Rămâi conectat

Ştirea zilei

Botoşeii croşetaţi de tanti Veta, din Vălişoara, fac furori la Bruxelles!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Botoşeii croşetaţi de tanti Veta, din Vălişoara (Livezile), fac furori la Bruxelles!

O bătrânică din localitatea Vălișoara, comuna Livezile, a devenit celebră și cunoscută inclusiv de locuitorii din Bruxelles datorită unei banale activități pe care a învățat-o de la înaintașele ei. Despre ce este vorba? Nici mai mult, nici mai puțin decât croșetatul. Ne vine sau nu să credem, dar rodul muncii sale din serile de iarnă sau din serile în care și-a terminat treburile casnice și s-a lăsat liniștea în casă, și mai ales dragostea nepoatei sale, Ioana Diana, au făcut-o cunoscută lumii întregi pe doamna Elisabeta Crai, din Vălișoara.

Ce face ea atât de deosebit? Își umple timpul liber cu croșetat botoșeii, activitate care a scos-o în lume. Cum s-a întâmplat ca o astfel de preocupare să o facă cunoscută? Simplu: nepoata ei, Ioana Diana, ajunsă nu cu mult timp în urmă formator în economie socială, profesie care „se învârte” în jurul modelelor de economie circulară, împreună cu câteva asociații nonguvernamentale, i-au prezentat doamnei Elisabeta Crai câteva zeci de modele de botoșei. „Am învăţat ceva foarte valoros, nimic nu se compară cu satisfacţia pe care o ai atunci când intri cu adevărat în «şo­şonii» antreprenorului social şi susţii oameni buni să vândă produsele create cu mâna lor, așa cum este bunica mea”, ne-a spus Ioana Diana. Potrivit acesteia, împreună cu colegii ei de la Asociațiile „Repair Cafe” Cluj și „Cercul Social”, a sprijinit 5 inițiative locale ce aplicau circularitatea să participe la un târg privat de Crăciun din Cluj. „Astfel, ajutați fiind de Asociația «Părinte Înflorești», Asociația «Firul Ariadnei», «The Mistique Moth» şi două trupe de bunici de la Huedin, susținute de Casa de Cultură Permanentă și bunica mea dragă de la Vălișoara, membru de onoare al «Society for Responsible Consumption», am reușit să arătăm celorlalți că se poate și mare mi-a fost bucuria acelei zile!”, ne-a spus Ioana Diana. Încet, încet, bunica Ioanei Diana a devenit vedetă în Cluj, la început nefiind conştientă de acest impact, la fel cum habar nu a avut că botoșeii ei au ajuns să fie expuși și vânduți la Bruxelles.

Elisabeta Crai a încântat privirile și sufletele cu botoșeii ei, pe care i-a creat în serile pe care și le petrece la Vălișoara. La fel ca ea sunt multe astfel de femei mai în vârstă sau mai tinere, „care-și umplu timpul” croșetând diverse lucruri. Şi dacă până nu demult tanti Veta, așa cum îi spune toată lumea, nu știa valoarea lucrului ei, acum se mândrește și muncește mai asiduu, mai ales că prin aceasta își mai asigură un plus de venit, bineînțeles ajutată fiind de nepoata ei.

Aşa se face că, în această perioadă de iarnă, când frigul pișcă tare, tanti Veta este poate una dintre cele mai ocupate femei din zonă, pregătește botoșei să țină de cald nepoților și copiilor, dar și pentru vânzare. Mâinile i se mișcă singure cu o dexteritate greu de descris și aceasta fără să știe că ea face „upcycling” de textile, refolosește lânița veche și creează cele mai călduroase încălțări de casă pentru timp de iarnă: botoșeii.

[nggallery id=3395]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști Polițiștii din Cugir au reținut un tânăr de 19 ani din oraș după ce acesta ar fi agresat, în scara unui bloc, o tânără de aceeași vârstă. A deranjat liniștea și ordinea publică. La data de 23 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea