Rămâi conectat

Politică Administrație

CUM va fi împărțit bugetul municipiului Aiud în 2016. Bani pentru învățământ, sănătate, cultură, recreere și religie, asistență socială și transporturi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

primaria aiud În ședința ordinară a Consiliului Local al municipiului Aiud, ce va avea loc în data de 27 ianuarie 2016, cel mai important proiect de hotărâre de pe ordinea de zi este proiectul privind aprobarea bugetului general al municipiului Aiud și a listei de investiții pentru anul 2016.

Și în acest an, bugetul local al Aiudului și lista de investiții pentru anul 2016 au fost supuse dezbaterii publice preliminare, tocmai pentru a include sugestiile și propunerile aiudenilor în planurile și proiectele de dezvoltare ale administrației publice locale. Astfel, Primăria municipiului Aiud a făcut public proiectul de buget și lista de investiții pentru acest an, toți cetățenii interesați putând accesa pagina de internet a Primăriei, www.aiud.ro

Bugetul general al municipiului Aiud pentru anul 2016 este în valoare totală de 64.331.860 lei, din care 57.854.070 lei reprezintă veniturile proprii, la care se adaugă 1.160.000 lei reprezentând subvenții de la bugetul de stat, 1.228.780 lei reprezentând sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și excedentul anilor precedenți în valoare de 6.447.000 lei.

La fel ca şi în anii precedenți, cele mai importante domenii spre care se vor îndrepta sume de la bugetul local sunt:

Învățământul, la acest capitol urmând a fi alocați 20.754.640 lei, pentru Sănătate vor fi alocați 17.484.470 lei, la capitolul Cultură, recreere și religie s-a alocat suma de 2.409.400 lei, pentru Asigurări și asistență socială suma prevăzută pentru acest an este de 4.822.550 lei, pentru Locuințe, servicii si dezvoltare publică s-au alocat 3.269.140 lei, Protecția mediului a primit suma de 827.680 lei, pentru Ordinea publică şi siguranța națională s-a alocat suma de 1.018.000 lei şi nu în ultimul rând, capitolul Transporturi a fost prevăzut cu suma de 6.335.800 lei.

De asemenea, Serviciul Public Administrația Patrimoniului Local Aiud a primit suma de 6.903.000 lei, iar către Biroul Administrația Pieței s-au alocat 344.000 lei.

În ceea ce privește principalele investiții pentru anul 2016, administrația publică aiudeană dorește să continue proiectele și programele aflate în curs de derulare și, bineînțeles, să inițieze investiții noi şi ample, totul pentru a satisface nevoile cetățenilor municipiului Aiud. Așa cum a fost supusă și dezbaterii publice, lista de investiții pentru acest an, cuprinde toate capitolele bugetare.

Astfel, la Învățământ, în acest an trebuie finalizate lucrările din cadrul proiectului «Reabilitarea structurală și reparații capitale la Colegiul Național „Bethlen Gabor”», aici intrând și achiziția de licențe software pentru echipamentele IT ale colegiului. Acest proiect, după cum se știe, este cel mai important proiect pe învățământ pe care țara noastră l-a derulat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3, Domeniul Major de Intervenție 3.4.

De asemenea, la același capitol, în acest an vor continua lucrările de intervenții de urgență pentru reabilitarea Colegiului Național ”Titu Maiorescu” și vor demara lucrările de reabilitare și eficientizare la Școala Gimnazială ”Ovidiu Hulea”. Și la aceste două unități de învățământ se vor achiziționa licențele software pentru echipamentele IT.

Tot la acest capitol, trebuie amintite lucrările de mansardare și reabilitare a instalațiilor electrice și termice la Grădinița cu Program Prelungit nr. 2. Trebuie menționat faptul că în toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Aiud vor fi făcute investiții și achiziții, în funcție de necesitățile și prioritățile fiecărei instituții.

În ceea ce privește Spitalul Municipal Aiud, și în acest an au fost alocați bani pentru achiziția aparaturii și echipamentelor medicale, în scopul asigurării serviciilor medicale de calitate. În același timp, având în vedere faptul că unitatea spitalicească din municipiu deservește întreaga microregiune Alba de Jos, în acest an se va aproba Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție la Spitalul Aiud, urmând ca apoi, să fie urmați toți pașii necesari demarării lucrărilor de reabilitare.

La capitolul Cultură, recreere și religie, obiectivele majore pentru acest an sunt reprezentate de lucrările de finalizare la sala de festivități din Sîncrai și demararea lucrărilor de reabilitare a Centrului Cultural ”Liviu Rebreanu” Aiud. Bineînțeles, un obiectiv extrem de important este reabilitarea Cetății Aiudului. Odată cu lucrările de reabilitare a cetății, administrația aiudeană dorește să obțină finanțare europeană pentru implementarea proiectului privind zona centrală protejată a municipiului Aiud, întrucât sunt obținute toate avizele și s-au parcurs cele mai importante etape ale demarării acestui proiect.

Din anul 2008, municipalitatea aiudeană desfășoară etapizat un proiect extrem de amplu, ”Locuințe sociale strada Hotar”. Și în acest an, acest important proiect a fost prins în capitolul Locuințe, servicii şi dezvoltare publică, alături de obiectivele privind Zona Centrală Protejată, reabilitarea Parcului Municipal Aiud și actualizarea și elaborarea documentației tehnice pentru platformele pentru dezvoltarea afacerilor în municipiul Aiud.

În ceea ce privește infrastructura de drumuri, cea mai importantă investiție pentru acest an o reprezintă finalizarea lucrărilor din cartierul Gheorghe Doja. Așa cum se știe, lucrările au început din anul 2015, iar în acest an vor continua lucrările de reabilitare a acestui cartier, lucrări ce constau în asfaltarea părții carosabile, refacerea trotuarelor și realizarea de șanțuri pentru colectarea și evacuarea apelor pluviale. Totodată, în acest an, odată cu lucrările de reabilitare a infrastructurii pe străzile Fenichel Samuel, Petre Țuțea, Octavian Goga, Mircea Vulcănescu, Crișan şi Valea Lupului, se vor încheia toate lucrările propuse în proiectul ”reabilitarea infrastructurii de drumuri în cartierul Hepat”.

Nici în acest an nu vor fi neglijaţi copiii din Aiud. In acest sens, o propunere importantă de pe lista de investiții a Serviciului Public Administrația Patrimoniului Local Aiud este continuarea amenajării și dotării spațiilor de joacă destinate copiilor.

”Putem spune că prioritățile administrației publice locale aiudene pentru acest an au fost gândite în așa fel încât să ducă la dezvoltarea durabilă a municipiului Aiud, în contextul strategiilor asumate la nivel local și județean și la nivelul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Alba de Jos”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud. (A.M.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Luni, 29 aprilie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025, pe ordinea de zi

Bogdan Ilea

Publicat

în

Luni, 29 aprilie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025, pe ordinea de zi Consiliul Local Alba Iulia este convocat în ședință ordinară, pe data de 29 aprilie 2024. Între proiectele de hotărâre de pe Ordinea de zi se află și proiectul de hotărâre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea