Rămâi conectat

Politică Administrație

Castelul restaurat din Sâncrai – Aiud, ce a aparținut familiei nobiliare Banffy, transformat în aşezământ cultural

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Castelul-Kemeny-din-SancraiCastelul situat în Sâncrai, pe strada Andrei Mureşanu, nr.100,  construit în anul 1805, a aparţinut familiei Kemeny, iar din anul 1890 a devenit reședința familiei nobiliare Banffy, primind după 1947 destinația de azil pentru copii cu dizabilităţi.

După 2005 clădirea a rămas nelocuită, lasată în paragină, astfel că a suferit o intensă degradare, până când în 2011 Consiliul Județean Alba a începu să investească circa 2,3 milioane de lei în restaurarea imobilului, care începând de astăzi a primit destinația de aşezământ cultural – „Centrul Cultural Castel Sâncrai”.

Potrivit documetului prin care  s-a aprobat noua destinație. “castelul este construit sub forma unui plan după model renascentist simetric perfect fata de axa de acces, iar faţadele castelului denota stilul baroc târziu amestecat cu elemente de art nouveau si clasicism eclectic. Intreaga alura a castelului este eclectica prin abundenta decoraţiei şi eterogenitatea volumelor ce difera ca forma, dimensiuni, poziţie şi importanţă.

SancraiClădirea şi terenul aferent sunt cuprinse în domeniul public al judeţului Alba, se află în administrarea Consiliului judeţean Alba, clasificat ca monument istoric la poziţia nr. 148-AB-I-s-B-00067 pe lista Ministerului Culturii şi în perioada mai 2011 – octombrie 2014 au fost executate lucrări de reabilitare şi restaurare a imobilului.

Prin valoarea arhitecturală a clădirii precum şi calitatea lucrărilor de reabilitare şi

restaurare acest imobil este foarte potrivit pentru organizarea de:

a) evenimente culturale cu rol educativ şi/sau divertisment : festivaluri,

concursuri, târguri, seminarii şi altele;

b) expoziţii temporare sau permanente;

c) activităţi de promovare a turismului cultural;

d) alte activităţi cu specific cultural.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea