Rămâi conectat

Ştirea zilei

Depozitul de deşeuri de la Galda de Jos, îngropat în contestaţii. Licitaţia în valoare de 23 de milioane de euro pentru găsirea unui operator economic, suspendată de CNSC!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Depozitul de deşeuri de la Galda de Jos, îngropat în contestaţii • Licitaţia în valoare de 23 de milioane de euro pentru găsirea unui operator economic care să opereze aici, suspendată de CNSC! • Firme de anvergură din ţară şi străinătate şi-au angajat case de avocatură puternice care să le scape de eventualele obligaţii financiare

Găsirea unui agent economic de anvergură care să opereze ”uzina” de deșeuri de la Galda de Jos, investiție de mare amploare finalizată de Consiliul Județean Alba, pare a fi o misiune chiar mai dificilă decât se așteptau autoritățile județene. Suma considerabilă pusă la bătaie a atras după sine un interes crescut a cel puțin 11 operatori economici, din țară și din străinătate, care au în spate firme de avocatură puternice prin intermediul cărora încearcă să obțină condiții economice cât mai favorabile lor.

Citește și: Consilierii locali din Târgu Jiu nu mai vor să primească gunoaiele din Alba Iulia, invocând miros neplăcut și disconfort

Cu alte cuvinte, firmele care vor să pună mâna pe exploatarea depozitului ecologic de la Galda de Jos fac tot posibilul să elimine eventualele obligații financiare pe care le-ar putea avea odată cu preluarea amplasamentului, clădirilor, utilajelor, vizând profitul maxim. Cel mai contestat aspect se referă la valoarea redevenței pe care trebuie să o plătească viitorul operator al depozitului ecologic, în valoare totală de 1,8 milioane de lei (300.000 de lei redevența pentru terenul aferent depozitului ecologic și 1,5 milioane de lei redevența pentru bunurile de retur).

În consecință, licitația în valoare de circa 23 milioane de euro privind atribuirea contractului de concesiune pentru exploatarea depozitului ecologic de deșeuri de la Galda de Jos a fost suspendată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) până la judecarea pe fond a contestațiilor depuse de agenții economici nemulțumiți de condițiile cuprinse în caietul de sarcini. Decizia suspendării procedurii de licitație a fost luată cu o zi înainte de termenul final de depunere a ofertelor stabilit pentru 31 august, după trei amânări succesive.

Citește și: Groapa de gunoi de la Galda – O adevărată uzină de deşeuri, recent finalizată de către Consiliul Judeţean Alba

Pe perioada suspendării licitației, cel mult 30 de zile, nu mai pot fi depuse oferte și nu mai pot fi făcute clarificări. Suspendarea nu atrage automat după sine anularea licitației ci, din contră, este menită să prevină o producere a ei. Chiar dacă perioada de suspendare nu se va finaliza cu o anulare (caz în care ar trebui reluată întreaga procedură), tot se va înregistra o întârziere de cel puțin încă o lună, în condițiile în care investiția de la Galda a fost finalizată încă din primăvara acestui an.

Se așteaptă ca, odată cu preluarea ei de către un operator, prețul pentru depozitarea gunoiului menajer la consumatorii din județul Alba să scadă, în condițiile în care acestora nu li se vor mai băga pe gât scumpiri succesive justificate (în mod real sau nu) de costul cu drumul deșeurilor până la depozitul de la Târgu Jiu, spre exemplu.

Citeșe și: Licitație de aproape 26 de milioane de euro la Consiliul Județean Alba pentru concesionarea instalațiilor de gesionare a deșeurilor de la Galda de Jos

Motivul principal invocat de CNSC este că cel puțin două contestații depuse de firmele interesate nu ar putea fi soluționate în termen, ceea ce ar îngrădi posibilitatea participării acestora la licitație. ”Consiliul apreciază că luarea măsurii de suspendare a procedurii de atribuire în cauză este cu atât mai necesară cu cât scopul derulării unei proceduri de atribuire este acela de încheiere a contractului de achiziţie publică de care să beneficieze toate categoriile de interese, inclusiv interesul public. Or, în condiţiile în care, în urma analizei pe fond a dosarului cauzei, Consiliul ar constata că s-ar “fi putut efectua remedieri la documentaţia de atribuire (clarificările aduse acesteia), dar nu ar mai putea fi luate măsurile de remediere întrucât au fost deja depuse oferte, este evident că, prin nesuspendarea procedurii, anularea ei ar fi inevitabilă, anulare care ar necesita costuri suplimentare de la bugetul de stat.

În aceste condiţii, Consiliul stabileşte că măsura suspendării procedurii de atribuire este tocmai aceea de a preveni eventuala anulare a ei, care, în cazul de faţă, are o valoare estimată considerabilă, de 106.180.632,04 lei, fără TVA, iar interesul public ar fi şi mai grav afectat”, se arată în decizia de suspendare a CNSC.

Depozitul de la Galda face parte dintr-un proiect mai amplu al Consiliului Județean Alba – ”Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”, cu o valoare totală de 60.257.187 de euro, din care cheltuieli eligibile fără TVA 42.204.680 de euro. Investiţia este finanţată din fonduri europene, alocaţii bugetare, fonduri proprii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea