Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Cine și cum poate ”cumpăra” vechime pentru pensie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

”Cumpărare” ani de vechime în muncă • Cine poate  ”cumpăra ani de pensie” • Pe ce perioadă și pentru ce tipuri de pensii se poate ”cumpăra” vechimea • Plata retroactivă a vechimii în muncă.

Cetățenii pot să plătească retroactiv contribuția la pensii, pentru perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem de pensii, dar numai în limita a cinci ani. Măsura este prevăzută de Legea 186/ 2016. Vă prezentăm câteva situații în care cetățenii pot să achite contribuția la pensii pe ultimii 5 ani.

Poate să plătească retroactiv contribuția la pensii orice persoană care încă nu a ieșit la pensie și are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii (sistemul public sau un sistem neintegrat acestuia), în limita a 5 ani anteriori datei încheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade în care persoana interesată era obligată să fie asigurată în sistemul public de pensii.

pensionarePentru ce tipuri de pensii se va lua în calcul plata retroactivă a contribuției: perioadele pentru care se fac plăți retroactive sunt utilizate la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale și a pensiei de invaliditate. Plata retroactivă a contribuției permite completarea stagiului de cotizare pentru obținerea acestor tipuri de pensii în sistemul public.

Cât timp au la dispoziție pentru a plăti retroactiv contribuția la pensii: cei interesați să achite retroactiv contribuția la pensii au la dispoziție 6 luni atât pentru a încheia contractul de asigurare cu CJP Alba, cât și pentru a achita suma stabilită. Contractele se pot încheia între 27 octombrie 2016 și 27 aprilie 2017, iar în aceeași perioadă trebuie făcute plățile retroactive. Din 28 aprilie 2017, plata retroactivă nu va mai fi posibilă.

La ce casă de pensii se poate încheia contractul de asigurare: contractul se încheie cu casa de pensii de la domiciliul/reședința persoanei interesate. Dacă persoana interesată locuiește în județul nostru ea trebuie să se adreseze Casei Județene de Pensii Alba.

Câte contracte se pot încheia cu CJP: În perioada stabilită de lege pentru încheierea contractelor de asigurare (27 octombrie 2016 – 27 aprilie 2017), persoanele interesate de plata retroactivă a contribuției pot încheia mai multe contracte de acest fel. Potrivit legii, persoanele interesate pot încheia în această perioadă de 6 luni unul sau mai multe contracte de asigurare socială, pentru diferite perioade. De exemplu, dacă în data de 12 noiembrie 2016 o persoană încheie un contract de asigurare pentru anul 2012, ea poate, ulterior acestei date, să încheie un alt contract de asigurare pentru anul 2013. Trebuie respectată legea, astfel ca aceste perioade să nu depășească 5 ani anteriori datei încheierii contractului.

Se poate plăti retroactiv pentru orice perioadă anterioară neasigurată?

Nu, plata retroactivă a contribuției la pensii este valabilă pentru perioade anterioare neasigurate, numai în limita a 5 ani. Concret, plata se face pentru perioade cuprinse între data încheierii contractului de asigurare socială cu CJP și ultimii 5 ani anteriori acestei date. De exemplu, o persoană care încheie astăzi contractul de asigurare poate să plătească retroactiv pentru perioada cuprinsă între noiembrie 2011 și noiembrie 2016. Așadar, nu se pot face plăți retroactive pentru anul 2002 sau pentru anul 1995. Perioadele pentru care se poate face această plată trebuie să fie neasigurate (să nu se fi plătit deja pentru ele contribuția la pensii sau în timpul lor persoana interesată să nu fi fost obligată la asigurarea în sistemul public de pensii).

Se pot face plăți retroactive pentru câți ani dorește o persoană?

Nu e posibil, plata retroactivă a contribuției la pensii se poate face doar pentru perioade anterioare neasigurate, în limita a cinci ani. Mai exact, este vorba de perioade în care persoana interesată n-a fost asigurată nici în sistemul public de pensii, nici într-un sistem neintegrat acestuia. Sisteme neintegrate sunt cele în care sunt asigurați avocații, notarii, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, la acestea adăugându-se și sistemul pensiilor militare de stat.

Se pot face plăți și pentru anii care vin?

Potrivit Legii 186/2016, se poate plăti retroactiv numai pentru perioadele anterioare neasigurate, în limita a cel mult 5 ani. Persoanele interesate să achite pentru viitor contribuția la pensii pot încheia oricând un alt tip de contract de asigurare cu CJP Alba.

O persoană poate plăti retroactiv contribuția dacă a ieșit la pensie?

Nu este posibil, persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive. Acestea nu pot încheia un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii. Legea 186/2016 a fost adoptată pentru a permite persoanelor care nu au realizat stagiile de cotizare prevăzute de lege (și din acest motiv nu pot să beneficieze de o categorie de pensie) să își poată completa stagiul.

Cei care mai au 2 ani până la pensie pot plăti contribuția pentru acești 2 ani, astfel încât să iasă la pensie?

Nu, pentru că plata se face strict pentru perioade anterioare neasigurate. Ieșirea la pensie se poate face, conform Legii 263/2010, doar atunci când sunt îndeplinite condițiile cumulative pentru obținerea unui tip de pensie.

Sunt perioade în care angajatorul nu mi-a plătit contribuția la pensii. Se pot face plăți retroactive pentru ele?

Nu, pentru că plățile retroactive se pot face strict pentru perioade neasigurate anterioare, în care persoana interesată nu trebuia să fie, în baza legislației în vigoare, asigurată în sistemul public de pensii. Pentru salariați este obligatorie asigurarea în sistemul public de pensii.

Dacă o persoană a depășit vârsta de pensionare și încă mai lucrează, poate să plătească retroactiv contribuția?

Este posibil acest lucru, deoarece cel aflat în această situație nu este încă pensionar. Totuși, în acest caz, plățile se pot face doar pentru perioadele anterioare neasigurate de dinaintea îndeplinirii vârstei standard de pensionare. De exemplu, o persoană care a atins vârsta standard de pensionare în decembrie 2014 și încă lucrează poate face plăți pentru perioade anterioare neasigurate de dinainte de decembrie 2014.

Pot să plătesc retroactiv pentru a se reduce vârsta de pensionare?

Nu, plata retroactivă a contribuției la pensii este strict pentru completarea stagiului de cotizare (a vechimii în muncă). Stagiul de cotizare este necesar pentru a obține pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială și pensia de invaliditate, potrivit Legii nr. 263/2010. Spre exemplu, un bărbat născut în noiembrie 1970, poate obține pensia pentru limită de vârstă în noiembrie 2035, însă numai dacă are cel puțin 15 ani de stagiu de cotizare (adică 15 ani munciți legal). Vârsta standard de pensionare poate fi redusă, de exemplu, pentru persoanele care au lucrat în condiții deosebite.

Cei care locuiesc în altă țară pot să plătească retroactiv contribuția la pensii?

Da, pot face acest lucru; contractul de asigurare se poate încheia și de o persoană mandatată (desemnată prin procură specială) de persoana interesată de plata retroactivă a contribuției. Totodată, plata se poate face inclusiv prin virament, într-un cont bancar indicat de CJP.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea