Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cercetătorul aiudean Sergiu Pașca, printre cei 10 câștigători ai Galei „Oamenii Timpului” 2016. A primit un trofeu pentru descoperirile sale din domeniul neurobiologiei

Alexandra Mates

Publicat

în

Cercetătorul aiudean Sergiu Pașca a fost proclamat unul dintre ”Oamenii Timpului” 2016 , în cadrul unei gale desfășurate, sâmbătă, la Iași. Este vorba despre un eveniment organizat anual, ce are ca scop promovarea și recunoașterea publică a unor personalități care și-au dovedit excelența în diferite domenii. Tânărul cercetător a fost premiat la categoria Educație și Cercetare, pentru rezultatele obținute în domeniul neurobiologiei.

Gala „Oamenii Timpului“ a avut loc sâmbătă, 17 decembrie, pe scena Naţionalului ieşean şi a fost transmisă în direct de Realitatea TV şi Radio România Cultural.  În total, au fost decernate 10 trofee, la categoriile Literatură, Arte, Educație și cercetare, Societate civilă, Diplomație publică, Memorie și istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat şi 8 premii speciale.

Pentru trofeul la categoria Educație și cercetare, Sergiu s-a ”luptat” cu alți 4 oameni valoroși care au intrat în competiția finală. Până în 5 decembrie acesta a putut fi susținut în cadrul campaniei organizate în mediul online, iar voturile exprimate de români i-au adus un plus aiudeanului și a reușit să câștige trofeul.

Sergiu Pașca (n. 1983, Aiud) este profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Stanford University, California. A absolvit Facultatea de Medicină „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca în 2007. La doar 31 de ani, a reușit să își înființeze propriul laborator de cercetare (Pasca Lab) în cadrul Universității Stanford, domeniul de activitate fiind cercetarea mecanismelor moleculare și celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice ale autismului. A fost distins cu numeroase premii: NIMH Director’s BRAINS Award, NIMH (2015-2020); Donald E. and Delia B. Baxter Faculty Scholar Award, Baxter Foundation (2015-2016); MQ Fellow Award for Transforming Mental Health, MQ Foundation, London (2014-2017); NARSAD Young Investigator Award, Brain & Behavior Research Foundation (2013-2015); Scientific Achievements Prize, British Medical Journal (Ro) (2007) s.a.

Citiți și FOTO: Cercetătorul Sergiu Paşca a primit distincţia de Cetăţean de Onoare al municipiului Aiud

Nominalizarea pentru categoria Educație și cercetare a fost justificată de rezultatele obținute în domeniul neurobiologiei. Într-un studiu publicat în Nature Methods este detaliat felul în care s-au construit în laborator, prin metode noninvazive, sfere de neuroni care seamănă cu cortexul cerebral (partea creierul responsabilă pentru felul în care percepem ceea ce ne înconjoară), producând țesut cerebral funcțional disponibil, în premieră, pentru studiul unor tulburări neuropsihiatrice precum autismul sau schizofrenia. Sferoizii de țesut cerebral creați în laborator (care cresc în jur de cinci milimetri în diametru dintr-o singură mostră de piele umană) conțin neuroni funcționali, cu sinapse active și celule gliale genetic identice. Metoda a implicat extragerea celulelor stem pluripotente (celule care pot fi transformate în orice fel de țesut în condițiile corecte) din pielea a cinci oameni și tratarea lor cu o varietate de factori și molecule de mărire care încurajează celulele stem să se transforme în celule nervoase. Această reușită este extrem de importantă întrucât oferă noi oportunități de studiere a tulburărilor neuropsihiatrice în contextul în care, prin tradiție, aceste studii se bazau pe imagistică cerebrală, țesut neural de rozătoare sau țesut prevalat postmortem. Cercetările dr. Sergiu Pașca constituie un pas important în direcția unei mai bune viziuni și a unor tratamente noi pentru tulburările psihiatrice, se arată în prezentarea făcută de organizatorii Galei.

Citiți și America ne certifică valorile: Aiudeanul Sergiu Paşca – Cel mai bun Student Român al Anului din Străinătate

Extinsă în 2016 la nivel național, în Republica Moldova, Cernăuți și Diaspora, Campania „Oamenii Timpului“ și-a propus identificarea, promovarea și premierea publică a unor personalități care au contribuit decisiv la dezvoltarea culturală și instituțională a spațiului public național sau internațional. După mai multe etape (propuneri, prejurizare, nominalizări, votul cu rol consultativ al publicului), Juriul Național a desemnat, în ședința de jurizare de vineri, 16 decembrie, câte un câștigător pentru fiecare dintre cele 10 categorii propuse.

Juriul Național al Campaniei „Oamenii Timpului”, ediția a III-a, a avut următoarea componență: Radu Vancu (poet, eseist, traducător) – Literatură; Cătălin Sava (jurnalist cultural, muzicolog) – Arte; Ioan-Aurel Pop (academician, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca) – Educație și cercetare; Raluca Știrbăț (pianistă, președintele Societății Internaționale „George Enescu” din Viena, inițiator al salvării Casei lui George Enescu de la Mihăileni) – Societate civilă; Constantin Chiriac (președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu) – Diplomație publică; Mioara Anton (cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române) – Memorie și istorie; Nicolas Don (jurnalist francez de origine română) – Jurnalism; Beatrice Rancea (manager interimar al Operei Naționale Române București) – Tinere valori; Alexandru-Vlad Ciurea (președinte de onoare al Societății Române de Neurochirurgie, membru titular al Academiei de Științe Medicale din România) – Sănătate; Bogdan Pițigoi (om de afaceri) – Antreprenoriat. Președintele Juriului Național este Daniel Şandru, director onorific al revistei de cultură contemporană „Timpul”, Secretar de Stat, Coordonator al Departamentului Centenar, Cancelaria Primului-Ministru.

Campania „Oamenii Timpului” este un proiect al Asociației Revistei Timpul și beneficiază în 2016 de o recunoaștere extraordinară din partea unora dintre instituțiile-emblemă ale României. ASR Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, a acordat Înaltul Patronaj Galei „Oamenii Timpului”. De asemenea, Campania „Oamenii Timpului” RO+ beneficiază de patronajul Ministerului Culturii. Producătorul Campaniei „Oamenii Timpului” este Editura Adenium.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea