peștele mort recoltat din iazul de la Daia Română a fost transportat la o firmă din Arad, pentru a fi incinerat. Dezastrul ecologic a produs pagube mari: cheltuielile cu transportul și neutralizarea peștelui au ajuns la aproape 70.000 de lei, iar paguba produsă de cele aproape 40 de tone de pește mort ajunge la aproape 300.000 de lei. lStație de epurare de… decor? Potrivit specialiștilor, dar și celor ce administrează iazurile de la Daia Română, se pare că stația de epurare din comună nu a funcționat la parametrii necesari niciodată în cei 4-5 ani de când a fost inaugurată și se află în administrarea Apa CTTA.

Specialiștii au luat probe din apa iazului atât la momentul producerii accidentului ecologic, cât și în perioada de minivacanță de la începutul acestei luni. Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Alba, Dorin Zdrânc, rezultatele sunt clare: sunt depășiri la stația de epurare de la Daia Română, iar printre măsurile stabilite de comisari este și curățarea stației. Măsurile comisarilor vin la pachet cu sancțiunile. Pentru că s-au înregistrat depășiri ale parametrilor autorizați în toată această perioadă, mai ales la amoniu și CCO-CR (conținut chimic de oxigen, care determină gradul de poluare al apei) administratorul stației de epurare – Apa CTTA – e pasibil de amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei, în conformitate cu legislația în vigoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial” Primăria Alba Iulia organizează prima licitație pentru concesionarea unei parcele de aproape 2 ha de teren (18.104 mp), din viitorul Parc Industrial, situat în apropiere de șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei: Municipiul Alba Iulia, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea