Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Câştigurile angajaţilor din România au scăzut în luna mai, în pofida majorării salariului minim pe economie. Veniturile la bugetari, cu un sfert mai mari decât în sectorul privat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a scăzut în luna mai cu 1,1%, sau 23 lei, faţă de luna precedentă (aprilie).

Câștigul salarial mediu net s-a cifrat la 2.063 lei (459 euro), în ciuda majorării salariului minim pe economie cu 19% de la 1 mai. Reducerea a avut loc ca urmare a faptului că în aprilie angajaţii din România au primit prime de Paşte, potrivit datelor publicate joi, 7 iulie, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Totuşi, ritmul anual de creştere a câştigurilor angajaţilor din România a accelerat în luna mai, ajungând la 14,2%, faţă de 12,3% în perioada aprilie 2015-aprilie 2016.

Ritmul anual de creştere a câştigurilor salariale a ajuns, în mai, la un nivel record după 2008, depăşind rata înregistrată în perioada decembrie 2014-decembrie 2015, de 13,3%.

Accelerarea creşterii salariilor în ritm anual era previzibilă, în condiţiile în care, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a fost majorat de guvern cu 19%, de la 1.050 lei până la 1.250 lei.

Însă economiştii atrag atenţia că majorarea salariilor este prea rapidă şi a generat, în luna mai, o creştere a şomajului până la 6,6%, de la 6,4% în aprilie. De asemenea, majorarea prea rapidă a salariilor ar putea provoca corecţii în economia românească.

„Decalajul dintre evoluţia numărului de şomeri şi dinamica salariului mediu net real a atins în ultima perioadă cel mai ridicat nivel din perioada pre-criză. În acest context considerăm normală o ajustare graduală a acestui decalaj”, arată un raport al analiştilor de la Banca Transilvania, publicat miercuri.

Statisticile oficiale publicate joi mai arată că, în termeni reali, ţinând cont de inflaţie, câştigurile au fost mai mari, în luna mai 2016, cu 18,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritmul fiind, de asemenea, unul record din 2008 încoace.

„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5.421 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.248 lei)”, se arată într-un comunicat al INS.

Potrivit tabelelor INS, pe lângă sectorul tehnologiei informaţiei (IT), câştigul mediu net din România a depăşit nivelul de 1.000 de euro (4.500 lei) în luna mai în doar două sectoare: intermedieri financiare (4.548 lei) şi extracţia petrolului şi a gazelor naturale (4.547 lei).

Creşterea salariilor a accelerat în ultimele luni ale anului trecut, după ce s-au aprobat mai multe majorări salariale consistente în sistemul bugetar.

De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie  s-au majorat cu 15% salariile din învăţământ şi cu 10% salariile celorlalţi bugetari.

În urma acestor majorări, diferenţa dintre salariile bugetarilor şi câştigurile din companii s-a adâncit puternic. În 2014, câştigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurenţial, iar în 2015 ecartul a urcat la 16%, arată datele publicate recent de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).

Pentru 2016, prognozele oficiale arată că venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va ajunge la 3.231 lei, nivel cu 22,6% mai mare decât câştigul brut din sectorul concurenţial, care include companiile.

sursa:digi24.ro,news.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Postul Paștelui 2024, cel mai lung și aspru post din an: Interdicții, durată, zile de dezlegare la pește. Obiceiuri și tradiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Postul Paștelui ortodox 2024 sau Postul Mare, cel mai lung și aspru post din an: Interdicții, durată, zile de dezlegare la pește. Obiceiuri și tradiții Începând cu data de 18 martie 2024, va începe Postul Paștelui, care are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului. Citește și:  Cand pică Pastele ortodox […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea