Rămâi conectat

Politică Administrație

Dan Simedru: Fermierii batjocoriți de Ministerul Agriculturii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fermierii din România primesc o lovitură grea din partea autoritățiilor statului român care nu au fost capabile să organizeze procesul de depunerere a cererilor pentru subvenții, în mod responsabil și eficient, astfel încât banii europeni să ajungă la toți cei care au acest drept.

Dan SimedruAstfel, cu doar cinci zile înainte de expirarea termenului final până la care se pot depune aceste cereri, 15 iunie, zeci de mii de fermieri din întreaga țară sunt pe cale să piardă acești bani din cauza faptului că nu au reușit să depună dosarele în termenul stabilit.

Direct responsabili de acest blocaj sunt Ministerul Agriculturii, împreună cu Agentia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care din cauza haosului legislativ, a unei birocrații sufocante, a proastei comunicări și a metehnei de a schimba regulile în timpul jocului au bulversat întregul proces.

Pentru accesarea acestor fonduri pentru 2015 de către fermieri , Guvernul a început pregătirile mult prea târziu și într-un mod iresponsabil. În anii trecuți, sesiunea de depunere a cererilor începea în aprilie și se sfârșea în mai. În acest an, au fost emise acte normative pe acest domeniu în luna martie și aprilie, pe ultima sută de metri, (Ordonanta de urgență nr. 3/2015, la sfirsit de martie, apoi Ordonanta de urgență nr. 15//2015 la inceput de aprilie) astfel procesul a fost întârziat și prelungit. Tot pe ultima sută de metri au fost reglementate și distribuite noile registre agricole pe 2015-2019 către primari, documente de bază pentru formularea cererilor. Pentru ca haosul să fie desăvârșit au urmat ordine de ministru pe bandă rulantă pentru a calibra un sistem informatic prost întocmit și rupt de realitate. Pentru că a refuzat întabularea gratuită, susținută de liberali,care ar fi clarificat situația terenurilor, Guvernul obligă secretarii de comună să gireze,în afara legii, declarațiile pe proprie răspundere referitoare la proprietățile fermierilor. Cum secretarii refuză, oamenii sunt nevoiți să facă coadă și să plătească la notar. Pentru ca tabloul să fie complet, funcționarii din sistem sunt obligați să înregistreze manual mii de cereri pe zootehnie pentru că sistemul informatic, prost conceput, nu este compatibil cu ultimele reglementări.

În toată această degringoladă și presiune publică a fermierilor umiliti la cozi, reacția recentă a APIA a fost emiterea unui avertisment, sub forma unui comunicat de presă, în data de 10 iunie, prin care fermierii sunt informați că vor pierde din subventii 1% pe zi de întârziere la depunerea cererilor după termenul de 15 iunie. Un fel de fugă de răspundere de prost gust, prin care aceste instituții încearcă să-și ascundă ineficiența și să arunce întreaga responsabilitate pe umerii fermierilor.

Constat că autoritățile statului au gestionat extrem de prost acest proces iar acum, pe final, când au realizat că numărul celor care nu au depus aceste cereri este considerabil,peste 40%, încearcă în mod jenant să mimeze comunicarea cu beneficiarii. Este evident că de preocupare reală nici nu poate fi vorba, atâta timp cât APIA nu a conceput un sistem coerent și predictibil, care să vină în spijinul fermierilor,sa nu¬¬-i pună pe drumuri,să nu le ia bani și să nu-i umilească.

Este inadmisbil ca în România anului 2015, când ne pregătim să accesăm noi fonduri comunitare din exercițiul financiar european 2014-2020, să înregistrăm un asemenea eșec, și asta cu un întreg aparat birocratic la dispoziție și cu un ministru al agriculturii fost șef la APIA.

Din păcate, din tot acest haos cel care pierde este fermierul român, care numai fermier european nu se poate numi, deși culmea pe site-ul APIA îndemnul adresat pentru accesarea acestor subvenții este unul de-a dreptul cinic având în vedere contextul: -„Fii fermier european! Depune până pe 15 iunie Cererea unică de plată pentru anul 2015, fără penalizări – vegetal şi zootehnie”.

Domnule Ministru, aveți onoare? Dacă răspunsul este pozitiv, atunci opțiunea demisiei este corectă având în vedere modul în care ați umilit țăranul român transformat în fermier european!

Comunicat de presă – declarație politică Dan Simedru, deputat PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Opt zone din comuna Daia Română vor fi supravegheate cu 24 de camere video de înaltă rezoluție. Vor putea fi vizualizate și numele de înmatriculare ale autovehiculelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt zone din comuna Daia Română vor fi supravegheate cu 24 de camere video de înaltă rezoluție. Vor putea fi vizualizate și numele de înmatriculare ale autovehiculelor Comuna Daia Română va implementa un sistem de supraveghere video în scopul creșterii siguranței și prevenirii criminalității. În acest scop, administrația locală a inițiat demersuri pentru identificarea unui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea