Rămâi conectat

Politică Administrație

De la 1 iulie, pensionarii cu pensii mai mici de 900 de lei pe luna ar putea primi medicamente gratuit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
De la 1 iulie, pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu 900 de lei pe luna vor avea dreptul la medicamente din sublista B, compensate cu 90% din preţul de referinţă, indiferent dacă au venituri din alte surse, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. În prezent, doar pensionarii cu venituri din pensie de cel mult 700 de lei pe luna beneficiază de acest drept şi doar dacă nu realizează alte venituri.

După ce în luna februarie Guvernul a scutit de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate pensionarii cu venituri din pensie mai mari decât valoarea punctului de pensie, acum vrea să ofere medicamente din sublista B, compensate cu 90% din preţul de referinţă, pentru un număr mai mare de pensionari.

Concret, de la 1 iulie pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu 900 de lei pe luna vor beneficia de medicamente din sublista B, compensate cu 90% din preţul de referinţă, indiferent dacă realizează venituri şi din alte surse, arată un proiect de Hotărâre de Guvern. Implicit, de la aceeaşi dată, pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu 900 de lei nu vor da medicului de familie declaraţii pe proprie răspundere în care îşi asumă faptul că nu realizează venituri din alte surse.

26 de milioane de lei ne va costa doar in acest an cresterea plafonului veniturilor pana la care pensionarii au dreptul la medicamente compensate cu 90%, se arata in proiectul de HG.

In prezent, doar pensionarii cu venituri din pensie de cel mult 700 de lei pe luna au dreptul la medicamente din sublista B, compensate cu 90% din pretul de referinta, dar numai daca nu realizeaza venituri din alte surse. Pentru a beneficia de medicamente compensate cu 90%, legea in vigoare obliga pensionarii sa prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezulta cuantumul pensiei, dar si o declaratie pe proprie raspundere in care isi asuma faptul nu realizeaza venituri din alte surse decat pensia.

Finantarea acestei masuri este asigurata in proportie de 50% din bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), alimentat in proportie covarsitoare din contributiile asiguratilor la sanatate, si in proportie de 40% – din bugetul Ministerului Sanatatii, prin transferuri catre bugetul FNUASS.

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea