Rămâi conectat

Politică Administrație

De mâine, sindicaliştii vor fi scoşi din reţeaua informaticã de salarizare EDUSAL

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Prin ordin şi al ISJ Alba, pe fluturaşul de salariu nu se mai regãseşte cotizaţia cãtre sindicat *Secretarul de stat Oana Badea este aşteptată să plătească salariile cadrelor didactice din Cut şi Gârda

Prof. Ioan Stanca, liderul Învãţãmânt Alba a participat azi din nou la conferinţa de presã a PNL Alba pentru a denunţa o nouã ilegalitate comisã de Ministerul Învãţãmântului, respectiv de inspectorul şcolar general care în 2 noiembrie a dat ordin scris ca în toatã reţeaua şcolarã din Alba sã fie aplicat ad literam programul informatic de salarizare a profesorilor, EDUSAL. Mai exact, din acest program au fost scoase automat plata cotizaţiei cãtre sindicat şi rata de CAR a sindicatelor. Stanca a precizat cã aceastã cotizaţie – cam 0.5% din salariul brut al profesorilor în Alba, era deductibilã din impozit. Liderul de la Învãţãmânt a mai precizat cã directorii de şcoli şi contabilii acestora sunt direct rãspunzãtori pentru comiterea acestei ilegalitãţi şi în consecinţã, odatã cu eliberarea primului fluturaş de salariu (azi, 5 noiembrie) din care cotizaţia la sindicat este sãritã din schemã aceştia vor face subiectul unor plângeri penale.

Ioan Stanca, susţinut de deputatul liberal de Alba Teodor Atanasiu, a apreciat cã Codul fiscal este deasupra unui ordin de ministru iar sindicatul nu va renunţa, în urma acestei încercãri de intimidare, la lupta pentru apãrarea drepturilor profesorilor. „Se încearcã din nou o distrugere a mişcãrii sindicale din învãţãmânt. Activitatea sindicalã nu înseamnã doar cotizaţie şi atât. Ne vom reorganiza şi vom lupta pentru drepturile noastre. Vom aglomera secţia penalã de la instanţe cu plângerile formulate împotriva directorilor de şcoli” a precizat sindicalistul. Singura soluţie, în opinia lui Stanca, ar fi revenirea la sistemul vechi EDUSAL. „Dar cel nou este plãtit, aşa prost cum este, şi trebuie folosit ca sã-şi justifice investiţia cei de la Ministerul Învãţãmântului” a completat deputatul liberal Atanasiu.

Prezent la conferinţa de presã, alãturi de colegul sãu, înv. Nicolae Bârlea, vicepreşedintele sindicatului Învãţãmânt Alba a mai evidenţiat încã o ilegalitate a noului sistem EDUSAL: se aplicã retroactiv un ordin dat de ISJ Alba în 2 noiembrie pe salariul cuvenit de pe luna octombrie.

Cei doi lideri de sindicat au invitat-o, de asemenea, pe secretarul de stat în Învãţãmânt, Oana Badea, sã plãteascã, de mâine începând, salariile cadrelor didactice din Cut şi Gârda, acestea fiind primele semnale din teritoriu cum cã banii de chenzinã s-au terminat înainte de luna noiembrie, datã prognozatã de sindicalişti anterior ca fiind limită. „Doamna Badea a transmis cã sunt bani pentru plata cadrelor didactice, deci sã vinã sã-i plãteascã pe cei din Cut şi Gârda” a transmis Stanca. Mai mult, acesta aşteaptã ca pe mãsurã ce se apropie sfârşitul anului, semnalele de acest fel venite din teritoriu sã fie tot mai multe.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea