Rămâi conectat

Actualitate

CCR: Dezbaterea sesizării președintelui Klaus Iohannis privind legea de eliminare a 102 taxe, amânată pentru vineri

Ziarul Unirea

Publicat

în

CCR01Curtea Constituțională a României a amânat, miercuri, pentru 16 decembrie, dezbaterea sesizării președintelui Klaus Iohannis în cazul legii privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat la finalul ședinței că dezbaterile în acest caz au fost amânate pentru vineri, ora 11.00, pentru aprofundarea analizării dosarului, potrivit Agerpres.

„Am cerut celor două instituții importante — Televiziunea și Radiodifuziunea, răspunsurile le-am primit destul de târziu. Raportul a fost făcut în termen, dar nu au avut mulți dintre colegii noștri timp să analizeze”, a explicat șeful CCR.

Întrebat dacă se poate vorbi și de o presiune politică în acest caz, Dorneanu a spus: „În niciun caz, în niciunul din cazurile acestea nu putem vorbi de presiune politică. Singura presiune pe care ne-o facem noi nouă este ca în cazul taxelor și impozitelor să ne pronunțăm cât mai repede pentru a putea fi avută în vedere decizia noastră la analizarea bugetului”.

Președintele Klaus Iohannis a trimis, în urmă cu o lună, Curții sesizarea de neconstituționalitate asupra acestei legi.

Șeful statului subliniază, în sesizarea transmisă CCR, că legea vizează eliminarea unor taxe achitate de către persoanele fizice și juridice pentru anumite servicii prestate de autorități și instituții publice, însă arată că prin conținutul său normativ, precum și din analiza modului în care a fost adoptată încalcă normele constituționale referitoare la principiul separației puterilor în stat și cel al legalității, la raporturile Parlamentului cu Guvernul, la rolul Executivului, precum și cele care guvernează bugetul public național.

Iohannis mai arată că unele dintre taxele propuse la eliminare asigură o parte dintre veniturile proprii ale unor instituții și servicii publice autonome. El precizează că Parlamentul nu a consultat Guvernul în cazul acestui act normativ și nu a identificat în mod concret și sursa de finanțare necesară pentru aplicarea legii.

Șeful statului adaugă, în cererea de reexaminare, că legea este lipsită de predictibilitate și coerență, deoarece nu cuprinde soluții legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

În ceea ce privește taxa radio-tv, el indică faptul că „neconcordanța dispozițiilor este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaților SRR și SRTv și poate afecta autonomia serviciilor publice de radio și televiziune”.

Totodată, președintele Iohannis subliniază că eliminarea taxelor consulare atrage, în mod accesoriu, eliminarea posibilității de a încasa taxe de urgență pentru prestarea serviciilor în termen de 48 de ore.

„Prin diminuarea fondului taxelor de urgență, se creează un impediment în soluționarea cazurilor umanitare, în lipsa măsurilor financiare compensatorii”, mai spune Iohannis.

El subliniază că prin eliminarea timbrului de mediu sunt afectate programele finanțate din fonduri externe nerambursabile, astfel că se impunea, pe de o parte, identificarea măsurilor compensatorii necesare respectării angajamentelor asumate și, pe de altă parte, identificarea unei măsuri de descurajare a poluării.

Președintele Iohannis afirmă și că legea stabilește măsuri cu impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat. În context, el precizează faptul că la evaluarea impactului bugetar, respectiv la sustenabilitatea măsurilor, trebuiau avute în vedere inclusiv măsurile de relaxare fiscală instituite prin Codul fiscal, care conduc la diminuarea veniturilor bugetare, precum și normele adoptate deja care determină majorarea cheltuielilor bugetului general consolidat.

sursa: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea