Rămâi conectat

Actualitate

Cumpărătorii de locuințe care încheie o tranzacție imobiliară la o valoare mai mică decât cea stabilită prin studiul de piață pot ajunge pe mâna ANAF

Mădălina Opriș

Publicat

în

locuintaNoul Cod Fiscal, intrat în vigoare în acest an, obligă notarii publici să anunţe organele fiscale în momentul în care constată că o tranzacţie imobiliară se încheie la o valoare mai mică decât cea stabilită printr-un studiu de piaţă profesionist. Adrian Vascu, fostul preşedinte al ANEVAR, atrage atenţia cumpărătorilor de locuinţe să nu cadă în capcana declarării unei sume fictive, doar pentru a plăti o taxă mai mică.

Conform Codului Fiscal, „impozitul (…) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacţie”.

Adrian Vascu semnalează faptul că studiile de piaţă pe care notarii vor fi obligaţi să le realizeze vor deveni cruciale, deoarece pe baza lor se vor realiza notificări la Fisc, iar autorităţile fiscale vor demara controale.

„În această perioadă din an se realizează studiile pentru anul 2017, prin urmare consider că prima reacţie privind aplicarea noilor reguli trebuie să provină de la persoanele care întocmesc studiile de piaţă“, spune Vascu.

Problema este că în Codul Fiscal nu se specifică tipul de specialişti care ar trebui să realizeze aceste studii de piaţă. Tot ce se ştie este că aceştia vor fi contractaţi de Uniunea Naţională a Notarilor Publici.

sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea