Rămâi conectat

Politică Administrație

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, vine în Alba. Vezi motivul!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dacian Cioloș, comisarul european pentru Agricultură, a confirmat faptul că în data de 30 august se va afla în județul Alba. Mai precis, acesta se va întâlni la Ciugud cu directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa și cu primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian și cu alți reprezentanți ai Grupului de Acţiune Locală Microregiunea Ţara Secaşelor Alba-Sibiu.

Motivul pentru care comisarul european a ales această locație nu este întâmplătoare și se leagă de rezulatele foarte bune pe care GAL-ul Ţara Secaşelor, al cărui președinte este Gheorghe Damian, a reușit să le obțină de la înființarea sa în anul 2010.

Potrivit albaiulianului Nicolae Popa, directorul APDRP, comisarul Dacian Cioloș a luat decizia de a se întâlni cu cei care au implementat proiectul GAL-ului Ţara Secaşelor Alba-Sibiu, după ce a urmărit recent emisiunea Viața Satului de pe TVR, unde Gheorghe Damian, primarul din Sântimbru Ioan Iancu Popa și Nicolae Popa explicau cum s-a reușit dezvoltarea acestei entități prin care se accesează fonduri europene și cât de importante vor fi aceste structuri în perioada următoare pentru finanțarea proiectelor locale privind dezvoltarea durabilă.

În urma întâlnirii care urmează să aibă loc la Alba, se intenționează stabilirea unui sistem prin care cei care au pus pe picioare un GAL, cum sunt în cazul de față cei de la Ţara Secaşelor Alba-Sibiu, să ofere consultanță, să împărtășească know-how-ul dobândit și altora din țară care doresc să înființeze sau să dezvolte un Grup de Acțiune Locală.

Comisarul european pentru Agricultură ar putea participa cu ceastă ocazie și la Festivalul Dilema Veche ce are loc la Alba Iulia în perioada 30 august – 1 septembrie.

Grupurile de Acţiune Locală sunt entităţi ce reprezintă parteneriate public – private, constituite din reprezentanţi ai sectorului public, privat şi civil, desemnaţi dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerinţe privind componenţa, teritoriul acoperit şi care vor implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului.

Grupul de Acţiune Locală Ţara Secaşelor Alba-Sibiu reprezintă 44.000 de locuitori, s-a constituit în anul 2010 şi are ca obiectiv principal „creşterea calităţii vieţii în zonele rurale pe care le reprezintă, prin atragerea de fonduri europene. GAL este format din 22 de localităţi din judeţele Alba şi Sibiu şi 62 de societăţi private, ONG-uri şi PFA-uri.

Microregiunea Ţara Secaşelor cuprinde comunele Ciugud, Berghin, Sântimbru, Crăciunelu de Jos, Valea Lungă, Mihalţ, Ohaba, Cenade, Roşia de Secaş, Şpring, Doştat, Daia Română, Câlnic, Gârbova, Cergău, Bucerdea Grânoasă din judeţul Alba şi comunele Păuca, Loamneş, Apoldu de Jos, Şura Mică, Ludoş, oraşul Ocna Sibiului din judeţul Sibiu.

GAL-ul Ţara Secaşelor derulează proiecte de milioane de euro, pentru care pot aplica ONG-uri, societăţi comerciale, administraţiile publice locale din localităţile ce intră în componenţa Microregiunii. Proiectele ce vor fi implementate prin axa LEADER vor fi proiecte mici care vor trebui să respecte un plafon de maxim 200.000 euro finanţare nerambursabilă, iar valoarea totală a investiţiei nu va depăşi  400.000 euro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Daia Română: Silviu-Mihai Moldovan, un tânăr pentru viitor!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Daia Română: Silviu-Mihai Moldovan, un tânăr pentru viitor! USR Daia Română are plăcerea să anunțe desemnarea lui Silviu-Mihai Moldovan, candidat pentru funcția de primar al comunei Daia Română. Cu o viziune proaspătă și un plan ambițios de dezvoltare, Silviu este hotărât să contribuie la dezvoltarea și prosperitatea locală. În vârstă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea