// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Castelul de la Zlatna al unui fost prim-ministru, scos la vânzare pentru suma de 350.000 de euro

Multă lume din zona Zlatna dar şi cei care circulă în zona Munţilor Apuseni ştiu sau au observat pe marginea DN74 ce duce de la Alba Iulia –Zlatna-Abrud-Câmpeni, în localitatea Izvorul Ampoiului castelul de la Valea Dosului. Acesta a fost construit de către Societatea minieră, între anii 1936 – 1939 şi a aparţinut unui fost prim-ministru al României, Ion Giugurtu, care în acea perioadă a fost mare industriaş şi totodată acţionar la minele de aur din zona Zlatna.

 Ei bine, istoricul acestui castel este destul de lung, astfel încât încerc să rezum şi să pornesc de la situaţia acestuia de după 1990. După cum aţi fost informaţi, în urmă cu ceva vreme de ziarul Unirea, castelul, deoarece a fost abandonat de autorităţi şi ajunsese într-o stare jalnică de degradare, în anul 2003 a fost scos de către Consiliul Judeţean Alba la vânzare.  În anul 2004, acesta a fost cumpărat, prin licitaţie, de către o firmă italiană –  „Team Bau“ SRL Alba Iulia, cu suma de 5 miliarde de lei vechi.

Impresionat de frumuseţea arhitectonică a castelului, dar şi a zonei, patronatul firmei italiene din Alba Iulia a dorit să-l renoveze din temelii şi să-l introducă în circuitul turistic, ca hotel şi loc de agrement în zona Zlatnei. Astfel, deşi a întocmit un proiect vast de renovare şi construcţie a acestuia, acum, probabil din cauza crizei economice şi a investiţiei importante de care este nevoie, firma italiană din Alba Iulia l-a scos la rându-i la vânzare. Cu toate că, după achiziţionare, firma „Team Bau“ SRL a realizat o serie de lucrări de consolidare precum izolarea fundaţiei,  compartimentare interioară, înlocuirea acoperişului, montarea scocurilor de scurgere a apei de ploaie ş.a., ulterior l-a pus la vânzare pentru suma de 350.000 de euro, deşi iniţial a cerut o sumă mai mare, de circa 700.000 de euro. Oferta pare destul de atractivă pentru unii investitori cu bani în domeniul turismului, având în vedere că pe lângă castelul care are o suprafaţă construită de 1.400 de mp şi care a fost adus într-o stare relativ bună şi salvat de distrugerea din cauza intemperiilor naturale, mai are arondată o suprafaţă de 7.400 mp de teren pe care pot fi amenajate şi alte utilităţi turistice necesare precum terenuri de sport, bazin de înot sau piscină, etc. Totodată, zona în care este situat se află cuprinsă într-un important domeniu de vânătoare. Firma italiană a obţinut toate aprobările necesare pentru aplicarea proiectului ca unitate turistică. Astfel, potrivit proiectului aprobat de autorităţile judeţene, la finalizarea lucrărilor castelul poate găzdui 23 apartamente, restaurant şi bucătărie  la demisol, parter,  2 etaje, mansardă. În proiectul aprobat se mai precizează: unic proprietar cu C.F. pers juridică. Utilităţi: apă,  curent. Necesită renovare. Autorizaţii pentru hotel şi restaurant. Se poate concesiona oricât teren este nevoie.

În prezent, castelul este pus în  vânzare pe mai multe site-uri ale agenţiilor imobiliare(romaniaimobiliare,vanzari-imobiliare.eu,click.ro, mmimobiliareexpert.ro), cu preţul de 350.000 de euro, unele cu 375.000 de euro negociabil.

Revenind la istoricul castelului, amintim că aici, după perioada de construcţie (1936-1939) pentru început a fost întrebuinţat ca reşedinţă de vară şi sediu administrativ pentru mineritul din zona Zlatna. În acea perioadă, castelul avea 19 camere, alimentare proprie cu energie electrică şi apă potabilă. După anul 1950, o perioadă clădirea a fost folosită pentru şcoală şi tabere şcolare pe timpul verii. La începutul anilor 80, clădirea a fost dată unei unităţi militare. De asemenea, în anul 1985, aici a fost filmată o parte din filmul „Noi, cei din linia întâi”, regizat de regretatul de pe acuma mare regizor al României, Sergiu Nicolaescu. Deoarece s-au filmat unele scene de război dintre armata română şi nemţi, inclusiv o scenă care a presupus incendierea castelului, atunci s-au produs şi distrugeri. A urmat o perioadă de aproape 20 de ani când nimeni nu s-a mai îngrijit de starea castelului, până când a fost preluat de CJ Alba şi scos la vânzare.

Chiar dacă criza îşi spune cuvântul şi în această perioadă, probabil că se vor găsi unii cumpărători, având în vedere oferta destul de tentantă, precum şi istoricul deosebit al castelului. Faptul că a aparţinut unui prim-ministru al României, precum şi că acesta a fost parte a unui film istoric foarte apreciat de români şi nu numai.

 

 

 

 

 

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

13 Răspunsuri la Castelul de la Zlatna al unui fost prim-ministru, scos la vânzare pentru suma de 350.000 de euro

 1. Aurelian 05.01.2013 la 12:42

  Acum ii numai bun de vanzare dupa ce a fost incendiat de Sergiu Nicolaescu, cand a turnat filmul, “Prin cenusa imperiului”!

  • aabb 05.01.2013 la 14:51

   “prin cenusa imperiului” a fost un film superb regizat de Andrei Blaier si nu a avut nici o legatura cu castelul din Zlatna.

   Castelul din Zlatna a fost incendiat pentru filmul “noi, cei din linia intii” regizat de sergiu nicolaescu. Atunci a fost incendiat castelul din Zlatna, a ars tamplaria (geamuri, usi) si parte din acoperis. Sergiu Nicolaescu a promis ca va reface stricaciunile dar nu s-a tinut de cuvant. Era protejatul Elenei Ceausescu asa ca nimeni nu l-a tras la raspundere.

 2. Castelul a fost ars de Sergiu Nicolaescu,dar si el a ars in crematoriu 05.01.2013 la 13:31

  La filmare Sergiu Nicolaescu a distrus prin ardere frumosul castel de la Zlatna,dar si el a ars in crematoriu dupa vrutele nevestei sale de 35 ani.Babalaci nu va insurati cu fetite ca uite ce patiti caci de dragoste nici vorba.BANII ai AVEREA conteaza.Oare Sergiu a avut 6-7 copii cu amante ?

 3. Adrian Puiulet 05.01.2013 la 14:17

  Distrus pe dracu. S-au inegrit doi-trei pereti. Altceva nu s-a distrus.

  • feneserul 05.01.2013 la 22:41

   Esti sigur Adriane??De fapt ar trebui sa te credem ca doar esti mare consilier nu?

 4. Status Quo 05.01.2013 la 15:12

  Monser Alexandra,
  Ion Gigurtu, nu Giugurtu. Mai da si tu cu Goagal ca-ti prinde bine.

 5. ION 05.01.2013 la 20:51

  REFERITOR LA SRGIU SI CREMATORIU, DACA OMUL A CERUT ACEST LUCRU CE VA INTERESEAZA PE VOI MURITORI DE RAND. AM AUZIT CA NU DA VOIE BISERICA ORTODOXA, CINE ESTE BISERCA ORTODOXA FRATILOR ESTE BISERICA RUSILOR SI A NEAMURILOR SLAVONE NOI CUM AM PICAT AICEA DE NEA ADUS LA CEL MAISCAZUT NIVEL DE CULTURA,SUNTEM CEL MAI MISTIC POPOR DIN EUROPA PE BAZA INVATATURILOR PREOTILOR ORTODOCSI ORTODOX ESTE EGAL CU A FI SUTa la suta RUSI SI NOI URLAM CA NU VREM RUSII VAI DE CAPUL NOSTRU DE OAMENI NENOROCITI SI NEMERNICI CE SUNTEM SI AM FOST, CA TOATA TARA SA STEA LA CHEREMUL UNOR TICALOSI DE PREOTI

  • PRO -COMUNISM 07.01.2013 la 1:15

   Cred ca tu esti cel care a scris ultimul comentariu la “65 de ani de la abdicarea regelui”. Din pacate is blocate comentariile, asa ca iti raspund aici. 1. Spui ca regele nu a luat nimic cu el in Elvetia. Atunci cum iti explici ca potrivit propriilor declaratii/ potrivit emisiunii ora regelui/ potrivit cartii “masinile regelui”, el, gunoiul, a povestit cum in Elvetia se ocupa de intretinerea a 40 de masini pe care monarhia le-a avut in proprietate. Alta nelamurire – cum au ajuns 2 jeep-uri americane capturate de Armata Romana in proprietatea regelui ? 2. Fiecare decret dat de Ion Antonescu/ comunisti, pana in 30 decembrie 1947, a fost contrasemnat de MAJESTATEA SA. Avem decrete de – deportari/condamnari la moarte/ inchisoare pe viata – pe rand, ale comunistilor/legionarilor/liberalilor/taranistilor.
   3.Ce parere ai despre un conducator de tara care are 150.000 de oameni inchisi in Siberia si merge si ia medalie de la Stalin. Patriot nu ?

 6. Mos Craciun 06.01.2013 la 10:27

  CORECT!!!!!!!!!

 7. Eu am fost in Castel dupa filmarea distrugatoare 06.01.2013 la 13:15

  Dupa ce au ars lemnaraiul din interiorul Castelului,filmatorii au intinso lasand mizerie si unde unii isi mai faceau necesitatile mai Puiulet.Pe acolo era si o fosta ospatara de la distrusul local unde doar daramaturi a mai ramas si chiar si ospatara avand cancer a decedat dupa vizitarea distrugeri de la Castel.Pacat de Castel si frumosul peisaj unde apoi acesta s-a imprejmuit cu sarma ghimpata !

 8. alexandru 07.01.2013 la 8:35

  pretul este exagerat, in zona nu exista utilitati, zona este moarta din punct de vedere economic si mai ales turistic.castelul este scos la vanzare de foarte mult timp.personal nu vad un business de turism in acest castel.

 9. un om 08.01.2013 la 2:01

  Ion GigurtuDe la Wikipedia, enciclopedia liberă
  Salt la: Navigare, căutare
  Ion Gigurtu

  ——————————————————————————–

  Prim-ministru al României
  În funcție
  4 iulie 1940 – 4 septembrie 1940
  Precedat de Gheorghe Tătărăscu
  Succedat de Ion Antonescu

  ——————————————————————————–

  Născut(ă) 1886

  Profesie inginer
  Naționalitate român
  modifică
  Ion Gigurtu (n. 24 iunie 1886, Turnu Severin — d. iulie 1959, Râmnicu Sărat) a fost un inginer român, om politic de extremă dreaptă, pro-german și pentru 40 de zile prim-ministru al României în anul 1940. Gigurtu a fost și un om de afaceri, director general al societății „Mica”, specializată în extragerea de aur și alte metale prețioase.

  Cuprins [ascunde]
  1 Studii
  2 Activitate politică
  3 Din lucrările sale
  4 Note
  5 Bibliografie
  6 Vezi și

  [modificare] StudiiIon Gigurtu a absolvit liceul la Craiova; a devenit inginer de mine, de la Academia de Mine din Freiburg și Berlin-Charlottenburg.

  [modificare] Activitate politicăDeputat în 1926. Ministru al Industriei și Comerțului, în guvernul Octavian Goga, între 28 decembrie 1937 și 10 februarie 1938. Ministru al Lucrărilor Publice și Comunicațiilor, în guvernul Gheorghe Tătărescu, între 24 noiembrie 1939 și 11 mai 1940. Președinte al Consiliului de miniștri, între 4 iulie și 4 septembrie 1940. Sub influența pro-nazistă a Gărzii de Fier, guvernul Gigurtu și-a declarat adeziunea sa loială la politica Axei Berlin -Roma și a lăsat la latitudinea lui Adolf Hitler rezolvarea conflictului teritorial dintre România și Ungaria asupra Transilvaniei.[1][2] Odată cu venirea sa la putere, Ion Gigurtu a declarat că va duce o politică pro-Axa Berlin-Roma, antisemită și fascist-totalitară.[3]. Politica nazistă a lui Ion Gigurtu a fost aplicată prin acceptarea arbitrajului lui Hitler asupra Transilvaniei, după ce Gigurtu a declarat la radio că România trebuie să facă sacrificii teritoriale pentru a justifica orientarea sa nazistă și aderarea totală a României la Axa Berlin-Roma.[4]. La sfârșitul lunii august 1940, în urma întâlnirii dintre Gigurtu și Hitler, România a acceptat arbitrajul lui Hitler[5][6] prin care a cedat Ungariei 43.492 km pătrați din teritoriul Transilvaniei, inclusiv orașul Cluj. Armata ungară urma să preia stăpânirea pe aceste teritorii la data de 15 septembrie 1940.[7]. Cu această ocazie Germania nazistă a încheiat și două tratate cu Bucureștiul și Budapesta, prin care se acorda un statut separat și preferențial populației germane din Transilvania.[8]. În cadrul politicii sale pro-naziste, Ion Gigurtu a fost de acord și cu cedarea a 8.000 km pătrați din Dobrogea de sud în favoarea Bulgariei[9]. Vastele teritorii din Transilvania care au fost cedate de Ion Gigurtu în favoarea Ungariei conțineau importante resurse naturale.[10]

  Pe plan intern Ion Gigurtu a dus o politică de discriminare rasială antisemită prin interdicția căsătoriilor dintre creștini și evrei[11], precum și prin clasificarea prin lege a evreilor, în funcție de data venirii lor în România[12].

  Guvernul lui Ion Gigurtu a demisionat pe 4 septembrie 1940, în urma marilor proteste împotriva rezultatelor arbitrajului lui Hitler, prin care România a cedat 2/5 din Transilvania în favoarea Ungariei[13] Mareșalul Antonescu l-a pus pe Ion Gigurtu sub stare de arest pentru retrocedările teritoriale din Transilvania în favoarea Ungariei.[14]

  Gigurtu a fost arestat, împreună cu soția sa, la 5 mai 1950. A fost judecat și condamnat la 15 ani de închisoare pentru represiunea Partidului Comunist. A fost deținut în penitenciarele Ministerului Afacerilor Interne, la Malmaison, precum și la Sighet. Soția sa a fost de asemenea arestată și întemnițată.

 10. Pantera Rozi 09.01.2013 la 17:11

  Alexandra fetito…si un tzânc se putea informa mai mult ca tine. Sogestie….fa-te mica si scrie basme ;)