Rămâi conectat

Politică Administrație

Clement Negruț, președinte MP Alba: Din păcate în Alba Iulia nu avem sală de teatru, doar festival

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ştim cu toţii acea vorbă: ,,Întotdeauna e loc de mai bine”. Ei bine, în cazul oraşului numit cu mândrie de multă lume ,,cealaltă capitală” e foarte mult loc de mai bine. Asta mai ales în ceea ce priveşte interesul pentru promovarea valorilor culturale.

Clement Negrut01

În Alba Iulia se doreşte dezvoltarea turismului cultural – istoric, fiind luată în calcul moştenirea de care beneficiază municipiul nostru din acest punct de vedere. E foarte bine. Pe de altă parte avem un festival de teatru care prin grija Consiliului Judeţean a ajuns în acest an la a zecea ediţie. Dar pe cât de mare şi de renumit se doreşte a fi acest festival, din păcate în Alba Iulia nu avem sală de teatru. Există teatrul de Păpuşi Prichindel care stă înghesuit într-o clădire veche în spatele sediului poliţiei. Oare nu merită Alba Iulia un edificiu în care să se poată desfăşura asemenea manifestări naţionale? Nu merită albaiulienii un loc în care să poată merge şi să urmărească spectacole în condiţii decente? Nu credeţi că turiştii ar veni în Alba Iulia nu numai pentru a vedea Cetatea ci şi pentru a urmări un spectacol de teatru într-o clădire demnă pentru un asemenea act cultural?

Municipiul nostru are deja o clădire care ar putea fi reabilitată şi ar putea constitui sediul Teatrului de care este atâta nevoie. Este vorba despre Casa de Cultură a Studenţilor, care în trecut nu a fost altceva decât teatru. Da, aici a funcţionat Teatrul Ion Luca Caragiale. Printr-o conjugare a eforturilor administraţiei locale şi ale celei judeţene am putea avea un teatru în adevăratul sens al cuvântului.

Aceeşi locaţie ar putea constitui spaţiul potrivit pentru organizarea unor expoziţii de artă, de pictură. Cam ştim cum sunt organizate expoziţiile în acest moment în Alba Iulia.

Suntem printre puţinele oraşe din Transilvania care nu au teatru, de aceea eu consider că unul dintre obiectivele viitoarei administraţii locale trebuie sa fie construcţia unui asemenea lăcaş de cultură. Trebuie făcut ceva concret, mai mult decât nişte proiecte pe hârtie care rămân doar în stadiul de proiect. S-a vorbit foarte mult  dar cred că a trecut suficient de mult timp pentru a fi realişti şi să înţelegem că Alba Iulia merită mult mai mult atunci când vorbim de actul de cultură.

Se apropie centenarul Marii Uniri de la 1918 şi Alba Iulia trebuie să fie mult mai mult decât un oraş în care „vi şi pleci”, trebuie să fie cu adevărat o capitală.

Alba Iulia trebuie să rămână borna de hotar  a existenţei noastre ca popor, Alba Iulia trebuie să se înscrie în rândul oraşelor europene, în care istoria, cultura, arta, sunt la rang de prioritate. Acest lucru îl poţi realiza doar cu oameni dedicaţi şi în instituţii de cultură cu adevărat pregătite să găzduiască actul cultural la cel mai înalt nivel.

 Preşedinte MP Alba, Deputat Clement Negruţ

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Luni, 29 aprilie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025, pe ordinea de zi

Bogdan Ilea

Publicat

în

Luni, 29 aprilie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025, pe ordinea de zi Consiliul Local Alba Iulia este convocat în ședință ordinară, pe data de 29 aprilie 2024. Între proiectele de hotărâre de pe Ordinea de zi se află și proiectul de hotărâre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea