Rămâi conectat

Actualitate

Constructorul autostrăzii demolate contraatacă! Contestă rezilierea contractului și acuză CNADNR de iresponsabilitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Compania italiană Salini Impregilo, constructorul lotului problemă din autostrada Orăștie  – Sibiu, a reacționat la anunțul făcut miercuri de ministrul Transporturilor, Dan Costescu, privind decizia CNADNR de reziliere a contractului.

Într-un comunicat remis vineri presei, reprezentanții constructorului denunta gravele incalcari contractuale ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) privind proiectarea si constructia lotului 3 al Autostrazii Orastie –Sibiu și anunță că va contesta rezilierea contractului.

CITEȘTE ȘI: Traficul rutier pe autostrada demolată ar putea fi reluat din septembrie. Contractul cu Impregilo reziliat de CNADNR

autostrada-demolata“Salini Impregilo S.p.A denunta gravele incalcari contractuale ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) privind proiectarea si constructia lotului nr. 3 al Autostrazii Orastie –Sibiu, cu o lungime de 22 km, atribuit catre Impregilo in Mai 2011. Aceste incalcari contractuale culmineaza cu decizia aceleiasi CNADNR, asumata pe 13 Ianuarie 2016, de a rezilia unilateral contractul in cauza si de a reatribui lucrarile printr-o noua licitatie.

Lucrarile, cu o valoare totala de 126 de milioane de euro, incepute in 20 Iunie 2011 si cu termen estimat de finalizare pe 17 Aprilie 2013, au suferit modificari repetate ale proiectului impuse de catre CNADNR, cauzand o crestere a costurilor si a termenului de predare, ca urmare a unor evenimente neprevazute (alunecari de teren cu o dimensiune si intindere imprevizibile) pe care Salini Impregilo le-a gestionat in baza unor acorduri incheiate dar niciodata respectate de catre CNADNR.

Aceeasi CNADNR a ignorat toate deciziile CAD (Comisia de Adjudecare a Disputelor, organizatie desemnata prin contract pentru solutionarea disputelor dintre parti), care au dat castig de cauza in mod repetat companiei Salini Impregilo; nu a platit niciodata sumele adjudecate, care au ajuns la un total de 31 milioane euro.

In Septembrie 2014, CNADNR, impreuna cu Ministerul Transporturilor din Romania, au decis in scopuri pur electorale, sa deschida traficul pe acest lot de autostrada pana la jumatatea lunii Noiembrie 2014, chiar daca erau perfect constienti de faptul ca multe din lucrarile suplimentare, esentiale pentru corpul autostrazii, nu erau finalizate, si costul acestora nu fusese recunoscut catre Constructor. Odata deschis, acel segment Orastie – Sibiu a fost inchis ulterior ca urmare a unor cedari structurale datorate imposibilitatii de a finaliza lucrarile.

CNADNR si Ministerul Transporturilor au ignorat solicitarile Salini Impregilo S.p.A. de a finaliza lucrarile, in prezent oprite, prin amanarea disputelor cu privire la costurile suplimentare, anterior recunoscute si acordate de CAD in favoarea Salini Impregilo.

Salini Impregilo intentioneaza sa conteste in toate instantele nationale si internationale decizia CNADNR, care in afara faptului ca aduce atingere reputatiei companiei, este complet nejustificata, iresponsabila si decisiva pentru acoperirea deficientelor contractantului, si in general ale Romaniei, cu privire la realizarea unei lucrari finantate in proportie de 85% din Fonduri Europene”, se arată în comunicatul Salini  Impregilo. (BP)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea