Rămâi conectat

Ştirea zilei

De 1 Decembrie 2015, ”Crăița din Apuseni” vine de la Zlatna spre Alba Iulia. Locomotiva cu abur ajunge în Orașul Marii Unirii într-o zi specială pentru întregul popor român – Ziua Națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

tren-de-epoca01Pe 1 decembrie 2015, „Crăița din Apuseni”, singura locomotivă cu abur care mai circulă în prezent pe ecartament normal, vine de la Zlatna la Alba Iulia, spre bucuria românilor de pretutindeni. Informația a fost afirmată, sâmbătă, de primarul orașului Zlatna, în cadrul Congresului Spiritualității desfășurat în aceste zile la Alba Iulia. Potrivit acestuia, ”Crăița” va ajunge în Gara Alba Iulia la ora 13.34 și va pleca înapoi, spre Zlatna, la ora 16.15.

”Acest trenuleț va veni marți, 1 decembrie, pentru prima dată la Alba Iulia(…) E singura locomotivă din România autorizată să circule pe ecartament normal. S-ar părea că e cea mai autentică din Europa, nu știu dacă nu cumva din lume, în funcțiune(…) Nu am găsit alte posibiități decât să ajungem la Alba Iulia la ora 13.34. Este o oră nepotrivită pentru că exact atunci se desfășoară parada militară. Propunerea mea pentru Primăria Alba Iulia, Consiliul Județean, presă și românii aflați în Orașul Marii Uniri este să mergem în gară la ora 16.15, când va pleca trenul spre Zlatna. Să sărbătorim, deci, plecarea lui din Alba Iulia la Zlatna, ca să nu perturbăm parada militară”, a declarat Silviu Ponoran, primar al orașului Zlatna din 1990.

Locomotiva care va fi pusă în mișcare spre Capitala Marii Uniri face parte din patrimoniul național al României, categoria Tezaur, și nu a mai funcționat de mai bine de 20 de ani. În secolul XX, locomotiva transporta marfă în Piața Obor după care a ajuns în zona Covasna unde transporta lemne. Face parte dintr-o serie limitată de 6 astfel de vehicule și a fost achiziționată în 2013 de Primăria Zlatna, iar în ultimii ani a stat într-un depou din Sibiu, fiind, apoi, restaurată in 2014 de catre Remarul 16 Februarie la Cluj Napoca.

Odată făcut acest pas, Transferoviar Calatori și Primăria Zlatna își doresc ca acest tren turistic între Zlatna si Alba Iulia să devină tradiție și turiștii români, dar și străini, care vizitează Cetatea Alba Carolina, să descopere și peisajele minunate din Muntii Apuseni, într-o călătorie specială, într-un tren care te poartă înapoi în timp și al cărui unic scop este oferirea unor clipe inedite tuturor iubitorilor de călătorii și experiențe noi.

”Pentru că ne pasă de valorile și tradițiile românesti, pentru că ne dorim ca și noile generații din România și străinătate să audă șuieratul unei locomotive cu abur, să vadă aburul care se lasă purtat de vânt și să simtă mirosul lemnului ars pe care doar o locomotivă cu abur le poate oferi, continuăm cu seria probelor, de data aceasta cu o cursă care leagă două orașe importante atât ca istorie, cât și ca valoare: Zlatna și Alba Iulia într-o zi specială pentru întregul popor român”, a spus Silviu Ponoran. (A.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial” Primăria Alba Iulia organizează prima licitație pentru concesionarea unei parcele de aproape 2 ha de teren (18.104 mp), din viitorul Parc Industrial, situat în apropiere de șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei: Municipiul Alba Iulia, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea