Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Cazul Kronospan Sebeș: Răspunsul Ministrului Mediului la interpelarea senatorului Alexandru Pereș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Interpelarea senatorului de Alba, Alexandru Pereș, din decembrie 2015:

Doamnă Ministru,

Alexandru Peres06În urmă cu o săptămână, în municipiul Sebeș a avut loc un nou protest de stradă, menit să tragă încă un semnal de alarmă cu privire la poluarea cu formaldehidă de către SC Kronospan SA. De repetate ori, am adresat întrebări ministerului pe care mai nou îl coordonați, cu privire la gravitatea acestui aspect, dar și la răspunsurile neconcludente primite din partea celor care coordonează activitatea de supraveghere, respectiv Agenția pentru Protecția Mediului Alba (…)

În cadrul audierii recente a dumneavoastră, pentru a primi învestitura de ministru, ați declarat că vă doriți ca mediul să nu mai fie considerat ,,Cenușăreasă”, și că vă trebuie un răgaz pentru a discuta cu specialiștii din ministerul de resort în privința problemelor variate cu care se confruntă acesta. În acest sens, vă aduc la cunoștință că ministerul pe care îl coordonați a pierdut, în luna iulie, procesul în cazul noii investiții în a doua fabrică de formaldehidă la SC Kronospan SA Sebeș, în vederea suspendării de către comisie a revizuirii autorizației integrate de mediu. Pentru moment, nu se știe când va avea loc recursul pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor urmează să îl ceară instanței superioare. Un lucru însă este cert: în tot acest timp, cetățenii orașului Sebeș sunt nemulțumiți de calitatea aerului și sunt îngrijorați de sănătatea lor, dar mai ales a copiilor, fiind știut că fabrica veche de formaldehidă de 30.000 tone/an, ca de altfel și cea nouă, se află la câteva sute de metri de cartierul ,,Kogălniceanu”, zonă dens populată a municipiului Alba Iulia!

Am rugămintea și vă solicit, totodată, să îmi comunicați care sunt demersurile dumneavoastră în ceea ce privește coabitarea populație-economie într-un mediu înconjurător cât mai puțin poluat, și aici mă refer la rezolvarea într-un mod cât mai favorabil, în primul rând pentru mediu și pentru cetățeni, a problemelor pe care le ridică situația societății comerciale Kronospan SA. Altfel, doleanțele societății civile, reprezentată de ONG-uri, dar și ale locuitorilor din zonă vor fi tot nerezolvate, iar dialogul cu toți factorii implicați va fi un deziderat clamat și inutil!

Cu stimă,  Alexandru Pereş, Senator PNL de Alba”

 

Răspunsul Minitrului Mediului Crisitian Palmer la interpelarea având ca obiect “ Planurile ministerului în ceea ce priveşte protecţia mediului în municipiul Municipiul Sebeş”:

Stimate Domnule Senator,

Urmare a interpelării dumneavoastră având ca obiect “ Planurile ministerului în ceea ce priveşte protecţia mediului în municipiul Sebeş”, vă comunicăm următoarele:

SC KRONOSPAN SEBEŞ SA reprezintă unul dintre principalii agenţi economici potenţiali poluatori din Municipiul Sebeş . Complexitatea activităţii economice desfăşurate, precum şi faptul că este amplasată în imediata vecinătate a cartierului de locuinţe Mihail Kogălniceanu, a făcut ca locuitorii Sebeşului să vadă în acest agent economic sursa majoră de poluare a mediului cu influenţe directe asupra sănătăţii populaţiei.

Pe amplasamentul S.C. Kronospan Sebeş SA funcţionează următoarele instalaţii:

  • -Instalaţia de fabricare formaldehidei cu capacitate de 30.000tone/an,
  • -Instalaţia de fabricare răşinilor formaldehidice lichide şi pulbere,
  • -Instalaţia de fabricare plăcilor tip PAL,
  • -Instalaţia de fabricare plăcilor tip MDF.

Activitatea acestor instalaţii este reglementată prin Autorizaţia Integrată de Mediu nr. SB 67/09.01.2007, revizuită la data de 01.03.2010, emisă de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu.

SC Kronospan Sebeş SA a depus în data de 23.09.2013 la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba o solicitare privind revizuirea Autorizaţiei Integrate de Mediu, procedură care nu s-a finalizat. Există un litigiu în instanţă deschis de către Kronospan Sebeş, care a solicitat suspendarea deciziilor emise de APM Alba şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu privire la documentele solicitate în completarea documentaţiei depuse pentru revizuirea autorizaţiei. Instanţa s-a pronunţat în prima fază în favoarea Kronospan, dar APM Alba şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au făcut recurs, care este în derulare.

Kronospan Sebeş a deschis şi o acţiune în instanţă invocând, anularea celor 2 decizii, dar în data de 18.11.2015 a depus cerere de renunţare la judecată.

Kronospan Sebeş SA are impus prin Autorizaţia Integrată de Mediu, un program de monitorizare a emisiilor în toate punctele de emisie.

Principalele surse de emisie sunt prevăzute cu sisteme de monitorizare on-line a indicatorilor specifici: la uscătorul Krono-Plus a secţiei PAL şi la uscătorul Secţiei MDF se , monitorizează indicatorul pulberi; la instalaţia de formaldefidă este monitorizat indicatorul COT.

Pentru restul punctelor de emisie a poluanţilor în atmosferă sunt prevăzute monitorizări lunare, trimestriale, anuale în funcţie de mărimea sursei de poluare şi natura poluantului.

Monitorizările se realizează cu laboratoare acreditate Renar la secţia chimică iar la secţiile plăci cu laboratorul propriu care se intercalibrează anual cu un laborator acreditat.

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba verifică, în cadrul inspecţiilor desfăşurate pe amplasament, toate monitorizările realizate de agentul economic. Din anul 2009 (când s-a achiziţionat şi instalat la uscătorul Krono Plus un sistem performant de filtrare-filtru UTWS) nu s-a înregistrat nicio situaţie de depăşire a valorilor limită de emisie pentru indicatorii monitorizaţi

Imisiile de formaldehidă sunt monitorizate în Sebeş în 2 puncte, de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba. Primul punct funcţionează de la punerea în funcţiune a agentului economic, în imediata vecinătate a platformei Kronospan, iar cel de-al doilea punct funcţionează în cadrul staţiei de monitorizare AB2 Sebeş începând cu 03.02.2014. Conform înregistrărilor APM Alba, din anul 2011 până în prezent, nu s-au înregistrat depăşiri ale indicatorului formaldehidă.

în ceea ce priveşte imisiile de pulberi pM 10, acestea sunt monitorizate în staţia AB 2 Sebeş. Accidental se înregistrează depăşiri, în special iarna, o influenţă mare având încălzirea zonelor rezidenţiale cu combustibili solizi, la care se adaugă circulaţia mijloacelor auto şi alte activităţi industriale din zonă. Nu se poate cuantifica aportul fiecărei sursa de poluare cu pulberi.

Pe acelaşi amplasament, este în curs de definitivare montarea unei instalaţii pentru producerea formaldehidei, cu o capacitate de 60.000 t/an, de către SC KRONOCHEM SEBEŞ SRL. Pentru construcţia acesteia există acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu. în data de 06.01.2015, SC KRONOCHEM SEBEŞ SRL a depus la A.P.M. Alba documentaţia de solicitare a autorizaţiei integrate de mediu.

în prezent este în curs de desfăşurare procedura legală de reglementare. Kronochem Sebeş SRL a achiziţionat şi instalat 2 staţii de monitorizare imisii formaldehidă care vor funcţiona în paralel cu instalaţiile gestionate de Agenţia pentru Protecţia Mediulu Alba. De asemenea, va fi monitorizat on-line indicatorul formaldehidă la punctul de emisie al instalaţiei de fabricare formaldehidă şi nu indicatorul COT, ca în vechea instalaţie. Funcţionarea la capacitatea de 60.000tone/an al noii instalaţii se va face în condiţiile opririi instalaţiei de 30.000tone/an.

SC Kronochem Sebeş SRL nu a făcut obiectul unui litigiu în ce priveşte procedura de autorizare.

Astfel, referitor la amplasarea celor doua instalaţii de producere a formaldehidei, menţionăm că au fost respectate toate prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, luându- se în considerare şi prevederile studiilor privind starea de sănătate a populaţiei.

În speranţa că informaţiile furnizate vă sunt utile, vă asigurăm, stimate domnule senator, de sprijinul nostru, şi totodată, vă stăm la dispoziţie pentru eventuale informaţii , suplimentare.”

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

CJ Alba și Ion Dumitrel au luat poziția struțului în problema gropii de gunoi de la Galda de Jos: Promisiunile privind sediul operatorului și colectarea gratuită au rămas doar…promisiuni

Ziarul Unirea

Publicat

în

CJ Alba și Ion Dumitrel au luat poziția struțului în problema gropii de gunoi de la Galda de Jos: Promisiunile privind sediul operatorului și colectarea gratuită au rămas doar…promisiuni CJ Alba și Ion Dumitrel au luat poziția struțului în problema gropii de gunoi de la Galda de Jos, după ce promisiunile privind sediul operatorului și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea