Rămâi conectat

Curier Județean

Concert de clavecin la Alba Iulia – premieră muzicală în stagiunea Orchestrei de Cameră „Augustin Bena”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Iubitorii muzicii clasice sunt invitaţi, duminică seara, la un concert extraordinar de clavecin, instrument introdus în premieră în stagiunea Orchestrei de Cameră „Augustin Bena” a judeţului Alba. Evenimentul muzical va avea loc de la ora 19.30 la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia şi se bucură de participarea solistei Cipriana Smărăndescu. Aceasta va interpreta la clavecin, alături de Orchestra de Cameră a Judeţului Alba, creaţii ale unor compozitori celebri precum J.S.Bach, A. Vivaldi sau G.F. Händel. Intrarea la concert este LIBERĂ.

„Concertul de clavecin este o premieră muzicală fiind pentru prima dată când aducem acest instrument în faţa publicului din Alba Iulia. Compoziţii celebre vor fi interpretate într-un stil expresiv, plin de emoţie şi vitalitate, astfel încât sperăm ca şi acest concert să fie pe placul iubitorilor muzicii clasice. Ne bucură participarea solistei Cipriana Smărăndescu, un artist cu 500 de concerte în ţară şi în străinătate”, a spus Dan Liviu Cernat – dirijorul Orchestrei de Cameră „Augustin Bena” a judeţului Alba.

Concertul are loc, duminică, la ora 19,30, în Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia, un loc cu o acustică deosebită, şi este organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia.

Programul concertului:

J.S.Bach – Concert pentru clavecin și orchestră în fa minor

Allegro

Largo

Presto

  1. Vivaldi – Sinfonia nr. 1 în Do major

Allegro (non troppo)

Andante

Presto (Allegro)

G.F. Händel – Concert pentru clavecin și orchestră în Si bemol major

Andante Allegro

Larghetto

Allegro moderato

 

  1. Vivaldi – Sinfonia nr. 2 în Sol major

Allegro (moderato)

Andante. Vivace

Allegro (Tempo di Minuetto)

 

J.S.Bach – Concert pentru clavecin și orchestră în La major

Allegro

Larghetto

Allegro ma non tanto

 

Născută la Alba Iulia, Cipriana Smărăndescu studiază muzica de la vârsta de 4 ani şi jumătate. Este absolventă a Universitații Naţionale de Muzică din Bucureşti, având o dublă specializare, Interpretare instrumentală – clavecin și Muzicologie. Continuă să studieze orga și clavecinul în Italia la Conservatorul „Arrigo Pedrollo” din Vicenza la clasa prof. Patrizia Marisaldi, perfecţionându-se cu Patrick Ayrton, Pierre Hantaï, Andreas Staier și Ton Koopman. A obținut premii la numeroase concursuri din străinătate în orașe precum: Milano, Pesaro, Leipzig şi Brugge. Este membru fondator al ansamblului de muzică veche Aliusmodum.

Are la activ aproximativ 500 de concerte în Italia, Franţa, Elveţia, Austria, Belgia, Germania, România (Auditorium Parco della Musica, Oratorio del Gonfalone, Accademia di Romania in Roma, Pietà de’ Turchini Napoli, Festival Bach di Firenze, Festival dei Due Mondi di Spoleto, Cantiere Internazionale d’Arte di Montepulciano, CESMA Lugano, Real Acàdemia de San Fernando, Musique Ancienne a Saint Paul, Accademia Mozarteum, Interkonzerte ‘95, stagiunile Orchestrei de Cameră Radio și ale Filarmonicii „George Enescu”), ocupând un loc important în festivalurile din Transilvania (Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Braşov, Hărman, Cârţa, Râşnov, Roşia Montană, Sighişoara – pe  clavicordul istoric Samuel Maetz, 1825).

A participat la înregistrări pentru Radio România, TVR, Radio Vaticana, RAI Radio3, Sarx Records, Aliusmodum Records, Continuo Records și a realizat două compact discuri solistice: „Invenzioni, Sinfonie e Sei Piccoli Preludi di J.S. Bach” (2009) şi „Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach” (2015).

Anul acesta a fost invitată  în  juriul Concursului internaţional „Wanda Lansowska” susținând un recital în festivalul cu acelaşi nume, iar în urma activității sale pedagogice la clasa de clavecin de la „Urbino Giovani Musica”, a primit un grad didactic onorific în cadrul Cursurilor de Muzică Veche de la Urbino.

Orchestra de Cameră „Augustin Bena”  a fost înfiinţată în iulie 2013 ca şi departament în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Orchestra este condusă de Dan Liviu Cernat şi abordează lucrări din creaţia marilor compozitori cu preponderenţă din perioada barocului. Orchestra a susţinut până în prezent numeroase concerte în Alba Iulia şi în judeţul Alba având  invitaţi de renume printre care amintim pe soprana  Daniela Vlădescu, Tadashi Imai, pianist de renume japonez, sau dirijorul Federico Crisanaz (Italia).

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea