Rămâi conectat

Politică Administrație

Clement Negruț, președintele PMP Alba: Prețuri umflate pe spatele românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Viața și așa destul de grea a celor mai mulți dintre români este îngreunată și mai mult de către anumite instituții ale statului și de către o serie de alți factori care ar putea fi eliminați. Știm că prețurile foarte multor produse și servicii depind de prețul carburanților.

Clement Negrut01Am simțit de nenumărate ori acest lucru, când, după o majorare a prețurilor carburanților s-au înregistrat alte creșteri în lanț, chiar și nejustificat de mari la o serie de produse și servicii. Știm că o pondere semnificativă de peste 50 % din prețul carburanților de la pompă o reprezintă accizele. Cea mai celebră acciză, care ne-a afectat pe toți, a fost cea introdusă de Victor Viorel Ponta, care promitea solemn construirea de autostrăzi din acei bani, lucru care s-a dovedit a fi doar o altă minciună.

Carburanții scumpi și raportul dezastruos dintre prețurile acestora și veniturile românilor nu sunt singura bătaie de joc la care sunt supuși cetățenii acestei țări. Grupurile de interese și alte structuri mafiote își bagă mâinile în buzunarele oamenilor pe calea facturilor la gaz și curent.

Curtea de Conturi publica într-un raport de anul acesta foarte multe nereguli petrecute, în perioada 2010-2014, în sectorul energiei electrice, de la tranzacții dubioase cu certificate verzi până la majorări nejustificate ale tarifelor de distribuție de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. Toate aceste nereguli sunt suportate de consumatorii finali, adică de cetățeanul simplu, prin facturile majorate abuziv. Distribuitorii de energie și transportatorul național nu au efectuat investițiile necesare, fiind astfel înregistrate, în patru ani, pierderi uriașe în rețea, estimate la aproape 2 miliarde de euro, însă au beneficiat de majorări de tarife, care mai departe au fost suportate tot de către consumatori. Principalii distribuitori sunt Electrica, ENEL, CEZ și E.ON, iar transportatorul este Transelectrica. În rețelele electrice de distribuție și transport, pierderile înregistrate au fost, în perioada 2010-2014, în medie de 7,8 TWh/an, fapt ce a generat costuri estimate la nivelul operatorilor de distribuție și transport de 1,88 miliarde euro, ce au fost suportate în cea mai mare parte de consumatorii finali de energie prin includerea acestora în tariful pentru serviciul de transport și distribuție. Astfel, în tariful mediu de distribuție aplicat consumatorilor, costurile cu achiziția de energie pentru acoperirea pierderilor la nivelul operatorilor de distribuție a reprezentat în medie 26%.

În perioada auditată, prețurile de vanzare a energiei electrice la consumatorii finali  au înregistrat creșteri de 33,32% în cazul consumatorilor casnici, și de 21,7% în cazul consumatorilor noncasnici, aceste majorări datorându-se pe de o parte creșterii nivelului taxelor/contribuțiilor (certificate verzi, cogenerare, acciza, TVA) incluse în pretul de vânzare al energiei electrice, iar pe de altă parte creșterii tarifelor aferente serviciului de distribuție și transport. S-a ajuns chiar ca din prețul total de vânzare a energiei electrice la consumatorii casnici 73,85% să reprezinte tarife pentru servicii (furnizare, distributie, transport, sistem, etc. și taxe/contribuții.Toate acestea sub ochii ,,vigilenți,, al A.N.R.E. instituție care dacă nu își îndeplinește adevărata menire de reglator pe piața de energie atunci trebuie să dispară și creată o nouă structură care să apere interesele statului și al cetățenilor.

Voi cere colegilor mei parlamentari ai PMP să facem demersurile necesare pentru constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice modul în care A.N.R.E. a funcționat în perioada care face obiectul controlului Curții de Conturi.

Această situație este de neadmis iar prin pârghiile pe care le deținem vom face tot ce este necesar pentru ca această presiune pusă asupra românilor să dispară. Nu putem tolera aceste disproporții uriașe între veniturile oamenilor și prețurile acestor produse și servicii.

Preşedinte PMP Alba,

Deputat Clement Negruţ

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea