Rămâi conectat

Ştirea zilei

Câștigători la locale, ”locomotive” la parlamentare: ”PARLAMENT ca Primăria! Asta DOREȘTE Alba Iulia”

Dragoş Suciu

Publicat

în

parlament-ca-primaria06Partidele politice se folosesc de toate pârghiile pentru a câștiga voturi. PNL Alba nu are candidați primari la parlamentare, însă Hava e pe afișe, chiar dacă primele locuri sunt ocupate de oameni cu notorietate la nivel local și județean. În schimb, la PSD, interesat peste noapte de un mandat de deputat este primarul din Ciugud, Gheorghe Damian.

Partidul Național Liberal încearcă, în Alba, un transfer de imagine de la edilul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, către candidații la parlamentare. Hava a câștigat în vară al șaselea mandat consecutiv, obținând un scor peste media partidului la nivel local și județean.

”Parlament ca primăria! Asta DOREȘTE Alba Iulia”, stă scris pe un banner pus în centrul municipiului Alba Iulia, cu toate că niciunul dintre candidați nu lucrează în Primăria Alba Iulia.

parlament-ca-primaria01Pe de altă parte, nu ar fi prima campanie axată în jurul lui Mircea Hava. La alegerile europarlamentare din 2014 mesajul electoral al PDL-ului era ”Performanță locală. Recunoaștere europeană”, iar pe mesh-uri se aflau Ion Dumitrel și Mircea Hava. Acest mesaj era, însă, mai onest, iar Hava se afla pe liste, deși pe un loc neeligibil. Este greu de înțeles însă cum se va schimba parlamentul și va fi ca primăria Alba Iulia întrucât pe locurile considerate eligibile ale PNL se află: Alexandru Pereș – parlamentar în ultimii 20 de ani, Florin Roman – vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, Corneliu Olar – primar al comunei Horea și fost deputat și Claudiu Răcuci – consilier județean.

Un singur candidat liberal, dintre cei 11, lucrează în primăria Alba Iulia, însă ocupă o poziție imposibilă – a 5-a la Camera Deputaților. Este vorba de viceprimarul Gabriel Pleșa.

Județului Alba îi vor reveni cinci mandate de deputat și două de senator.

Nici PSD nu a refuzat ajutorul dat de primari. Edilul Ciugudului, Gheorghe Damian, se află pe poziția a 3-a la Camera Deputaților. Când și-a prezentat candidatura, el a ținut un discurs care ar fi făcut orice ascultător să-și pună semne de întrebare dacă își dorește să devină deputat sau dacă ocupă această poziție doar pentru a aduce voturi.

Damian01”Sigur că sunt extrem de bucuros și, să zic așa, fericit că este ca o recunoaștere poate a muncii să fiu pe o listă la parlamentare, dar este și mai important pentru mine că sunt pe o listă alături de oameni care am convingerea că reprezintă cu adevărat județul Alba. Suntem o listă de candidați, și aș vrea aici să nu vorbesc de mine să vorbesc de ceilalți, care doresc să ajungă în Parlament, nu doar pentru a-și apăra propriile interese, propriile afaceri sau a găsi un loc călduț, ci oameni care vin cu o experiența lor și care vor să promoveze proiecte de legi pentru binele acestei țări. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că noi, primarii, așa cum o spun toți politicienii, suntem fundația oricărui partid. Este încă o dovadă că PSD, organizația Alba, ține cont de lucrul acesta și ca atare vedeți că pe liste de regăsesc doi primari”, a spus Damian.

În final, când a fost întrebat dacă vrea un mandat, a spus: ”sigur că da, altfel nu aș fi acolo” (n.a. pe poziția a treia).

Pe de altă parte, tot primarul din Ciugud, fiind propus în vară pentru președinția PSD Alba, nu a acceptat această funcție deoarece ar fi presupus să aibă activitate în toate cele 78 de organizații din județ și nu a vrut să neglijeze proiectele primăriei și celelalte activități în care mai e implicat, el fiind și președintele Filialei județene Alba a Asociației Comunelor din România. Pe poziția a doua la Senat, PSD mai are un primar – Călin Andreș din Câmpeni.

Nici ALDE Alba nu face excepție. Primarul din Șpring, Daniel Rusu, deschide lista la Senat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea