Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Curtea de Apel Alba Iulia judecă plângerea fostului șef al APM Alba, Mihaela Mih Dehelean, împotriva sentinței de condamnare la închisoare cu suspendare pentru corupție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marți, la Curtea de Apel Alba Iulia, a început judecarea plângerii formulate de fostul șef al APM Alba, Mihaela Mih Dehelean, împotriva sentinței de condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupție, pronunțată de Tribunalul Alba.

deheleanLa primul termen, instanța a amânat soluţionarea cauzei, la solicitarea inculpatului, în vederea angajării unui apărător.

Reamintim că alături de Mihaela Mih Dehelean, în același dosar au mai fost judecați și condamnați de Tribunalul Alba Iordache Gheorghe, fost director general al SC Cupru Min SA, și Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, care au primit aceeași pedeapsă. Cei trei au fost trimiși în judecată de DNA Alba după ce procurorii au stabilit că Iordache Gheorghe i-a dat Mihaelei Mih Dehelean, în scopul îndeplinirii îndatoririle de serviciu legate de o procedură procedură din domeniul protecției mediului, 200 de pungi ce conțineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei.

”În perioada 2011-2014, în contextul obținerii autorizației integrate de mediu, inculpatul Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cupru Min SA, a dat inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, în scopul îndeplinirii îndatoririlor de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conțineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei.

În același context, cu toate că inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta nu avea atribuții în a efectua consultanță, iar funcția deținută impunea o atitudine imparțială și obiectivă, l-a determinat pe inculpatul Iordache Gheorghe să își îndeplinească defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul a încheia un contract de prestări-servicii, ce avea ca obiect întocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentată de inculpatul Mihuț Sergiu Ioan Nicolae.

În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcționarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisă o autorizație integrată de mediu ci doar o autorizație simplă.

Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar și, ca urmare, plata prețului inițial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale.

Remedierea acestei situații s-a făcut însă prin încheierea unui act adițional pentru o sumă de 7.500 de euro (considerată avans în contractul inițial), contractându-se realizarea unei documentații, care era deja întocmită de către o angajată a SC Cupru Min SA, deoarece, la acel moment, legislația în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizați.

La data de 20 decembrie 2013 SC Cupru Min SA a efectuat plata în cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferentă) către societatea deținută de Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cupru Min SA, cât și folos pentru societatea co-contractantă”, au precizat procurorii DNA.

Următorul termen al dosarului care se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia este fixat pe data de 1 noiembrie 2016.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea