Rămâi conectat

Politică Administrație

Cupru Min Abrud vizează un profit de 10 ori mai mare în patru ani, iar statul va rămâne acționar unic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Senatorul PNL Alba Alexandru Pereş a informat că a primit de la Ministerul Economiei un răspuns la o interpelare, precizându-se că varianta luată în calcul în privinţa companiei Cupru Min Abrud, societate care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află aproape 60% din rezerva de cupru a României, este ca statul român să rămân acţionar unic. 

„Intenţiile Statului Român în legătură cu societatea Cupru Min SA sunt exprimate clar în Scrisoarea de Aşteptări trimisă în luna august 2016 noului Consiliu de Administraţie: «Deţinerea de către Statul Român de participări majoritare în societăţi care activează în domenii cheie precum cel minier, al energiei şi cel silvic, se bazează pe convingerea că de veniturile generate de exploatarea acestor resurse naturale trebuie să beneficieze societatea în ansamblul ei. În acest sens, acţionarul, Statul Român, vrea să rămână acţionarul majoritar al societăţii pe termen lung»”, se arată în răspunsul Ministerului Economiei adresat parlamentarului liberal de Alba şi semnat de către secretarul de stat Anca Magdalena Chiser.

Potrivit sursei citate de Agerpres, mandatul actualului Consiliu de Administraţie prevede consolidarea şi modernizarea companiei, astfel încât aceasta să devină un model de eficienţă economică.

„Planul de Administrare este construit pe ipoteza menţinerii acţionarului unic, Statul Român, ca proprietar al Cupru Min”, mai precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte planul de afaceri al companiei, mandatul acordat de acţionar actualului Consiliu de administraţie şi mandatul acordat de acesta din urma conducerii executive au ca obiective consolidarea companiei prin aplicarea principiilor guvernanţei corporative prin implementarea unui program de administrare în perioada 2016-2020, care prevede creşterea producţiei de masă minieră, a cantităţii de minereu extras şi prelucrat, precum şi cea a concentratului de cupru.

Se mai are în vedere ca veniturile totale să crească de la 139,36 milioane de lei în 2016 la cel puţin 194,35 milioane lei în 2020, iar profitul brut de la 3,95 milioane lei în anul 2016 la cel puţin 36,86 milioane lei în anul 2020.

În răspunsul Ministerului Economiei se mai menţionează că în cursul anului 2015 a fost demarată o acţiune privind analizarea posibilităţilor de valorificare a elementelor componente din minereul cuprifer Roşia Poieni de către Universitatea Tehnică Petroşani: „În acest scop s-a finalizat analiza chimică pe probe reprezentative recoltate pe toate treptele de producţie. Prezenţa sulfaţilor, carbonaţilor şi a sulfurilor secundare indică faptul că în zonă, atât la suprafaţă, cât şi în profunzimea zăcământului, au loc procese de alterare ale rocii mamă, andezitul, cu intensităţi diferite. Principalul mineral sub care se găseşte cuprul este calcopirita. Plecând de la aceste rezultate au fost verificate pe fiecare treaptă în parte nivelul de preparabilitate la diferite granulometrii, rezultând în urma analizei granulometrice pentru fiecare treaptă repartiţia cuprului şi a sulfului în funcţie de gradul de fineţe. (…). În acest moment s-au finalizat testele în noile condiţii cu un nou colector, dedicat şi optimizat pentru Cupru Min, care au dus la creşteri ale gradului de recuperare în metal de la 18% Cu la 20,5% Cu, media livrărilor din cursul anului 2016. Pe lângă creşterea gradului de recuperare, s-a obţinut şi o reducere a costurilor de flotare prin reducerea cantităţilor de reactivi utilizaţi în instalaţie cu 5%”.

Cupru Min, societate aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, are ca obiect principal de activitate exploatarea şi livrarea în forme specifice de resurse/rezerve de minereu cuprifer din perimetrul minier Roşia Poieni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

USR Mirăslău: Tünde-Renata Giurgiu, o viziune de succes pentru Primăria Mirăslău!

Unirea Ziarul

Publicat

în

USR Mirăslău: Tünde-Renata Giurgiu, o viziune de succes pentru Primăria Mirăslău! USR Mirăslău are plăcerea de a anunța candidatura, pentru funcția de primar al comunei Mirăslău, a președintei filialei USR, Tünde-Renata Giurgiu. Aleasă cu o majoritate covârșitoare de voturi, în cadrul Adunării Generale a filialei, Renata este candidatul ideal, având o viziune clară și inovatoare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea