Rămâi conectat

Politică Administrație

Cum puteţi să obţineţi pensie comunitară pentru perioadele lucrate în alte state europene

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Pensia comunitară pentru perioadele lucrate în alte state europene • Condiţii necesare pentru obţinerea pensiei comunitare • Documente necesare pentru calculul pensiei comunitare

Românii care muncesc atât în România, cât şi în alte state din Uniunea Europeană beneficiază, în anumite condiţii, de pensie pentru toate perioadele respective. Persoanele care, pe lângă perioada lucrată în România, au lucrat şi în alte state ale Uniunii Europene (UE) sau ale Spaţiului Economic European (SEE) se pot adresa, cu cererea pentru obţinerea pensiei, unei singure instituţii.

Citeşte şi: Valoarea punctului de pensie: Vezi cum se calculează pensia. Calculul pensiei se face cu ajutorul „punctului de pensie” şi a „punctajului” fiecărui contribuabil

pensionari comunitariÎn vederea stabilirii dreptului de pensie pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială, de invaliditate şi de urmaş persoana îndreptăţită se adresează casei teritoriale de pensii – în cazul celor care locuiesc în România. Aceştia depun cererea şi actele doveditoare, iar unitatea se va ocupa de stabilirea drepturilor la pensie pentru toate perioadele lucrate în statele din UE şi/sau SEE. Cererea poate fi depusă doar după ce persoana în cauză îndeplineşte condiţiile legale de pensionare, orice solicitare făcută în avans fiind respinsă de autorităţi.

Avantajul adus de perioadele lucrate în alte state din UE şi/sau SEE este că acestea ajută la întregirea stagiilor de cotizare necesare la obţinerea pensiei. Aceste intervale nu majorează cuantumul pensiilor, ci doar durata stagiului de cotizare. Solicitanţii pot cere pensie şi într-un alt stat european în care au muncit, adresându-se instituţiei competente. Vârstele de pensionare diferă de la un stat la altul, aşa că persoana în cauză trebuie să se asigure că îndeplineşte condiţiile impuse de statul în care depune solicitarea.

Citeşte şi: Condiţiile pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă

Condiţii necesare pentru obţinerea pensiei

Fiecare stat din UE şi SEE stabileşte pensia la data la care persoanele îndreptăţite îndeplinesc condiţiile legale de pensionare, în funcţie de perioadele de asigurare realizate. Totodată, drepturile de pensie se acordă proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Pentru a fi luaţi în considerare anii lucraţi în alte ţări, solicitanţii trebuie să fi muncit în fiecare stat cel puţin un an calendaristic, potrivit regulamentelor europene. În cazul solicitanţilor care locuiesc în România trebuie avute în vedere prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care stabilesc condiţii diferite în funcţie de tipul de pensie.

În prezent, Legea pensiilor prevede că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei, în timp ce stagiul minim şi cel complet de cotizare este de 15, respectiv 35 de ani. Vârsta standard şi stagiul sunt stabilite în funcţie de data naşterii, iar legea prevede o creştere graduală a acestora până la limitele amintite. Spre exemplu, în cazul femeilor născute în februarie 1955, dacă au lucrat cel puţin 15 ani, îndeplinesc condiţiile de ieşire la pensie pentru limită de vârstă în februarie 2015, la 60 de ani. Totodată, stagiul complet de cotizare pentru aceste femei este de 30 de ani. În cazul pensiei anticipate, cererea se poate depune cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, dar condiţia de bază este ca persoana în cauză să fi depăşit cu cel puţin 8 ani stagiul complet de cotizare. Totodată, pentru pensia anticipată parţială, solicitantul trebuie să aibă realizat cel puţin stagiul complet de cotizare. Ea poate fi solicitată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare dacă cel în cauză a realizat stagiul complet de cotizare sau l-a depăşit cu până la 8 ani.

Citeşte şi: Perioada efectuării studiilor superioare – inclusă în stagiul de cotizare pentru pensie

Documente necesare pentru calculul pensiei

Cei care depun cerere de pensie pentru limită de vârstă, anticipată sau anticipată parţială trebuie să mai prezinte o serie de documente: formularul de cerere E 202; formularul E 207; o declaraţie pe propria răspundere; o copie după actul de identitate românesc (dacă deţin dublă cetăţenie sau dacă au menţinut cetăţenia română); carnetul de muncă, în original sau în copie certificată de instituţiile competente din străinătate; livretul militar, în original sau în copie certificată de instituţiile competente din străinătate; diploma de studii originală sau în copie certificată de instituţiile competente din străinătate sau adeverinţă din care să rezulte durata normală, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora şi forma de învăţământ; o adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea