Rămâi conectat

Politică Administrație

Clement Negruț (MP): Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană – un vis

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Administraţia locală tace mâlc după ce factorii responsabili ai Comisiei Europene au anunţat municipalităţile care s-au calificat în cursa pentru a obţine statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Clement Negrut01Cluj-Napoca, Timișoara, Baia Mare și București au luat fața Alba Iuliei în competiția pentru Capitală Culturală Europeană. Cetatea Vauban, istoria și toată agitaţia pompoasă a unor personaje din primărie nu au fost suficiente pentru a-i membrii juriului, care au făcut selecția. Sigur, într-o competiţie de acest gen există doar un singur câştigător, dar motivarea declasificării proiectului depus de către autoritâţile din Alba Iulia este concludentă pentru a vedea cu adevărat unde ne aflăm din punct de vedere cultural, social şi chiar economic aş putea spune. A fost sancționată neclaritatea viziunii și a strategiei propuse de cei care au completat dosarul orașului nostru. Alte puncte slabe: cheltuielile de marketing și direcționarea promovării, structura de management a proiectului, dimensiunea europeană, buget prea mic și LIPSA UNOR INSTITUȚII DE CULTURĂ PERMANENTE în care să se poată dezvolta artiști.

Exact ce spuneam acum ceva vreme. Nu avem instituții de cultură solide. Avem nevoie de un teatru mai mult decât actualul Teatru de Păpuși. Am tot respectul față de ceea ce fac și au făcut cei care lucrează acolo. Dar tocmai pentru ei, tocmai pentru albaiulienii dornici să vadă o piesă bună nu numai la festival, avem nevoie de mai mult. Municipiul nostru are deja o clădire care ar putea fi reabilitată și ar putea constitui sediul Teatrului de care este atâta nevoie. Este vorba despre Casa de Cultură a Studenților, care în trecut nu a fost altceva decât teatru. Da, aici a funcționat Teatrul Ion Luca Caragiale. Printr-o conjugare a eforturilor administrației locale și ale celei județene am putea avea un teatru în adevăratul sens al cuvântului. Aceeași locație ar putea constitui spațiul potrivit pentru organizarea unor expoziții. Cam știm cum sunt organizate expozițiile în acest moment în Alba Iulia.

De asemenea, în Alba Iulia nu ai nici măcar o sală decentă cu capacitate mai mare în care să poată fi organizate diverse evenimente. Se lăudau unii mai demult prin campaniile electorale cu o sală polivalentă, însă până acum avem doar două case de cultură peste care anii au lăsat urme adânci și urâte. Ambele arată atât de rău încât par mai vechi decât Ceatea.

Da, trebuie făcut ceva concret, mai mult decât niște proiecte pe hârtie care rămân doar în stadiu de proiect. Avem nevoie de un teatru, avem nevoie de o sală polivalentă, asta dacă vrem ca Alba Iulia să fie cu adevărat un oraș apreciat la nivelul Ardealului și chiar la nivel național.

Preşedinte MP Alba, Deputat Clement Negruţ

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Unirea: Viziune și dedicare – Elena Ianc la Primăria Unirea

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Unirea: Viziune și dedicare – Elena Ianc la Primăria Unirea USR Unirea începe un nou capitol. Este un moment crucial pentru comuna noastră, un timp în care fiecare pas pe care îl facem este o schimbare pentru viitorul nostru și al copiilor noștri. În acest spirit, filiala locală USR Unirea, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea