Rămâi conectat

Politică Administrație

Daniel Constantin a predat lecții de agricultură fermierilor și primarilor din Alba – FOTO

Dragoş Suciu

Publicat

în

Daniel Constantin intalnire cu fermierii28Astăzi, 25 iulie, de la ora 10.30, în sala de conferințe a Hotelului Parc din Alba Iulia a avut loc o întâlnire între Ministrul Agriculturii și Dezvoltării rurale, Daniel Constantin, cu agricultorii și primarii din Alba privind accesarea fondurilor europene pentru realizarea unor investiții rurale în următorii șapte ani.

În cadrul ședinței a fost prezentat programul PNDR 2014-2020 și au fost dezbătute posibilităţile de accesare a fondurilor europene, precum şi oportunităţi de dezvoltare a investiţiilor rurale.

Ministrul a declarat că în următorii ani nu se vor mai combina investițiile în agricultură, cu cele din infrastructură, cultură sau cu cele sociale și fiecare investiție va avea o linie separată de finanțare. Totodată nu vor mai exista finanțări separate în funcție de gradul de sărăcie al comunelor și fiecare va avea șanse egale de finanțare.

”Alba a fost un foarte bun exemplu de colaborare în agricultură. Vreau să vă aduc la cunoștință unele lucruri practice care mizează activitatea dumneavoastră pe următorii 7 ani de zile. Sunt peste 660 de tineri care au semnat contracte de finanțare pe măsura 112 și care sunt astăzi în faza de finanțare. Până la sfârșitul acestui an dorim să mai deschidem o măsură de investiții în mediul rural, mă refer la apă, canal, infrastructură rutieră cu anumite modificări față de fostul ”322”. Nu mai combinăm investițiile în agricultură cu cele în infrastructură sau altele. Am învățat din greșeli. În foarte multe comune din România s-au înființat zile ale comunelor pentru a avea o activitate culturală. Vom finanța în continuare activitatea culturală, socială, educațională dar pe componentă diferită de până la 500.000 de euro, iar partea de infrastructură va pleca fără o linie separată, fără nici un un fel de punctaj separat. Toate comunele se vor alinia la start în mod corect și în mod egal. Există un criteriu cu care eu nu am fost de acord și anume gradul de sărăcie și am ajuns să finanțăm cele mai sărace comune din România. Am eliminat acest criteriu care era interpretabil si trebuie să dăm șansa tuturor comunelor să participe la această competiție. Dacă în 2007-2013 am finanțat aproape 800 de comune, cererea a fost imensă, semn că este nevoie. În perioada următoare vom finanța până la 700 de comune. Va fi o competiție în continuare. Eu sunt convins că primarii din Alba sunt pregătiți, iar la sfârșitul acestui an vor depune proiectele. Venim pentru fermierii mici cu foarte multe facilități în elaborarea de proiecte. Pe site-ul APDRP găsiți 18 proiecte tip pe care le puteți descărca, completa cu datele personale și le puteți depune. Vom încerca ca proiectele tip să treacă fără nici un fel de aviz”, a spus Daniel Constantin.

Și în următorii ani tinerii fermieri vor avea facilități dacă își vor continua activitatea în domeniul agricol.

”Din 2015 România va opta pentru activarea unei scheme pentru tinerii fermieri. Tinerii vor avea posibilitatea, pentru o suprafață între 25 și 60 de hectare să primească un sprijin suplimentar de 25% față de cei care nu sunt tineri fermieri. Pe zona de dezvoltare rurală mulți dintre dvs. ați fost nevoiți să treceți proprietatea pe numele copiilor. Eliminăm acest lucru, nu va mai fi un criteriu, tânărul fermier în zona de dezvoltare ruală, ci doar în interiorul fiecărui proiect la partea nerambursabilă. Dacă e tânăr, primește cu 10% mai mult nerambursabil. Nu mai vrem să vă pune în situația de a renunța la activitate”, a spus ministrul.

La întâlnire au mai participat președintele CJ, Ion Dumitrel, prefectul Gheorghe Feneșer, deputatul Ioan Dârzu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, George Turtoi, și directorul general adjunct în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Nicolae Popa.

Pe lângă cei menționați la eveniment au participat și alte persoane interesate să atragă fonduri europene  pentru agricultură.

[nggallery id=2111]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea