Rămâi conectat

Curier Județean

Controale la 55 de producători de pâine din Alba, după reducerea TVA. Cazuri grave de evaziune fiscală la Sebeș și Blaj

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În perioada 1 – 6 septembrie, a.c., poliţiştii din Alba au desfăşurat o serie de acţiuni ce au avut drept scop combaterea evaziunii în domeniul panificaţiei, fiind efectuate controale de la producători până la cei care vând produsul finit către populaţie.

Potrivit IPJ Alba, “cei 58 de poliţişti (dintre care 19 de investigare a fraudelor, 21 de ordine publică, 14 de rutieră, 4 de la transporturi şi 3 de la alte structuri de poliţie), angrenați în acțiune, au verificat 55 de societăți comerciale, 35 de persoane fizice şi 114 mijloace de transport.

Polițiștii au constatat 9 infracţiuni, dintre care 7 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și 2 la Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. În cadrul dosarelor penale constituite, au fost indisponibilizate 2.000 de kg de făină. Valoarea bunurilor care au fost indisponibilizate în dosare penale se ridică la 4.000 lei.

Au fost aplicate 49 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 23 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite republicată, una la O.U.G. 12/2006 privind reglementarea pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale modificată de O.U.G. 93/2009 și 25 la alte acte normative. Valoarea totală a sancţiunilor contravenționale aplicate se ridică la 29.180 lei iar a bunurilor ridicate urmare a acestora se ridică la 29.180 lei.

Exemple:

La data de 5 septembrie a.c., în urma verificărilor efectuate la o societate comercială din Blaj, a fost identificată lipsa în gestiune a 5.100 kg. de făină albă. De asemenea, la aceeaşi societate, au fost identificate 2.000 kg. de făină albă, ambalată în saci pentru care nu au fost prezentate documente de proveniență, făina nefiind înregistrată în evidenţa contabilă a societăţii.

Cu aceeaşi ocazie s-a stabilit că societatea desfăşoară şi activităţi tip prestare serviciu pentru terţe persoane, respectiv coacerea pâinii la preţul de 3,5 lei/kg, iar veniturile obţinute nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă a societăţii.

Faţă de administratorul societății urmează să se efectueze acte premergătoare sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală, prejudiciul estimat fiind de 123.000 lei.

Cu ocazia controlului efectuat la o societate din Sebeş s-a constatat lipsa în gestiune a cantităţii de 3.296 kg făină precum şi un plus de gestiune de 2.840 kg făină albă, prejudiciul estimat fiind de 24.700 lei. De asemenea, s-a constatat că societatea nu a virat în termenul legal, suma de 70.550 lei, contribuţiile cu reţinere la sursă.

Faţă de administratorul firmei urmează să fie efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală, prejudiciul estimativ fiind în valoare de 95.250 lei.”

foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu Un accident s-a produs în 20 aprilie, în jurul orei 14:00, în Alba Iulia, pe strada Tudor Vladimirescu. Din fericire, persoanele implicate nu au fost rănite. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice, cu două autospeciale, la un accident […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea