Rămâi conectat

Politică Administrație

De la 1 iulie 2015, cuantumul indemnizaţiilor pentru foştii deţinuţi politic, deportaţi şi prizonieri va fi dublat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cuantumul indemnizaţiilor pentru foştii deţinuţi politic, deportaţi şi prizonieri va fi dublat

Modul de aplicare a prevederilor Decretului-Lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri a fost una dintre temele abordate zilele trecute, în cadrul ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din cadrul Instituției Prefectului desfășurate la Primăria Câmpeni. Acordarea acestor drepturi se face de către o comisie ce funcţionează pe lângă Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Alba (AJPIS).

Citeşte şi: Guvernul a înființat Garda Forestieră! Urmează angajarile!

penitenciarDe aceste drepturi pot beneficia persoanele care după 6 martie 1945, din motive politice: au fost arestate preventiv pentru infracțiuni politice sau au fost închise în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive; au fost private de libertate în locuri de deţinere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune; au fost internate în spitale de psihiatrie; au avut stabilit domiciliul forțat sau au fost strămutate în altă localitate. De aceleaşi drepturi beneficiază şi persoanele deportate în străinătate după 23 august 1944 sau foștii prizonieri de război în fosta URSS.

De la începutul acestui an, au fost soluționate 19 cereri: dosare titulari: 8 admise şi unul respins, respectiv dosare urmași: 10 admise. Odată cu promulgarea Legii nr. 211/27.06.2013 privind acordarea unor drepturi persoanelor care nu mai au cetățenia română, dar care au fost persecutate din motive etnice de dictatura comunistă începând din 6 martie 1945 și a celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945, a crescut semnificativ numărul de cereri din partea titularilor sau a soților supraviețuitori după soţul decedat care a beneficiat de drepturile stipulate de Decretul-Lege nr.118/1990, a declarat directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc.

El a precizat că majoritatea cererilor sunt din partea foștilor cetăţeni români de etnie germană care au fost persecutaţi din motive entice de guvernele instaurate în România în perioada septembrie 1940 – martie 1945. În acea perioadă, ei au fost deportați în ghetouri și lagăre de concentrare în Siberia (fosta URSS), în detașamente de muncă forțată, la drumuri, exploatări forestiere, mine de uraniu sau cărbune. După soluționarea cererii și punerea în plată, beneficiarul se va adresa Casei Județene de Pensii Alba, care va face transferul bancar în contul beneficiarului din țara de domiciliu. lBani pentru fiecare an de suferință, dar și alte gratuități sau facilităţi legale În prezent, potrivit decretului-lege, beneficiarii primesc o indemnizație de 200 de lei pentru fiecare an de detenție, deportare, strămutare, prizonierat sau domiciliu obligatoriu, respectiv, 100 de lei pentru fiecare an de detenție pentru celelalte situații, iar soţul supravieţuitor are dreptul la o indemnizație de urmaș în sumă de 200 de lei pe lună. Din 1 iulie 2015, însă, cuantumul indemnizațiilor amintite se va dubla, în baza prevederilor Legii nr. 69/2015, până la 200 lei/lună, respectiv 400 lei/lună.

Totodată, conform legii, foștii deținuți politic, deportați și prizonieri beneficiază gratuit de: transport urban cu mijloacele de transport în comun, 12 călătorii pe an cu trenul la clasa I, pe toate categoriile de trenuri de persoane sau mijloace de transport auto, în ambele situații biletele putând fi folosite și de însoțitori; asistenţă medicală şi medicamente, un bilet pe an pentru tratament într-o staţiune balneoclimaterică; loc de veci; scutire de plata taxelor de abonament pentru radio şi televizor și de la plata impozitelor şi taxelor locale. De asemenea, ei au prioritate la: instalarea unui post telefonic și scutire la plata abonamentului; la repartizarea de către consiliile locale a unei locuinţe din fondul locativ de stat; la acordarea de credite avantajoase de la CEC Bank pentru cumpărarea, construirea sau repararea de locuinţe proprietate personală. Pe lângă indemnizația menționată, pentru foștii deținuți politic fiecare an de detenţie sau internare se consideră 18 luni ca vechime în muncă sau stagiu de cotizare pentru valorificare la pensie. Persoanele persecutate din motive etice mai beneficiază de alte drepturi prevăzute de Legea nr. 189/2000, dar acestea sunt stabilite de o comisie din cadrul Casei Județene de Pensii Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea